© Joren De Weerdt

Angst voor virus: “Laat uw konijn vaccineren”

Veel konijnenhouders zijn voorbereid op de komst van de nieuwe variant van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD). “We zijn er al lang mee bezig”, klinkt het bij De Konijnenfokker in Schilde.

kma

Zowel in België als in de buurlanden worden kwekers van konijnen geconfronteerd met acute sterfte in hun stallen, nadat RHD-2 zich vanuit Frankrijk naar de rest van Europa heeft verspreid. Dat meldde het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) vrijdag.

RHD-2 is resistent tegen het reeds courante RHD-vaccin. Konijnen kunnen ook gevaccineerd worden tegen RHD-2.

“We zijn al lang op de hoogte”, vertelt Grégoire De Swerdt van konijnenbond De Konijnenfokker uit Schilde, die jaarlijks een tentoonstelling van raskonijnen in de parochiezaal van Oelegem (Ranst) organiseert. “Via onze kanalen zijn onze leden allemaal op de hoogte gesteld. Wij laten onze dieren nu om het halfjaar dubbel spuiten, tegen RHD en tegen RHD-2.”

Volgens De Swerdt zijn ook de professionele konijnenkwekers voorbereid. Waarom VILT vrijdag dan nog alarm sloeg? “Ik veronderstel omdat het virus nu al tot in Oost-Vlaanderen zou zitten en veel houders van troetelkonijntjes nog niet op de hoogte zijn. Je gaat dus best naar de dierenarts. Wie de kosten niet wil maken, kan zijn konijn best niet meer in een ren buiten zetten of gras of ander groenvoer geven, maar binnen houden en uitsluitend droogvoer geven.”

Het effect van het RHD-virus is vergelijkbaar met ebola bij de mensen. Konijnen beginnen uit hun lichaamsopeningen te bloeden. Bij RHD-1 treedt de dood binnen de 48 uur in, bij RHD-2 kan de doodsstrijd tot vijf dagen lang aanslepen. “Genezen is onmogelijk, je kan konijnen alleen preventief laten vaccineren.”

De Swerdt vreest dat ook de populatie wilde konijnen zwaar geraakt zal worden. “In tegenstelling tot bij myxomatose, waarbij je de dieren met gezwollen ogen ziet zitten, sterven met RHD besmette konijnen ondergronds in hun gangen, waardoor de sterfte niet zichtbaar is. Ook hazen zouden besmet kunnen worden door deze nieuwe variant, hetgeen bij RHD-1 niet het geval was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER