Sancties, militaire paraatheid en steunpakket: België reageert op drie fronten op conflict Rusland-Oekraïne

Ons land zal op drie fronten stappen zetten in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd op een persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. De premier sprak van sancties tegen Rusland, militaire paraatheid en een steunpakket voor Oekraïne. Want we moeten ons voorbereiden op het "somberste scenario", aldus De Croo. 

"De komende dagen zullen we meer te weten komen over de plannen van Rusland, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat dat het somberste scenario zou kunnen zijn, namelijk een massieve inval in Oekraïne." Dat zei De Croo na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Die kwam samen om de internationale veiligheidssituatie te analyseren "na de agressieve daad van Rusland tegen Oekraïne". 

De Croo wees op het feit dat Rusland het bestaan van Oekraïne als onafhankelijk land niet erkent. "Hij heeft gezegd: Rusland is overal waar mensen Russisch spreken. Als je die redenering volgt, kan je in een situatie komen met veel bloedvergieten. Het ondergraaft de stabiliteit die we gehad hebben sinds het einde van de Koude Oorlog."

We zijn ons er ten volle van bewust dat er bij een oorlog alleen maar verliezers zijn

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"We zijn ons er ten volle van bewust dat er bij een oorlog alleen maar verliezers zijn", zei premier De Croo nog. "Maar we mogen niet de fout maken om onze ogen te sluiten voor iemand die zo'n agressief gedrag stelt en daarmee de veiligheid en stabiliteit in Europa in gevaar brengt."

Drie fronten

De premier kondigde aan dat ons land "op drie fronten" schakelt. Ten eerste heeft ons land economische en financiële sancties tegen Rusland genomen in overleg met andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. De Croo waarschuwde dat er nog meer sancties kunnen komen als Rusland "bijkomende agressieve daden" stelt en verzekerde dat er bekeken wordt hoe sectoren in ons land geholpen kunnen worden bij eventuele tegensancties van Rusland.

Ten tweede bereidt defensie zich voor op het ergste. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) benadrukte dat de Belgische militaire participatie binnen de NAVO van kracht blijft en dat ons land zijn verantwoordelijkheid zal nemen als de NAVO of de EU beslist om de defensie-aanwezigheid te vergroten. België kan "op zeer korte termijn meerdere honderden troepen mobiliseren".

We kunnen op zeer korte termijn meerdere honderden troepen mobiliseren

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Ten derde maakt ons land een steunpakket voor Oekraïne. "Het gaat over inspanningen van defensie op het gebied van uitrustingen, humanitaire inspanningen en inspanningen van B-Fast (de Belgische noodbijstand, red.)", aldus De Croo. 

Er worden bijvoorbeeld helmen, verrekijkers, tenten en dekens naar Oekraïne gestuurd. Wapens zijn er niet bij. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) voegde er nog aan toe dat het materieel dat we sturen "bestand is tegen de barre weersomstandigheden in Oekraïne." Daarnaast biedt ons land aan om gewonde militairen en burgers uit Oekraïne hier te verzorgen.

Evacuatie niet gegarandeerd

Viceminister Wilmès (MR) roept landgenoten en hun naasten bovendien op om dringend het land te verlaten. "Ze zijn op dit moment met 223, Belgen en familieleden. Ongeveer 50 hebben ons gezegd dat ze regelingen treffen om het land te verlaten."

De minister raadt alle landgenoten aan dat zo snel mogelijk te doen. "Nu is het nog mogelijk via de weg, er zijn ook nog vluchten en treinen. Maar de situatie kan snel veranderen en dan zullen de mogelijkheden om het land te verlaten beperkt zijn. Evacuatie kan niet gegarandeerd worden", waarschuwde ze.

Meest gelezen