Nationale Veiligheidsraad over situatie in Oekraïne: “Leger staat klaar om NAVO te ondersteunen, diplomatie blijft de voorkeur”

Woensdag kwam de Belgische Nationale Veiligheidsraad samen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Tijdens de persconferentie achteraf gaven de verschillende bevoegde ministers aan te zullen optreden indien nodig, en Oekraïne te zullen bijstaan met materieel en humanitaire hulp. “Ook slachtoffers van de oorlog kunnen hier worden opgevangen”, klonk het.

dvt

LEES OOK. LIVE. Spanningen tussen Rusland en Oekraïne: komt er een Russische inval en een oorlog?

LEES OOK. Moskou dreigt met “stevige” en “pijnlijke” reactie op Amerikaanse sancties

Een van de fundamentele problemen is dat Rusland het bestaan van Oekraïne als onafhankelijke staat niet meer erkent, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) aan het begin van de persconferentie. “Eigenlijk keert hij daarmee terug naar de logica van voor de Tweede Wereldoorlog.” Volgens de premier gaat Rusland er vanuit dat gebieden waar Russisch gesproken wordt, ook Russische gebieden zijn.

“Zo zou je heel snel in een situatie kunnen terechtkomen waarin heel wat bloedvergieten kan plaatsvinden. Dat staat ook helemaal haaks op de veiligheidsarchitectuur van Europa. Het ondergraaft de stabiliteit die we gehad hebben sinds het einde van de Koude Oorlog.” De Croo zei dat we de komende dagen zullen te weten komen wat de plannen van Rusland zijn. “Maar we moeten ons er wel van bewust zijn dat het wel eens het somberste plan zou kunnen zijn: namelijk een massieve inval en een opmars naar Kiev.”

Drie fronten

“Het is duidelijk dat de EU en de NAVO deze destabilisering niet zo maar kunnen aanvaarden. Daarom schakelt ons land op drie fronten”, vervolgde De Croo. Het eerste is het pakket van sancties dat de EU dinsdag al heeft aangenomen. Het tweede front is defensie. En het derde een steunpakket.

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) verduidelijkt dat het diplomatieke kanaal open blijft, maar dat het de voorbije uren moeilijker geworden is. “Er is een ernstig risico dat we opnieuw zullen moeten optreden met strenge sancties. We zullen niet aarzelen dit te doen. Dit is ook wat ik vandaag heb gezegd tegen de Russische ambassadeur in België”, klinkt het.

Defensie

Minister van Defensie, Ludivine De Donder (PS) gaf tijdens de persconferentie aan dat de NAVO klaar is om in te grijpen indien nodig. “De Belgische militaire participatie binnen de NAVO blijft van kracht. Als er binnen de NAVO of de EU beslist wordt om de defensie-aanwezigheid te verhogen, zal België reageren en zijn verantwoordelijkheid opnemen.”

Tot slot gaat ons land ook in op de vraag naar beschermingsmaterieel. “Er zal gewerkt worden met het B-Fastteam. Zo toont België zich heel concreet solidair met Oekraïne”, besluit de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER