©  AFP

Wat is de economische impact?

We zullen het voelen aan de prijzen van olie en gas, dat is zeker. En hoe meer het conflict escaleert, hoe harder. Welke andere sectoren de Russen zullen viseren, is koffiedik kijken. Wie weet weer de Vlaamse peren. Maar één ding staat vast: “De impact van dit conflict op de Russische economie is vele malen groter dan die op de onze.”

De impact van het Oekraïneconflict zal zich bij ons in de eerste plaats laten voelen aan de benzinepomp, zegt Thijs Van de Graaf, expert internationale energiepolitiek aan de UGent. “Rusland is de belangrijkste leverancier van olie in België, het levert zowat 30 procent. En door de nervositeit op de markt is de olieprijs al aan het klimmen, tot 100 euro per vat. Dus zal de prijs aan de pomp nog stijgen, ook al was die al gestegen door anticipatie op het conflict. En die prijs zal geen hoge vlucht nemen, tenzij Rusland Kiev in het vizier neemt en de oorlog helemaal escaleert.”

“Rusland levert hier een kleine zeven procent van het gas. Dus die impact is geringer. Overigens is de gasprijs vandaag nog maar de helft van wat die eind december was. Er is een enorme daling geweest door de zachte temperaturen en door vloeibaar gas dat de VS geleverd heeft. Ik verwacht ook niet dat de bevoorrading de komende dagen doorgeknipt zal worden. Dus als het conflict in Oekraïne beperkt blijft tot de volksrepublieken in het oosten, verwacht ik geen grote turbulentie in de energiebevoorrading.”

Boycot

Koen Schoors, professor economie aan de UGent en Ruslandkenner, tempert ook de paniek over stijgende gasprijzen. “Moskou zal ermee dreigen de gaskraan dicht te draaien, en dat kan op korte termijn problematisch zijn. Maar in minder dan een jaar herstelt zich dat.” Al zal er sowieso wel een negatieve economische impact zijn, zegt hij. “Maar er valt moeilijk een cijfer op te plakken. Kijk, Europa zal een boycot installeren. Rusland is voor veel technologie afhankelijk van import en voor financiering afhankelijk van het westerse financieel systeem. Dus zal het reageren met een eigen boycot.”

“Alleen weten we niet welke sectoren men zal boycotten. In 2014 waren het Europese landbouwproducten. Herinner u de peren. Maar er kwam een steunpakket en uiteindelijk hebben we er niet veel van gevoeld. Er zullen bedrijven zijn die veel naar Rusland exporteren of daar productie hebben. Die zijn kwetsbaar en zullen mogelijk bloeden. Maar Europa als geheel kan dat overleven. Vergeet niet dat Rusland op militair vlak misschien een reus is, op economisch vlak is het een dwerg. En de impact van dit conflict op de Russische economie zal vele malen groter zijn dan die op de onze.”(jvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer