Antwerpse Diamant vreest sancties tegen Rusland: "Europa straft Antwerpen en niet de Russen"

Sancties tegen Rusland kunnen de Antwerpse diamantsector hard treffen, zo waarschuwt de sector zelf. Een kwart van alle verhandelde diamanten in Antwerpen komt namelijk uit Rusland ."De Russen zullen hun ruwe diamanten wel via een andere stad verkopen. Zo straft Europa Antwerpen", zegt Tom Neys van AWDC aan Radio 2 Antwerpen. 

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) waarschuwt Europa dat een mogelijk verbod op de diamanthandel met Rusland grote gevolgen heeft. "Weinig mensen weten dat Rusland een van de grootste wereldspelers is op de diamantmarkt. Een kwart van onze handel is met Rusland", zegt Tom Neys van AWDC op Radio 2 Antwerpen.

Sancties straffen Antwerpen

"Wij verhandelen in Antwerpen de ruwe Russische stenen. Als Europa dat verbiedt, treft het onze economie en niet Rusland. De Russen zullen wel een andere diamanthub vinden in de wereld, denk aan India, waar ze hun stenen kunnen verkopen", zegt Neys.

De Europese Unie heeft al een resem "pijnlijke" sancties tegen Rusland aangekondigd. In een intussen verwijderde tweet hintte de chef van de Europese diplomatie Josep Borrell expliciet op de diamanthandel. "Wij uiten onze bezorgdheid en hopen dat de Europese politici naar best vermogen oordelen", besluit Neys.

Meest gelezen