Advocaat Peter Verpoorten. ©  BELGA

Herentalse advocaat die Belgische staat al 22 keer liet veroordelen gaat Dave De Kock verdedigen: “Ik heb hem al bezocht in zijn Nederlandse cel”

Herentals -

Hij zorgde er al voor dat de Belgische staat 22 keer veroordeeld werd en nu neemt de Kempense advocaat Peter Verpoorten (41) de verdediging van Dave De Kock (34) op zich. Die wordt door het gerecht verdacht van de moord op de kleuter Dean Verberckmoes (4) en wordt een dezer dagen vanuit Nederland aan ons land overgeleverd. Een portret van een gedreven advocaat.

Marc Helsen

Peter Verpoorten, sinds begin 2013 onafgebroken gemeenteraadslid voor Groen in de Herentalse gemeenteraad, was afgelopen weekend nog te zien tijdens een betoging in Herentals tegen de geplande kap van een zestigtal 130-jaar oude eiken op de historische oude stadswal Begijnenvest. Een geëngageerd man, quoi.

Professioneel runt Peter Verpoorten samen met zijn partner Bieke Verhaegen in Herentals een advocatenkantoor. Bekend bij het grote publiek is hij niet echt als het op grote strafrechtzaken aankomt. Maar hij is wel de advocaat die ervoor zorgde dat België al 22 keer veroordeeld is door het Europees Hof wegens de abominabele omstandigheden waarin geïnterneerden vaak nog opgesloten zitten in gewone gevangenissen. “Ik begon aan de balie van de rechtbank van Turnhout op 1 oktober 2004. Tijdens mijn stageperiode daar zijn er een aantal interneringsdossiers op mijn bureau beland”, legt Verpoorten uit. “Zo ben ik daar ingerold.”

Garanties

Met de bouw van een paar instellingen specifiek voor geïnterneerden heeft ons land al wel stappen vooruit gezet, maar volgens Peter Verpoorten blijft de behandeling van gevangenen in België het een pijnpunt, vooral als het op overbevolking aankomt en opsluitingen in voorhechtenis. Dat weten ze in het buitenland ook. Zo eiste Nederland bijvoorbeeld bij de overlevering van Dave De Kock garanties inzake zijn huisvesting in de gevangenis.

“In het buitenland is dat zowat de standaardprocedure wanneer er een Belg moet worden overgeleverd”, legt Verpoorten uit. “België heeft op het vlak van opvang van gevangenen een bedenkelijke reputatie. In Nederland eisen ze daaromtrent altijd garanties. Ons land geeft die garantie dan ook en belooft dat de rechten van de detentie worden gerespecteerd.”

Gevangenis onbekend

Hoe Dave De Kock bij Peter Verpoorten als raadsman is terechtgekomen, daar wil de Herentalse advocaat het liever niet over hebben. “Ik vind dat heel ambetant om daarover te spreken. Dat behoort tot het beroepsgeheim. Maar ik ga hem zo goed mogelijk bijstaan. Van groot belang is dat hij onderzocht wordt door een psychiater.”

Verpoorten wil wel bevestigen dat hij De Kock al een paar maal heeft bezocht in zijn Nederlandse cel. In welke gevangenis Dave De Kock in ons land zal terechtkomen, weet de advocaat nog niet. “Dat hangt van de onderzoeksrechter af.”

Hapkido

Naast zijn verplichtingen als gemeenteraadslid en zijn werk als advocaat is Verpoorten ook sportief. “Ik loop en beoefen hapkido, een Koreaanse gevechtssport, die gebaseerd is op afweer. Dat doe ik bij een heel fijne club in Herenthout, waar mijn zoon ook traint. Ik had de keuze: hem wegbrengen naar de training en dan een hele tijd in de cafetaria zitten wachten, of meedoen. Het is het laatste geworden.” Of hij die gevechtstechnieken ook achter de hand houdt bij een gevangenisbezoek aan een ontevreden cliënt? Verpoorten: “Dat is mij nog nooit overkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER