(c) Bert Bossaert

Kunst na de storm: drukke tijden voor kunstenaar die sculpturen maakt van omgevallen bomen

Houtkunstenaar Joachim Louis uit Zulte kreeg heel wat telefoontjes na de doortocht van de stormen Eunice en Franklin. Veel eigenaars willen van hun omgevallen boom een kunstwerk laten maken. “Mensen hechten sentimentele waarde aan hun boom en willen hem een tweede leven geven.”

Joachim Louis uit Machelen-aan-de-Leie, deelgemeente van Zulte, maakt kunstwerken uit omgevallen of omgehakte bomen. “Ik geef boomstammen op een artistieke manier een tweede leven, ik maak er monumentale beeldhouwwerken van”, vertelt Joachim Louis bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

(c) Bert Bossaert

Zijn bomen krijgt hij normaal gezien van boomverzorgers, die soms al eens een boom moeten vellen omdat die in de weg staat voor een verbouwing, maar ook bomen die ziek zijn komen bij hem terecht. En ook, zoals recent, bij stormschade.

Een boom die jaren lang als erkenningspunt in het landschap aanwezig was, verdient het om geëerd te worden als kunstwerk
Boomkunstenaar Joachim Louis

Als voormalig boomverzorger heeft hij er een dubbel gevoel bij: “Het is jammer dat die bomen gesneuveld zijn door de storm. Het is beter om een boom in leven te zien. Toch is dit voor mij een kans om er iets mee te doen. Beter dit dan er brandhout of biomassa van te maken.”

Joachim Louis was zelf 15 jaar lang boomverzorger. “Ik had altijd al een passie voor bomen. 10 jaar geleden besloot ik om het hout op te waarderen en er kunst van te maken. Zo kan ik er mijn creativiteit in kwijt.”

Joachim Louis: "Voor mij is een boom het meest fantastische organisme dat er is"

Videospeler inladen...

Veel telefoontjes

Na de doortocht van de twee winterstormen kreeg hij veel telefoontjes van mensen bij wie een boom omgewaaid is. “Mensen hechten sentimentele waarde aan hun boom, en willen dat hij een tweede leven krijgt als kunstwerk.”

Voor de kunstenaar is het een eerbetoon aan de natuur. “Een boom die jaren lang als herkenningspunt in het landschap aanwezig was, verdient het om geëerd te worden als kunstwerk.”

(c) Bert Bossaert

Meest gelezen