Sandra Bekkari deelt 5 recepten met 5 pittige smaakmakers: “je kunt veel meer met nootmuskaat dan alleen maar puree maken”
Wie naar buiten kijkt, krijgt spontaan zin om onder een warm dekentje te kruipen én opwarmende comfortfood op tafel te zetten. Een beetje gember in de soep of chili in een curry: meer moet dat volgens Sandra Bekkari niet zijn. Ze deelt 5 recepten met 5 pittige kruiden die de stormblues meteen wegblazen: “eigenlijk is ras el hanout twintig smaakmakers in één.”
1. Krachtige chili
Sandra Bekkari: “de hete Spaanse chilipeper is een opwarmer van formaat. Op zijn best in een curry, maar ook geschikt om je tomatensap of broccoli meer pit te geven. Wondermiddelen bestaan dan misschien niet, maar het stofje capsaïcine, dat de peper zijn hete smaak geeft, is goed voor de bloedsomloop en gunstig voor je metabolisme.”
Groene curry met broccoli en kabeljauw
Ingrediënten voor 2 personen
• 2 kl groene currypasta
• 200 ml kokosmelk
• 200 ml groentebouillon
• 1 sjalotje
• ½ broccoli
• 1 paksoi
• 100 g edamame of tuinbonen uit de diepvries
• sap van 1 limoen
• 2 kabeljauwfilets
• handvol verse koriander of bladpeterselie
• handvol verse pindanootjes
• geroosterde chilivlokken naar smaak
• 1 el kokosolie
Zo maak je het
1. Pel het sjalotje en snipper fijn. Snijd de broccoli in roosjes en de paksoi in stukjes. Verhit de kokosolie in een wokpan of diepe pan. Voeg de currypasta en het sjalotje toe en laat 2 minuten stoven.
2. Doe de broccoli en de paksoi in de pan en roer even om. Giet de kokosmelk en de groentebouillon erbij en laat even pruttelen tot de groenten gaar zijn. Voeg de diepgevroren edamame of tuinbonen toe. Halveer de kabeljauwfilets en schik ze op de curry, druppel er het limoensap over. Zet een deksel op de pan en laat langzaam garen.
3. Schep de curry in de borden. Hak de koriander of bladpeterselie en de pindanoten fijn. Werk de curry af met de fijngesnipperde koriander of bladpeterselie, de chilivlokken en pindanootjes.
4. Lekker met volkorenrijst erbij.
Tip: Je kan deze curry ook perfect vegetarisch maken door de vis weg te laten. Liever met vlees? Dan is dit gerecht minstens even lekker met kippenreepjes erbij. Daarnaast is volkoren rijst een perfecte match met de curry.
2. Verwarmende gember
“Gember is heerlijk in je thee, maar heb je ook al eens verse gember in je soep geprobeerd? Zeker in een soepje met wortel of pompoen stop je met gember extra warmte in dat dampende kommetje. Schakel je liefst nog een graadje hoger? Ook met madrascurry is het een perfecte match!”
Soepje met wortel, pompoen en gember
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
• 2 uien
• 1 knoflookteentje
• 4 wortelen
• ½ grote of 1 kleine
• butternutpompoen
• 1 cm geraspte gember
• 2 l groentebouillon
• 1 kl currypoeder
• 2 el olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
1. Pel de knoflook en de ui en snipper fijn. Maak de wortelen en de butternutpompoen schoon en snijd in blokjes. Stoof alles aan in een stoofpot met wat olijfolie en laat zo’n 10 minuten stoven.
2. Voeg de groentebouillon en de geraspte gember toe en laat 35 minuten koken. Mix de soep glad en breng op smaak met peper, zout en het currypoeder.
3. Rijke ras el hanout
“De typisch Marokkaanse specerijenmix ras el hanout betekent letterlijk ‘het beste van de markt’. Niet gelogen, want deze combinatie van wel twintig verschillende kruiden en specerijen geeft je stoofpotje zo’n volle toets dat je al na één hap droomt van een exotisch marktje.”
Groentestoofpotje met ras el hanout
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 knoflookteentje
• 1 rode ui
• ½ butternutpompoen
• 1 rode puntpaprika
• 2 boterraapjes
• 1 pastinaak
• 1 kl currypoeder
• ½ kl komijnpoeder
• 1 kl ras el hanout
• handvol verse bladpeterselie
• 200 ml groentebouillon
• 2 el olijfolie
Zo maak je het
1. Pel de knoflook en de rode ui en snijd de knoflook fijn en de rode ui in halve maantjes.
2. Maak de rest van de groenten schoon en snijd in stukjes.
3. Verhit wat olijfolie in een stoofpot, voeg de knoflook en de rode ui toe en laat 2 minuten stoven. Voeg dan de rest van de groenten toe, kruid met het currypoeder, het komijnpoeder en de ras el hanout en roer goed om.
4. Voeg een scheutje water toe en laat zo’n 10 minuten stoven. Roer af en toe om.
5. Voeg de groentebouillon toe en laat 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Hak de bladpeterselie fijn en strooi over het stoofpotje.
Tip: lekker met wat brood, volkorenpasta of parelcouscous erbij.
4. Kruidig kaneel
“Voor mij geen warmte zonder het heerlijke aroma van kaneel. De typische geur van de specerij maakt me helemaal warm vanbinnen. Op zoek naar een gezellig tussendoortje? Probeer eens een crumble met kaneel.”
Appel-perencrumble met kaneel
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 appel
• 1 peer
• 2 el citroensap
• 1 el honing
• 5 el havermoutvlokken
• 1 eiwit
• ½ kl kaneelpoeder
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snijd de appel en de peer in blokjes, meng er het citroensap en de honing onder en verdeel de stukjes over twee ovenschaaltjes.
3. Meng de havermout met het eiwit en roer er het kaneelpoeder onder. Lepel het mengsel op de twee schaaltjes.
4. Zet de schaaltjes zo’n 25 minuten in de oven.
Tip: Dit gerecht kun je als ontbijt, als dessert én als tussendoortje eten!
5. Veelzijdige nootmuskaat
“Nootmuskaat geeft je groentepuree toch altijd dat beetje extra. De warme, kruidige smaak is ook een geweldige match met bloemkool en spinazie. Een topper in een gehaktschotel en... in je thee!”
Chai latte
Ingrediënten voor 2 personen
• 200 ml water
• 1 zakje zwarte thee
• 250 ml amandelmelk
• snuifje kaneelpoeder
• snuifje nootmuskaat
• 1 steranijs
Zo maak je het
1. Verhit 200 milliliter water en laat het zakje zwarte thee daarin 5 minuten trekken met een snuifje nootmuskaat, kaneel en de steranijs. Verwarm intussen de amandelmelk en schuim die op met een melkopschuimer of in een pannetje op het vuur.
2. Giet de thee in de kopjes of de glazen en lepel er het melkschuim op.
Tip: Maak deze chai latte ook eens met groene thee of kruidenthee. Zo is hij wat lichter en zachter van smaak.
Lees ook:
“De choco die je op het brood smeert is een dikmaker, niet het brood op zich”: bakker en diëtiste scheiden 9 feiten van fabels over brood (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
HLN Shop
Een testrit is een absolute aanrader: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Tim Boury en Inge Waeles, powerkoppel met 3 Michelinsterren: “Soms zit er een hele haardos in de boter”
“Onze dochter vroeg me: ‘Je hebt maar één leven, is het wel nodig om zo hard te werken?’” Samen runnen ze Boury, het beste restaurant van ons land. Maar drie Michelinsterren komen voor Inge Waeles (40) en Tim Boury (41) met flink wat opofferingen. Het koppel gunt ons een bloedeerlijke blik achter de schermen: “Ik zou geen gat in de lucht springen mocht onze kroost ons achterna willen.” -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
Jobat
Hoe wordt jouw loon beïnvloed door je jaren ervaring?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
PREMIUM
Beenhouwers maken zich klaar voor eerste barbecueweekend: “Grillende Vlaming zweert steeds minder bij brochettes en worsten”