Geen maximumstraf voor Dante Vanzeir: vijf speeldagen schorsing plus drie speeldagen voorwaardelijk voor vuistslag

Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) legt Dante Vanzeir een schorsing van acht wedstrijden op, waarvan vijf effectief. Hij moet ook een boete van 6.500 euro betalen.

vva

Het bondsparket had een schorsing van acht wedstrijden, waarvan zes effectief, gevraagd voor de spits van competitieleider Union na zijn uitsluiting zaterdag op het veld van Charleroi (0-3). De 23-jarige Vanzeir deelde toen een slag in het gezicht uit aan thuisspeler Valentine Ozornwafor.

Dat de speler van Charleroi in gevaar werd gebracht en dat de vuistslag een ernstige blessure kon veroorzaken, zag het bondsparket als een verzwarende omstandigheid. De rechtstreekse rode kaart en de excuses van Vanzeir vond het bondsparket dan weer geen verzachtende omstandigheden. Alleen zijn blanco strafblad viel volgens het bondsparket in die categorie.

De Beringenaar mist door de schorsing op één na alle resterende wedstrijden van de reguliere competitie. De eenmalige Rode Duivel tekende dit seizoen in 28 competitieduels al voor dertien goals en tien assists. Speler, club en KBVB kunnen wel nog in beroep gaan. Dat wordt dan vrijdag behandeld door de Disciplinaire Raad.

 ©  BELGA

Union liet tijdens de verdediging alvast weten dat het niet akkoord ging met de eis van het bondsparket. Union wilde de slag in het gezicht zeker niet goedpraten, maar zag meer verzachtende omstandigheden dan het bondsparket. “Dante is altijd sportief geweest voor zijn actie van afgelopen weekend. Dit mag geen voorbeelddossier worden. Er is geen discussie mogelijk, de slag hoort niet thuis op het voetbalveld. Maar de speler van Charleroi heeft gelukkig geen ernstige blessure opgelopen en traint alweer. Dante heeft zich geëxcuseerd in de kleedkamer, en op sociale media. Hij erkent zijn fout. Dat moet wel een rol spelen”, aldus raadsman Daniel Spreutels.

Union vraagt strafvermindering

Vervolgens werd de verhoogde spanning aangehaald om de onbegrijpelijke actie van Vanzeir te verklaren. “Je mag niet vergeten dat hij nog jong is en een nieuw statuut heeft sinds dit seizoen. Dat van een vedette. Hij staat steeds meer in de belangstelling. Dat brengt nervositeit met zich mee.” Union vroeg daarom strafvermindering. “Ik ga niet akkoord met de strafvordering van het bondsparket”, vervolgde Spreutels. “Als je voor Dante al de maximumstraf vraagt, wat dan met anderen die het meermaals doen of die minder respect tonen? Dit hoeft geen zes weken schorsing effectief te zijn. Het kunnen gerust meer matchen voorwaardelijk zijn.”

Vanzeir kwam ook kort aan het woord tijdens de zitting en verklaarde dat hij niet de intentie had om Ozornwafor te raken. “Ik had niet de intentie om hem te raken. Ik wist niet wat de impact van de situatie was. Achteraf besefte ik dat wel en ben ik mij gaan verontschuldigen.”

 ©  rr

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer