Caro (19) veranderde 4 keer van school, richting én gemeente, maar is 12 jaar gepest: "Je denkt dat het aan jou ligt"

Vier keer veranderde ze van school, van richting en zelfs van gemeente, toch is Caro (19) liefst 12 jaar gepest. "Op de duur vraag je je af wat je mis hebt gedaan", getuigt ze daarover in "Generation wijs" op MNM en Radio 2 naar aanleiding van de Week tegen Pesten die momenteel loopt.

"Als je altijd opnieuw wordt gepest, vraag je je op de duur af wat je mis hebt gedaan." Dat vertelt Caro (19) in "Generation wijs" op MNM en Radio 2 over de pesterijen waarvan ze liefst 12 jaar het slachtoffer is geweest en die pas de voorbije zomer zijn gestopt. "Waarom pesten ze mij? Wat is mis met mij? Gewoon omdat je geen idee hebt waarom ze je pesten."

BEKIJK - De aangrijpende getuigenis van Caro (19) in "Generation wijs" op MNM:

Videospeler inladen...

De pesterijen stopten niet bij de schoolpoort. "Ik stond eens op een vrij podium. Ze zijn mij beginnen uit te lachen tot ik huilend van het podium ben weggelopen. Mensen hebben dat gefilmd en de video verspreid. Iedereen op school had het gezien. Ook buiten de school kreeg ik er heel veel commentaar op. De daders zijn nooit gepakt, ze hebben nooit geweten wie het gefilmd of verspreid heeft. Uiteindelijk zijn die beelden ook bij mij zelf geraakt. Dat was enorm pijnlijk."

"Ik ben naar verschillende leerkrachten gegaan en naar mijn klasgenoten, maar eigenlijk kon ik bij niemand terecht. Zelfs mijn klasgenoten, mijn beste vriendin, zijn mij dan beginnen te pesten, gewoon omdat ze schrik hadden om zelf gepest te worden."

Nieuwe contacten

"Het doet nog altijd heel veel pijn, vooral omdat het ook buiten de school gebeurde. Ik denk nog altijd dat het aan mij lag. Contact leggen met nieuwe mensen is heel moeilijk. Ik durf het bijna niet, net omdat ik schrik heb dat ze mij gaan pesten."

De reactie van Caro is heel normaal, benadrukt pestcoach Michel Lamine. "Je moet proberen in te zien - en dat is inderdaad niet makkelijk - dat het niet aan jou ligt. Nooit. Het ligt aan het gedrag van de pesters. Zij proberen zo hun eigen onzekerheden te verdoezelen en op jou te projecteren."

Meest gelezen