Welke wapens kan Rusland inzetten tegen Oekraïne?

Het Russische leger heeft de voorbije jaren in verschillende nieuwe hoogtechnologische wapensystemen geïnvesteerd, zoals nieuwe radarsystemen, tanks, fregatten en raketten. De massieve omvang van het Russische leger, de hoogtechnologische wapens én de recente ervaring in gewapende conflicten maken van Rusland een van de meest geduchte tegenstanders ter wereld.

Bij een militair conflict tussen Rusland en Oekraïne telt niet alleen het militair materieel of de hoeveelheid munitie, maar ook de training van de militairen en het "voortgangsvermogen". Dat laatste houdt in dat je mensen en materieel gedurende een langere tijd kan inzetten. Reservemiddelen en logistiek spelen daarbij een doorslaggevende rol. Daarnaast speelt ook de samenwerking van de verschillende componenten een zeer belangrijke rol. 

Rusland heeft naar schatting zo'n 150.000 inzetbare militairen bij Oekraïne dat het kan inzetten. Daarmee is het in staat een grootschalige invasie uit te voeren in zeker een deel van Oekraïne. 

Bekijk en vergelijk op deze interactieve kaart (door op de pictogrammen te klikken) over hoeveel troepen en over welk oorlogsmaterieel Rusland en Oekraïne beschikken:

Troepen

Oekraïne beschikt over zo’n 150.000 inzetbare en erg gemotiveerde militairen, vaak met ervaring uit het conflict in oost-Oekraïne.

Het leger van Oekraïne kan rekenen op steun van de lokale bevolking, kent het terrein en moet vooral posities verdedigen en aanvallen afslaan, wat het een beperkt tactisch voordeel oplevert. Het Oekraïense leger heeft intussen de tijd en middelen gehad om hindernissen, hinderlagen en plannen voor gewapende guerrilla op te zetten mocht Rusland tot een invasie overgaan.

Oekraïne zal kunnen rekenen op buitenlandse hulp in de vorm van gespecialiseerde informatie (sattellietfoto's met troepenbewegingen, afgeluisterde boodschappen), wapens, leningen en mogelijk special forces die helpen plannen en coördineren.

Tanks

Oekraïne beschikt wellicht over zo’n 450 inzetbare T-84/T-80/T-72 tanks. Het gaat om in Rusland ontworpen tanks die deels in Oekraïne zijn geproduceerd en die de voorbije jaren gemoderniseerd zijn. De tanks moeten het opnemen tegen de modernere Russische T-90. De Oekraïense tanks hebben een bereik tot 500km en kunnen tot 70km/h. Ze beschikken over moderne beschermingssystemen en een kanon dat tot vijf kilometer ver kan vuren.

Troepen

Rusland heeft een erg groot leger, met 900.000 soldaten die kunnen ingezet worden. Veel meer dan de 200.000 militairen van Oekraïne. Als het Russisch leger Oekraïne echt binnenvalt en als het dat grote land wil bezetten, dan zal het een beroep moeten doen op reservisten. Dat zijn gewone burgers die opgeroepen worden, wat maakt dat ze hun werk niet meer kunnen doen waardoor de economie eronder lijdt en niet alle Russen zullen even enthousiast zijn om 'onder de wapens' geroepen te worden. Oekraïne heeft ongeveer 900.000 reservetroepen die de afgelopen vijf jaar militaire training kregen, Rusland heeft er twee miljoen.

Tanks

De Russische T-90 tank is een gevreesde tegenstander voor elk leger. De T-90 heeft een bereik van 550km en kan ondanks het gewicht van 46 ton zo’n 70km/h rijden op elk ondergrond. De tank wordt bediend door een crew van drie. De T-90 beschikt over een 125mm 2A46 kanon dat tot vijf kilometer ver kan vuren.

Het gaat om één van de meest moderne tanks ter wereld en beschikt over beschermende Kontakt-5 bepantsering die zichzelf “hersteld” bij een inslag. Het Shtora-systeem beschermt de T-90 met een infraroodsysteem tegen inkomende raketten en kan automatisch rookgranaten afvuren zodat de vijand de tank moeilijker ziet. Rusland beschikt over zo’n 13.000 tanks.

Tanks worden primair ingezet om te vechten tegen andere tanks, of als steun voor grondtroepen.

Raketsystemen

Een grote bedreiging voor de Russische gepantserde voertuigen en tanks zijn de anti-tanks wapens. Oekraïne kan daarbij gebruik maken van door het Westen geleverde antitank FGM-148 Javelin raketten. Die kunnen vanop de schouder of vanop een statief kunnen afgevuurd. Ze maken gebruik van een thermische infrarood zoeker en vallen de tegenstander van bovenaan aan, waar de bepantsering het dunst is.

De FGM-148 Javelin heeft een bereik tot vier kilometer, al moet de schutter de raket fysiek kunnen richten op de tegenstander. Javelin raketten kunnen ook worden ingezet tegen helikopters. Ze richten zich dan automatisch op de hete uitlaat van de helikoptermotoren.

Oekraïne beschikt verder over een zeer groot arsenaal goedkope en uiterst eenvoudige RPG’s of mortieren die vanop de schouder worden afgevuurd. Ze zijn uiterst doeltreffend op korte afstand tegen gepantserde voertuigen en tanks in een stedelijke omgeving.

Oekraïne beschikt over verschillende verouderde Russische raketsystemen, waaronder de BM-30 Smerch. Kiev produceert intussen zelf nieuwe raketten produceert en hernoemde het systeem “Vilkha”.

Pantservoertuigen

Oekraïne beschikt mogelijks over zo’n 2000 gepantserde licht infanterie voertuigen, waaronder de BMP-2. Die zien eruit er een beetje uit als tanks en hebben rupsbanden, maar beschikken niet over een zwaar kanon. Het land beschikt ook over honderden gepantserde BRT-70/80 voertuigen om militairen te vervoeren aan het front.

De artillerie van Oekraïne is minder krachtig en verouderd in vergelijking met de Russische. Kiev beschikt onder meer over honderden 2S1 Gvozdika artilleriestukken. Ze zien er wat uit als tanks, maar het zijn eigenlijk grote mobiele kanonnen, die op het onderstel van een tank staan. Ze hebben een bereik tot 20 km.

Pantservoertuigen

De Koalitsija-SV houwitser is een krachtig mobiel kanon. Door de rupsbanden en de het lange kanon ziet het er een beetje uit als een tank, maar het is eigenlijk een groot mobiel kanon. De houwitser heeft een bereik van zo’n 500km en kan tot 60 km/h rijden. Het is een flexibel wapen dat kan worden ingezet om vijandelijke doelwitten aanhoudend te bombarderen, bv bij een grondoffensief.

De Koalitsija-SV beschikt over een 155 mm kanon en kan tot zestien schoten per minuut afvuren. Het kan geladen worden met precisie munitie, maar evengoed met clustermunitie. Afhankelijk van de munitie kan de houwitser 40 tot 80km ver vuren.

Van de iets oudere Msta-S houwitser, die een kleiner bereik heeft tot 25km, heeft Rusland meer dan 700 bruikbare exemplaren. De houwitser staat ook op een chassis van de voorloper van de T-90 tank, en kan snel over alle terrein manouvreren.

Een centrale rol zal er ook zijn voor de lichtere gepantserde voertuigen zoals het BTR-MDM Rakoesjka amfibie-voertuig voor troepentransport. Bij een grondoffensief is één van de grote uitdagingen om grote hoeveelheden militairen veilig te vervoeren, over elk terrein. Dat is de taak van de BRT-MD Rakoesjka. Die ziet er een beetje als een tank zonder kanon, maar is eigenlijk een voertuig om militairen te vervoeren dus.

Het standaard model kan dertien militairen transporteren en beschikt over een uiterst efficiënt 7.62 mm mitrailleur. Het heeft een bereik van 500 km en kan tot 60 km/h over land en tot 10 km/h over water. Sommige versie kunnen worden gedropt en ingezet tegen tanks.

De Rakoesjka beschikt over een lichte bepantsering. Rusland beschikt over meer dan 200 van deze voertuigen.

Raketsystemen

Het Oeragan1M raketsysteem is een mobiel raketsysteem met korte afstandsraketten. Het beschikt over twee batterijen met elk zes raketten die snel kunnen worden afgevuurd. Elk van de raketten kan tot 617 explosieven bevatten. De munitie kan variëren naargelang het geselecteerde doelwit.

Het systeem heeft een bereik van zo’n 1000 km en de raketten hebben een bereik tot 90 km ver. Bij de Oeragan hoort een tweede voertuig dat gebouwd is op hetzelfde robuuste MZKT-7930 8x8 chassis, en dat reserve raketten bijheeft en een kraan om die te laden.

De Oeragan kan ook worden uitgerust met meer kleinere raketten.

Het Iskander-M korteraketsysteem is al vaker ingezet als raketsysteem waarbij één korteafstandsraket kan worden afgevuurd. De raket kan ondergrondse bunkers binnendringen en, indien gewenst, zelfs een kernkop dragen. De Iskander kan raketten afvuren die een zeer sterke elektro-magnetische puls kunnen opwerken om zo vijandelijke radar- of computersystemen onklaar te maken.

Gevechtsvliegtuigen

Oekraïne beschikt over enkele tientallen licht verouderde gevechtstoestellen, onder meer Mig-29 en Su-27 gevechtstoestellen. Rusland beschikt over dezelfde soort toestellen, maar vaak gaat het over nieuwere varianten met modernere sensoren en beter wapens. Zolang de Oekraïense toestellen niet zijn uitgeschakeld kunnen de gevechtsvliegtuigen een serieuze bedreiging vormen voor de Russische grondtroepen omdat de Oekraïense toestellen vanop grote afstand bombardementen kan uitvoeren.

