©  via REUTERS

Witte Huis noemt Russische manoeuvres tegen Oekraïne “invasie”: deur open voor nog strengere sancties

Het Witte Huis heeft de term “invasie” in de mond genomen om de Russische manoeuvres in Oekraïne te omschrijven. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP dinsdag. “We denken dat dit, jawel, het begin van een invasie is, de laatste Russische invasie in Oekraïne”, aldus Jon Finer, adjunct-adviseur nationale veiligheid van president Joe Biden. De adviseur beklemtoonde dat het woord “laatste” hier belangrijk is. “Een invasie is een invasie en dat is wat nu bezig is.”

Bron: BELGA

LEES OOK. Alles draait om de Donbas, maar waarom is die regio zo belangrijk voor Poetin? “Hij is hier al heel zijn carrière mee bezig”

Nu het Witte Huis die term gebruikt wordt de deur opengezet voor strengere sancties. Biden had eerder al aangegeven dat een invasie een “rode lijn” zou zijn die zou leiden tot strengere sancties.

Eerder op de dag hadden sommige Westerse leiders zich nog weigerachtig getoond om de Russische troepenbewegingen in de zelfverklaarde deelrepublieken in het oosten van Oekraïne al een invasie te noemen. Het ging nog niet om de al lang gevreesde, regelrechte invasie, klonk het. 

Een anonieme Amerikaanse bron meldt aan AP nog dat de positie van Washington gewijzigd is vanwege de situatie op het terrein. Aanvankelijk wilden de Amerikanen afwachten wat de Russische troepen echt zouden doen, maar na een beoordeling van de Russische troepenbewegingen werd volgens Washington duidelijk dat het om een invasie gaat.

LEES OOK. Rancuneuzer en kwader dan ooit: na twintig jaar frustraties opkroppen, wil Poetin orde op zaken stellen

LEES OOK. LIVE. Spanningen tussen Rusland en Oekraïne: komt er een Russische inval en een oorlog?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER