Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Oekraïne

Internationale gemeenschap reageert op Russische inval in Oekraïne: ‘In naam van de mensheid, trek uw troepen terug’

Amerikaans president Joe Biden.Beeld Photo News

De reacties op de Russische inval in Oekraïne stromen binnen. Het is duidelijk dat de wereld de oorlogsverklaring van president Vladimir Poetin aan Oekraïne scherp veroordeelt. De VN-Veiligheidsraad en de NAVO riepen Poetin al op zijn aanvallen meteen te stoppen. De VS zal vandaag nieuwe acties tegen Rusland aankondigen.

Volg alle ontwikkelingen omtrent Oekraïne op de voet in onze liveblog.

Het conflict dat door Rusland werd veroorzaakt "moet nu stoppen", zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres in een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. "President Poetin, in naam van de mensheid, breng uw troepen terug naar Rusland", aldus Guterres, die duidelijk aangedaan was door de gebeurtenissen. "Dit is het droevigste moment uit mijn mandaat als secretaris-generaal van de Verenigde Naties", zei hij.

De Veiligheidsraad was bezig toen president Vladimir Poetin in een onverwachte toespraak een militaire operatie in Oekraïne aankondigde. 

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.Beeld REUTERS

NAVO

“Rusland heeft opnieuw de weg gekozen van agressie tegen een soeverein en onafhankelijk land, ondanks onze herhaalde waarschuwingen en onvermoeibare inspanningen om een diplomatieke oplossing te vinden”, zegt Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. “Ik veroordeel met klem de roekeloze aanval op Oekraïne, die niet uitgelokt is en talrijke levens van burgers op het spel zet”, aldus Stoltenberg. “Dit is een schending van de internationale wetgeving en een ernstige bedreiging voor de Euro-Atlantische veiligheid.”

Stoltenberg roept Rusland dan ook op zijn militaire acties meteen stop te zetten en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. “De NAVO-bondgenoten zullen elkaar ontmoeten om de gevolgen van de agressieve acties van Oekraïne te bespreken”, aldus de secretaris-generaal nog. “We staan aan de zijde van het Oekraïense volk in deze vreselijke tijden. De NAVO zal er alles aan doen om zijn bondgenoten te beschermen en te verdedigen.”

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.Beeld EPA

VS

De Russische president Poetin heeft gekozen “voor een oorlog met voorbedachten rade, die zal leiden tot catastrofale verliezen van mensenlevens en menselijk lijden”, zegt de Amerikaanse president Joe Biden. “Rusland is als enige verantwoordelijk voor de dood en de vernieling die deze aanval zal brengen, en de VS en hun bondgenoten zullen op een verenigde en beslissende manier reageren”, aldus de president, die benadrukt dat “de wereld Rusland verantwoordelijk zal stellen”.

Biden zegt de situatie woensdagavond (plaatselijke tijd) in het oog te houden vanuit het Witte Huis.  “Morgen (donderdag, nvdr) spreek ik ‘s ochtends met mijn G7-partners en spreek erna het Amerikaanse volk toe om de verdere gevolgen aan te kondigen”, aldus de president nog. Hij spreekt van een agressie tegen Oekraïne en tegen de wereldwijde vrede en veiligheid. “We gaan ook coördineren met onze NAVO-bondgenoten om een sterk en verenigd antwoord te bieden dat alle agressie tegen de Alliantie tegenhoudt.”

De Bidens en de rest van de wereld bidden voor het volk van Oekraïne die getroffen zijn door de oneerlijke aanvallen van het Russische leger die ze zelf niet uitgelokt hebben, klinkt het nog. 

De Amerikaanse president heeft in een gesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de steun van de VS aan Oekraïne herbevestigd. 

De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld REUTERS

Europa

Ook voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen zeggen op Twitter de “ongerechtvaardigde aanval door Rusland op Oekraïne streng te veroordelen”.

“In deze donkere uren gaan onze gedachten uit naar Oekraïne en de onschuldige vrouwen, mannen en kinderen die deze niet uitgelokte aanval ondergaan en vrezen voor hun leven. We zullen het Kremlin verantwoordelijk houden”, aldus Michel en Von der Leyen in exact dezelfde tweet.

Groot-Brittannië

“President Poetin heeft een pad van bloedvergieten en vernieling gekozen door een niet uitgelokte militaire aanval op Oekraïne.” Dat zegt de Britse premier Boris Johnson op Twitter. “Ik ben geschokt door de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne en heb met president Zelensky gesproken om de volgende stappen te bespreken. Het VK en onze bondgenoten zullen op een resolute manier reageren.”

Duitsland

“De Russische agressie komt met een ongeziene prijs op politiek, economisch en moreel vlak”, zei de Duitse ambassadeur bij de Verenigde Naties Antje Leendertse tijdens een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Ze noemt de aankondiging van Poetin om een militaire operatie te beginnen het grootste militaire conflict in Europa in jaren.