Negatief advies voor nieuw stadion Cercle Brugge

De plannen voor de bouw van een nieuw stadion aan de Blankenbergse Steenweg blijven een hindernissenparcours.  ©  mvn

Slecht nieuws voor Cercle Brugge: de auditeur van de Raad van State heeft een negatief advies gegeven voor de bouw van een nieuw stadion aan de Blankenbergse Steenweg. Dat meldt de Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening, Franky Demon.

Koen Theuns

Het moest een reddingsboei worden voor het Brugse voetbal, de remediëringsprocedure die Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) in oktober 2020 op gang had gebracht.

Een maand eerder had de Raad van State het deelplan Blankenbergse Steenweg van het nieuwe gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) vernietigd, onder meer omdat de parking te veel ruimte zou inpalmen. Maar via een aanpassing van de plannen, waarbij onder andere een parking van twee niveaus werd ingetekend om ruimte te besparen, kreeg het dossier een herkansing.

Beter onderzoek

Maar een nieuwe beroepsprocedure en een dik jaar later blijkt de auditeur geen fan te zijn van die oplossing. ‘Hij zegt niet per definitie “neen” tegen de plannen, maar vindt wel dat ze beter onderzocht moeten worden”, zegt schepen Franky Demon.

Brugge heeft nieuw ruimtelijk plan om bouwshift aan te pakken

Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt, kan er noch een stadion, noch een bedrijventerrein ontwikkeld worden langs de Blankenbergse Steenweg. ‘De Raad kan altijd ingaan tegen het advies van de auditeur’, zegt Demon, die voor de zomer een uitspraak verwacht. ‘Maar laat het duidelijk zijn dat dit advies geen goed nieuws is. Dit is opnieuw een mokerslag voor het voetbal en de economie in de Brugse regio.’

Plannen Club

Voor de plannen van Club Brugge, die lange tijd met die van Cercle verbonden waren, verandert er niets. Bij definitief groen licht voor de nieuwe voetbaltempel op de huidige Jan Breydelsite, een dossier dat momenteel door de Raad voor Vergunningsbetwistingen onder de loep wordt genomen, mag Club met de bouw van start gaan en mag Cercle in dat nieuwe stadion spelen zolang het geen eigen stek heeft. Daarover bereikten de twee clubs en het Brugse stadsbestuur vorig jaar een akkoord.