Mag je het velletje van een gedroogde worst opeten of niet?
Haal je bij het snijden van een gedroogde worst het velletje eraf of eet je het mee op? En hoe zit het met dat witte laagje rond een salami? Het zijn prangende vragen die ongetwijfeld vaak opkomen wanneer je de worst wil snijden om als apérohapje te serveren. Slager Karl Heirbaut geeft voor eens en altijd duidelijkheid over dat omstreden laagje rond worsten.
Wie iets wil weten over worst, zit bij een artisanaal slager zoals Karl Heirbaut aan het juiste adres. Hij is amper 37 jaar, maar heeft al 20 jaar werkervaring op zak in zowel beenhouwerijen, supermarkten als de traditionele markten. Samen met zijn vrouw Mélissa runt Karl sinds 5 jaar Slagerij Heirbaut in Aalst, ook wel bekend van het tv-programma ‘Andermans Zaken’.
“Die velletjes rond gedroogde worsten zijn eigenlijk zogenaamde ‘varkenssnaren’, stukjes van varkensdarmen die in het slachthuis gekuist en op zout gelegd worden”, begint Karl. “Wanneer wij die producten aangeleverd krijgen, spoelen we ze eerst goed af, laten we ze een nacht in water weken en gebruiken we ze als omhulsel voor ons vleesdeeg. Zonder die velletjes heb je eigenlijk geen worsten, enkel gehakt. Dat velletje is dus een 100 procent natuurlijk product. De keuze ligt bij jou of je het al dan niet lekker vindt, maar je kan het in ieder geval zonder problemen opeten.”
Geldt dat dan ook voor het velletje bij andere type worsten? “Ook bij braadworsten, BBQ-worsten of chipolata’s vind je een gelijkaardig type velletje terug. Bij kleinere chipolata’s worden wel schapen- in plaats van varkensdarmen gebruikt omdat die iets dunner zijn, maar dat maakt dit dierlijke product niet minder eetbaar.”
Het rode vel van hespenworst komt van een kunstdarm. Die laat je maar beter links liggen op je bord.
Grote uitzondering
Toch eet je beter niet alle velletjes rond worsten zomaar op. “Er is één grote uitzondering: het rode vel van hespenworst. Dat eet je beter niet op, want dat komt van een kunstdarm. Er is immers geen enkele dierlijke darm met een voldoende grote diameter voor deze dikke charcuteriesoort”, legt de slager uit. Die kunstdarm laat je dus maar beter links liggen op je bord, maar wat zijn daar de nadelen voor de slagers zelf aan? “Een natuurdarm gaat meteen de vorm van de worst aannemen en mooi rond het vlees spannen wanneer je worsten bereidt. Een kunstdarm is veel minder soepel, waardoor dat hele proces een stuk moeizamer verloopt”, vertelt Karl. “Zo zal je extra goed moeten opletten dat je geen lucht mee naar binnen spuit wanneer je de worst opvult. Het is dan ook een hele uitdaging om je vulling, die bestaat uit gehakt, worstendeeg en kruiden, in één keer door de worstenmachine te kunnen trekken. Als je dat verkeerd aanpakt, gaan je worsten er niet smakelijk uitzien.”
Wat met de witte laagjes?
Daarnaast heb je in bepaalde streken ook salami’s die in witte katoenen doeken rijpen, zoals de Parma Salami. “Die vleessoorten drogen beter in dat witte laagje, waardoor ze ook een betere smaak zullen afgeven. Hun ‘verpakking’ mag je uiteraard niet opeten, maar dat zie je zelf ook meteen. Als wij beenhouwers het stofje er tenminste nog niet zelf afgehaald hebben.”
En hoe zit het tot slot met dat witte laagje dat soms aan de buitenkant van droge worsten hangt? “Ook dat mag je met een gerust hart proeven”, aldus de Aalsterse slager. “Die witte kleur is het resultaat van een natuurlijke schimmel die ervoor zorgt dat sommige worstensoorten beter drogen, langer houdbaar blijven én pittiger smaken.” Of je dat velletje nu dus opeet of niet, het zal u worst wezen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”