Sandra Bekkari deelt 5 recepten met 5 pittige smaakmakers: “je kunt veel meer met nootmuskaat dan alleen maar puree maken”
Wie naar buiten kijkt, krijgt spontaan zin om onder een warm dekentje te kruipen én opwarmende comfortfood op tafel te zetten. Een beetje gember in de soep of chili in een curry: meer moet dat volgens Sandra Bekkari niet zijn. Ze deelt 5 recepten met 5 pittige kruiden die de stormblues meteen wegblazen: “eigenlijk is ras el hanout twintig smaakmakers in één.”
1. Krachtige chili
Sandra Bekkari: “de hete Spaanse chilipeper is een opwarmer van formaat. Op zijn best in een curry, maar ook geschikt om je tomatensap of broccoli meer pit te geven. Wondermiddelen bestaan dan misschien niet, maar het stofje capsaïcine, dat de peper zijn hete smaak geeft, is goed voor de bloedsomloop en gunstig voor je metabolisme.”
Groene curry met broccoli en kabeljauw
Ingrediënten voor 2 personen
• 2 kl groene currypasta
• 200 ml kokosmelk
• 200 ml groentebouillon
• 1 sjalotje
• ½ broccoli
• 1 paksoi
• 100 g edamame of tuinbonen uit de diepvries
• sap van 1 limoen
• 2 kabeljauwfilets
• handvol verse koriander of bladpeterselie
• handvol verse pindanootjes
• geroosterde chilivlokken naar smaak
• 1 el kokosolie
Zo maak je het
1. Pel het sjalotje en snipper fijn. Snijd de broccoli in roosjes en de paksoi in stukjes. Verhit de kokosolie in een wokpan of diepe pan. Voeg de currypasta en het sjalotje toe en laat 2 minuten stoven.
2. Doe de broccoli en de paksoi in de pan en roer even om. Giet de kokosmelk en de groentebouillon erbij en laat even pruttelen tot de groenten gaar zijn. Voeg de diepgevroren edamame of tuinbonen toe. Halveer de kabeljauwfilets en schik ze op de curry, druppel er het limoensap over. Zet een deksel op de pan en laat langzaam garen.
3. Schep de curry in de borden. Hak de koriander of bladpeterselie en de pindanoten fijn. Werk de curry af met de fijngesnipperde koriander of bladpeterselie, de chilivlokken en pindanootjes.
4. Lekker met volkorenrijst erbij.
Tip: Je kan deze curry ook perfect vegetarisch maken door de vis weg te laten. Liever met vlees? Dan is dit gerecht minstens even lekker met kippenreepjes erbij. Daarnaast is volkoren rijst een perfecte match met de curry.
2. Verwarmende gember
“Gember is heerlijk in je thee, maar heb je ook al eens verse gember in je soep geprobeerd? Zeker in een soepje met wortel of pompoen stop je met gember extra warmte in dat dampende kommetje. Schakel je liefst nog een graadje hoger? Ook met madrascurry is het een perfecte match!”
Soepje met wortel, pompoen en gember
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
• 2 uien
• 1 knoflookteentje
• 4 wortelen
• ½ grote of 1 kleine
• butternutpompoen
• 1 cm geraspte gember
• 2 l groentebouillon
• 1 kl currypoeder
• 2 el olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
1. Pel de knoflook en de ui en snipper fijn. Maak de wortelen en de butternutpompoen schoon en snijd in blokjes. Stoof alles aan in een stoofpot met wat olijfolie en laat zo’n 10 minuten stoven.
2. Voeg de groentebouillon en de geraspte gember toe en laat 35 minuten koken. Mix de soep glad en breng op smaak met peper, zout en het currypoeder.
3. Rijke ras el hanout
“De typisch Marokkaanse specerijenmix ras el hanout betekent letterlijk ‘het beste van de markt’. Niet gelogen, want deze combinatie van wel twintig verschillende kruiden en specerijen geeft je stoofpotje zo’n volle toets dat je al na één hap droomt van een exotisch marktje.”
Groentestoofpotje met ras el hanout
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 knoflookteentje
• 1 rode ui
• ½ butternutpompoen
• 1 rode puntpaprika
• 2 boterraapjes
• 1 pastinaak
• 1 kl currypoeder
• ½ kl komijnpoeder
• 1 kl ras el hanout
• handvol verse bladpeterselie
• 200 ml groentebouillon
• 2 el olijfolie
Zo maak je het
1. Pel de knoflook en de rode ui en snijd de knoflook fijn en de rode ui in halve maantjes.
2. Maak de rest van de groenten schoon en snijd in stukjes.
3. Verhit wat olijfolie in een stoofpot, voeg de knoflook en de rode ui toe en laat 2 minuten stoven. Voeg dan de rest van de groenten toe, kruid met het currypoeder, het komijnpoeder en de ras el hanout en roer goed om.
4. Voeg een scheutje water toe en laat zo’n 10 minuten stoven. Roer af en toe om.
5. Voeg de groentebouillon toe en laat 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Hak de bladpeterselie fijn en strooi over het stoofpotje.
Tip: lekker met wat brood, volkorenpasta of parelcouscous erbij.
4. Kruidig kaneel
“Voor mij geen warmte zonder het heerlijke aroma van kaneel. De typische geur van de specerij maakt me helemaal warm vanbinnen. Op zoek naar een gezellig tussendoortje? Probeer eens een crumble met kaneel.”
Appel-perencrumble met kaneel
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 appel
• 1 peer
• 2 el citroensap
• 1 el honing
• 5 el havermoutvlokken
• 1 eiwit
• ½ kl kaneelpoeder
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snijd de appel en de peer in blokjes, meng er het citroensap en de honing onder en verdeel de stukjes over twee ovenschaaltjes.
3. Meng de havermout met het eiwit en roer er het kaneelpoeder onder. Lepel het mengsel op de twee schaaltjes.
4. Zet de schaaltjes zo’n 25 minuten in de oven.
Tip: Dit gerecht kun je als ontbijt, als dessert én als tussendoortje eten!
5. Veelzijdige nootmuskaat
“Nootmuskaat geeft je groentepuree toch altijd dat beetje extra. De warme, kruidige smaak is ook een geweldige match met bloemkool en spinazie. Een topper in een gehaktschotel en... in je thee!”
Chai latte
Ingrediënten voor 2 personen
• 200 ml water
• 1 zakje zwarte thee
• 250 ml amandelmelk
• snuifje kaneelpoeder
• snuifje nootmuskaat
• 1 steranijs
Zo maak je het
1. Verhit 200 milliliter water en laat het zakje zwarte thee daarin 5 minuten trekken met een snuifje nootmuskaat, kaneel en de steranijs. Verwarm intussen de amandelmelk en schuim die op met een melkopschuimer of in een pannetje op het vuur.
2. Giet de thee in de kopjes of de glazen en lepel er het melkschuim op.
Tip: Maak deze chai latte ook eens met groene thee of kruidenthee. Zo is hij wat lichter en zachter van smaak.
Lees ook:
“De choco die je op het brood smeert is een dikmaker, niet het brood op zich”: bakker en diëtiste scheiden 9 feiten van fabels over brood (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen