Archieffoto ter illustratie

RVA bevestigt onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij dienstenchequebedrijf  Domestic Services

De RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) bevestigt dat er een onderzoek loopt naar mogelijk gesjoemel bij dienstenchequebedrijf Domestic Services. Dat is een grote speler die in België zowat 6.000 poetshulpen tewerkstelt. Over de details van het dossier verschaft de RVA geen informatie. Volgens de vakbonden zijn honderden fouten in de loonadministratie aangetroffen, goed voor tienduizenden euro's die oneigenlijk op de sociale zekerheid zijn verhaald.

"De directie spreekt van fouten in de loonadministratie", zegt Els De Coster (ACLVB). "Je kan dat aannemen als het om enkele uitzonderlijke gevallen gaat in een bepaald kantoor. Maar er zit een patroon in." De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB zeggen dat ze allemaal getuigen zijn geweest van de prakijken in meerdere kantoren.

Vorige week werd een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen. "We hebben naar antwoorden gevraagd, maar er werd eigenlijk rond de pot gedraaid", zegt Wendy Buedts van ACV. "De werkgever houdt het op een anomalie en zegt dat het niet gaat om een grootschalig probleem."

Domestic Services reageert niet op de beschuldigingen. "We kunnen bewijzen wat we hier beweren", benadrukt vakbondsafgevaardige Buedts.

Sociale zekerheid

Gewettigd zieke poetshulpen zouden bij Domestic Services op tijdelijke werkloosheid zijn gezet, zodat hun inkomen niet door de werkgever maar door de sociale zekerheid werd betaald. "Ze krijgen op die manier een uitkering van 70 procent in plaats van het gewaarborgd inkomen", zegt De Coster. "De sociale zekerheid springt dan in, terwijl de werkgever dit eigenlijk zou moeten betalen. Is dat gesjoemel? Het is in ieder geval helemaal niet correct."

De manier van werken houdt ook risico's in voor de huishoudhulpen. "Er wordt ook tijdelijke werkloosheid aangevraagd op dagen dat er gewerkt wordt. Dat is dan een cumul van inkomen. Dat is niet de bedoeling van de sociale zekerheid en de tijdelijke werkloosheid. De huishoudhulp is vaak niet op de hoogte. Toch worden ze ter verhoor geroepen, moeten ze dat geld teruggeven en krijgen ze er een sanctie bovenop."

Meest gelezen