© Reuters

Separatisten vieren feest: Loehansk en Donetsk ratificeren “vriendschapsverdragen” met Rusland

De parlementen van de door Moskou erkende volksrepublieken Donetsk en Loehansk in Oekraïne hebben dinsdag een verdrag rond “vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand”  met Rusland goedgekeurd. Op tv-beelden was te zien hoe de parlementsleden de beslissing verwelkomden met een staande ovatie en “bedankt Rusland” riepen. Er circuleren ook al beelden van feestvierende pro-Russische separatisten in de straten van Donetsk.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de verdragen maandag gesloten met de pro-Russische vertegenwoordigers van Loehansk en Donetsk. Ze treden in werking zodra ze in het staatsblad verschijnen en kunnen door Rusland bijvoorbeeld gebruikt worden om militaire basissen op te zetten in Oost-Oekraïne.

“Het verdrag bepaalt de intenties van beide partijen om samen te werken op het gebied van buitenlands beleid, de bescherming van de soevereiniteit en de territoriale integriteit en de veiligheid, in het bijzonder door elkaar de nodige bijstand te bieden, waaronder militaire hulp, en het recht om militaire infrastructuur en militaire basissen te bouwen, gebruiken en verbeteren op de territoria”, zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Andrej Rudenko. Over die basissen werd nog niet gesproken, maar “indien nodig zal alles gedaan worden”, zei hij. 

“Einde aan afslachting en dood”

De voorzitter van het Russische parlement Vjacheslav Volodin zei dinsdag dat het erkennen van de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk en de ondertekening van de vriendschapsverdragen een einde moet maken aan “de afslachting en de dood” van Russen en landgenoten die in de gebieden wonen. Het Lagerhuis van de Doema – het Russische parlement – bekijkt de ratificatie van de verdragen dinsdag, nadat het het Kremlin vorige week had opgeroepen de onafhankelijk van de “volksrepublieken” te erkennen. Die erkenning gebeurde uiteindelijk maandag.

Pas nadat de verdragen door de Doema bekrachtigd zijn, kan een discussie gevoerd worden over de  exacte grenzen van de door de separatisten uitgeroepen Volksrepublieken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. De pro-Russische separatisten controleren een deel van Donetsk en Loehansk, maar hebben niet die volledige regio’s in handen.

(tica, mtm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer