Noodtoestand in Oekraïne: inwoners mogen wapens dragen om zich te verdedigen

De Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het parlement heeft intussen ook al een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor inwoners van Oekraïne een wapen mogen dragen om zich te verdedigen.

De explosieve situatie aan de grens tussen Oekraïne en Rusland heeft de Oekraïense regering ertoe aangezet om de noodtoestand uit te roepen. Russische “vredestroepen” hebben de landsgrenzen overgestoken om “de inwoners van de separatistische regio’s Donetsk en Loehansk te beschermen”. De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder deze week de onafhankelijkheid van die regio’s erkend.

Wapens dragen

De noodtoestand moet wel nog goedgekeurd worden door het parlement. Een stemming zal de komende dagen plaatsvinden. Indien de noodtoestand er komt, zal die gelden voor dertig dagen. Na die periode kan er beslist worden om de noodtoestand te verlegen. Die zal overigens niet gelden in Loehansk en Donetsk. In die twee gebieden is de noodtoestand al sinds 2014 van kracht.

Het parlement heeft wel al een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor Oekraïners een wapen mogen dragen om zich te verdedigen. De wet is volgens de opstellers nodig gezien “de bestaande dreigingen en gevaren voor de burgers van Oekraïne.” Dat meldt de internationale nieuwssite Aljazeera.

200.000 reservisten

Het Oekraïense leger heeft ook de meer dan 200.000 militaire reservisten van het land laten weten dat zij gemobiliseerd zullen worden nu de spanningen met Rusland escaleren. “Reservisten van 18 tot 60 jaar zullen worden opgeroepen”, liet het Oekraïense leger weten via sociale media. “De oproep zal vandaag beginnen. Het land kan maximaal één jaar een beroep doen op jullie diensten.”

Internationaal wordt er intussen gevreesd dat Rusland de Oekraïense hoofdstad Kiev wil innemen. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss is het zelfs meer dan waarschijnlijk dat dat zal gebeuren.

Het Westen heeft intussen al verschillende sancties aangekondigd om een verder escalatie van het conflict te vermijden. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba moeten er nog meer sancties komen. “Er moet meer druk gezet worden op Poetin. Raak zijn economie en zijn trawanten. Raak meer. Raak hard. Raak nu”, schreef hij woensdag op Twitter.

(evb)

Meer