Demir over sluiting veebedrijven: ‘Dit was een heel moeilijke beslissing’

 ©  BELGA

De Vlaamse regering heeft dinsdagnacht een akkoord bereikt over het stikstofdossier en de bouwshift, de twee heikele dossiers die al een hele tijd op de regeringstafel lagen. ‘Ik ben bezorgd over de wijze hoe we dit met onze boeren gaan realiseren, maar er is geen andere optie’, zei minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

kma

De regering-Jambon werkte de voorbije weken grotendeels in de luwte aan een akkoord over twee complexe dossiers, met name het stikstofdossier en de bouwshift.

Wat het stikstofakkoord betref zei Hilde Crevits (CD&V): ‘Langs de ene kant ben ik blij dat we een akkoord hebben, maar ik ben ook zeker bezorgd over onze landbouw.’ Ze verwijst naar de reeks maatregelen in het akkoord dat volgens minister-president Jan Jambon een ‘gamechanger’ is. Vlaanderen is een ‘hotspot voor stikstof en dat kunnen we ons niet meer permitteren’, zei hij in het Vlaams parlement.

Vlaanderen gaat daarom onder meer de 40 meest vervuilende vee- en mestbedrijven sluiten tegen 2025. ‘Dit was een heel moeilijke beslissing’, zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ‘Het minste wat we voor die bedrijven kunnen doen is een correcte vergoeding voorzien.’ De landbouwers moeten hun keuze maken tussen 2024 en 2026. Hoe vroeger iemand stopt, hoe hoger de financiële compensatie.

‘Ik ben bezorgd over de wijze hoe we dit met onze boeren gaan realiseren, maar er is geen andere optie’, zei Crevits nog tijdens de persconferentie. ‘We hopen dat we samen kunnen werken.’

Reactie boerenbond

De Boerenbond heeft intussen gereageerd op het stikstofakkoord. ‘Het is een ware mokerslag voor onze familiale bedrijven en hun gezinnen’, klinkt het. ‘Met het vervroegd sluiten van de rode bedrijven (bedrijven die erg veel stikstof uitstoten, red) en het versneld terugdraaien van de ontheffing van nulbemesting in groene bestemmingen in beschermd natuurgebied, komt de regering terug op gemaakte afspraken’, klinkt het.

Bovendien geeft het toekomstige vergunningenkader landbouwers geen enkel perspectief meer voor de ontwikkeling van de bedrijven, aldus nog de Boerenbond.