De Duitse regeringsleider Olaf Scholz geeft de pijpleiding die gas onderzees van Rusland naar Duitsland moet vervoeren - Nord Stream 2 - geen groen licht.
Volledig scherm
PREMIUM
De Duitse regeringsleider Olaf Scholz geeft de pijpleiding die gas onderzees van Rusland naar Duitsland moet vervoeren - Nord Stream 2 - geen groen licht. © AFP

ONZE OPINIE. Wat is Europa kwetsbaar. En het is onze eigen schuld. We gaven Poetin een sterk geopolitiek wapen in handen

47 reacties

  • stefan meues

    2 jaar geleden
    China, Rusland en Noord-Afrika zijn ons in sneltempo in een wurggreep aan het nemen. Onze Europese politici zijn zo corrupt dat ze heel Europa weggeven onder het de leugen dat globalisering ons welvaart brengt. We zijn nu voor alles afhankelijk en ondertussen wordt ons sociaal systeem leeggezogen, terwijl bedrijven worden weggejaagd door de hoge belastingdruk. Hoog tijd dat die politici voorgoed verdwijnen.
  • bob jansens

    2 jaar geleden
    Hoog tijd voor een "Plan D": langer openhouden van Doel 3&4 en Tihange 2&3 + investeren in nieuwe kolencentrales met warmtenet en gasfabrieken (op steenkool om de bestaande gascentrale te voeden) en een voorraad kolen aanleggen voor een jaar of 10 zodat we tijd kopen om onze mijnen opnieuw te openen indien nodig + starten met het bouwen van nieuwe kerncentrales. "desperate times need desperate measures"
  • Magda De Munck

    2 jaar geleden
    Wat hebben wij toch veel “bekwame”?? Politiekers.
  • Leo Mariën

    2 jaar geleden
    Momenteel is de afhankelijkheid van Rusland (4% gas) voor België vrij laag te noemen, meer dan 50% is vandaag kernenergie. Als kernenergie straks volledig wegvalt dan komen we in een situatie waar we veel meer elektriciteit moeten gaan afnemen van andere EU landen + een reeks nieuwe gascentrales ter ondersteuning. Het klimaat is al helemaal de dupe maar dat is helemaal niet aan de orde. De heldere ster België dooft meer en meer uit en de vraag is, wie is daar nu verantwoordelijk voor?
  • Etienne Goedertier

    2 jaar geleden
    Al tientallen jaren heeft Belgie alles uitbesteed aan Jan en alleman, zodanig dat we bij het minste afhankelijk zijn. Waarom heeft men er nooit aan gedacht om zelf voldoende energie op te wekken? Of blijven we maar verder boeren met incompetente politici?