De Russische president Vladimir Poetin met zijn Chinese collega Xi Jinping, begin februari in Beijing.
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin met zijn Chinese collega Xi Jinping, begin februari in Beijing. © AP

China wijst westerse sancties tegen Rusland af en dringt aan op dialoog

China heeft de westerse sancties tegen Rusland afgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing stelt dat sancties nooit de beste manier zijn om problemen op te lossen. Het land dringt erop aan dat de betrokken partijen in dialoog gaan. “Ze moeten daarbij kalm blijven en behoedzaam te werk gaan” in plaats van “olie op het vuur te gooien”.

30 reacties

  • ivan de ridder

    2 jaar geleden
    Hoe dialoog, wat dialoog ... Poetins inval spaart de onschuldige bevolking niet. Is deze agressie in proportie met zijn angst dat Oekraïne in de verre toekomst weleens tot de NAVO zou toetreden? Genoeg desinformatie dat nu door Rusland verspreid werd (genocide van Russische burgers, wij denken niet aan binnenvallen of oorlog hoor, ...). De sancties komen als reactie op oorlogsmisdaden. En die Chinezen plaatsen zich aan zijn kant, zo weet je ook weer welke 'goede bedoelingen' zij hebben.
  • Dick DECOCK

    2 jaar geleden
    Aanval op Taiwan is niet meer veraf
  • Sara Peeters

    2 jaar geleden
    Waar zijn onze cyberexoerten kunnen zij die toespraak van Zelenski niet tot de Russische bevolking brengen. Zij zijn degene die hem kunnen tegenhouden! Waar zitten ze desnoods cybercriminelen.
  • PETER PERMENTIER

    2 jaar geleden
    Dit is een spel waar ieder zowat zijn gelijk wil halen, ook China wilt Taiwan terug, we zijn wat de Westerse diplomaten doen in Hong Kong dat een neutrale staat zou blijven nu ingelijfd in de Chineese strategie, en het Westen zwijgt. Nu zal iets idem gaan gebeuren in Okraine, is ons systeem zo goed, ik denk het niet, volgens mij is de westerse diplomatie zou hebberig als de USSR.
  • marc van de poel

    2 jaar geleden
    In één ding geef ik de Chinezen groot gelijk : De VS, hier beslist géén betrokken partij, is met de oorlogszuchtige taal die ze de laatste weken rond toeteren, zeker géén hulp geweest voor de terug oplopende spanningen tussen de Oekraïners en de Oekraïense Separatisten. De VS staan zowiso te trappelen, om het vacuum op te vullen, mochten de Russen politiek gezien achteruit moeten krabbelen.