Oekraïne beschikt over zeker 12 Turkse Bayraktar TB2 aanvalsdrones. Het gaat uiterst moderne drones die al in Libië en Syrië en door Azerbeidzjan zijn ingezet en uiterst effectief blijken in het uitschakelen van gronddoelen zoals tanks en commandocentra. Rusland zal er bij een invasie alles aan doen om de drones zo snel mogelijk uit te schakelen

Oekraïne beschikt wel over tientallen verouderde 9K37 BUK anti-raket/vliegtuigsystemen. De BUK kan korteafstandsraketten afvuren die inkomende kruisraketten onderschept, maar kan evengoed Russische gevechtsvliegtuigen onder vuur nemen. Oekraïne kan ook rekenen op enkele batterijen van het wat oudere maar nog steeds performante (Russische) S-300 luchtafweersysteem.

Gevechtshelikopters

De Mi-35 is de laatste versie van de gevreesde Russische gevechtshelikopters. De recentere Mi-35 heeft sensoren aan boord die hem minder kwetsbaar moeten maken voor raketten. De Mi-35 kan onder meer worden ingezet om steun te bieden aan grondtroepen.

Rusland heeft de voorbije jaren de drone-trein wat gemist. Het land kocht Israëlische drones aan en ontwikkeld nu in sneltreinvaart eigen aanvalsdrones.

Gevechtsvliegtuigen

De Russische luchtmacht zal een centrale rol spelen. Wie de lucht controleert heeft een strategisch voordeel. Rusland beschikt niet over voldoende vijfde generatie stealth-vliegtuigen, maar dat is in een conflict tegen het zwakkere Oekraïne ook helemaal niet nodig. Het voordeel voor Moskou ligt ook in de grote hoeveelheid beschikbare vliegtuigen en helikopters dat Rusland kan inzetten.

De Su-34 is uitermate geschikt voor het bombarderen van doelwitten op de grond. De Su-34 is een vrije recente jachtbommenwerper. Het toestel werd vaak in Syrië ingezet in de strijd tegen rebellen. Maar ook de veel oudere Su-24 werd in Syrië erg vaak ingezet.

Mocht het tot luchtgevechten komen (dogfights) dan kan Rusland de Su-27 of 35 inzetten. Rusland kan ook gebruik maken van de bijzonder effectieve Tu-60 supersonische bommenwerper. Het is de snelste bommenwerper ter wereld en die zo hoog (tot 15,5 km) en snel vliegt dat hij nauwelijks kan worden onderschept.

Cyberspace

Rusland beschikt over een uitgebreid netwerk aan Cosmos sattelieten. Die leveren het Russische leger een schat aan informatie die het Russische leger kan gebruiken voor het plannen van operaties.

Alhoewel het moeilijk te bewijzen valt, wordt ervan uitgegaan dat Rusland over een grote offensieve cybercapaciteit beschikt. Daarmee kan het niet alleen militaire maar vooral civiele netwerken platleggen, de bevolking intimideren en de communicatie van de tegenstander uitschakelen.

Marine

De Russische marine is in paraatheid gebracht. Marineschepen zijn flexibel en kunnen zowel zorgen voor troepentransport en steun via het afvuren van raketten. Rusland heeft extra schepen richting de Zwarte Zee gestuurd. In het conflict in Syrië vuurde Rusland raketten af vanop schepen die honderden kilometers weg lagen.

Rusland stuurt maar liefst zes landingsschepen van de Ropoetsja klasse naar Oekraïne. Het gaat schepen die specifiek gebouwd voor landingen op het strand en ze kunnen tot 450 ton militairen en materieel vervoeren. De Zwarte Zee vloot beschikt over meer dan vijftien inzetbare schepen waaronder fregatten, onderzeeërs, en nieuwe patrouille schepen.

Vuurkracht Rusland superieur dankzij T-90 tanks en houwitsers

Rusland beschikt over een van de grootste landlegers ter wereld. Geen enkel ander land heeft zoveel moderne tanks, gepantserde voertuigen en vuurkracht als Rusland.

De Russische T-90 tank is een gevreesde tegenstander voor elk leger. De T-90 heeft een bereik van 550 kilometer en kan ondanks het gewicht van 46 ton zo’n 70 kilometer per uur rijden op elke ondergrond. De tank wordt bediend door een bemanning van drie. De T-90 beschikt over een 125mm 2A46 kanon dat tot vijf kilometer ver kan vuren. 

Russische T-90 tanks
AP2011

Het gaat om een van de meest moderne tanks ter wereld en hij beschikt over beschermende Kontakt-5 bepantsering die zichzelf “herstelt” bij een inslag. Het Shtora-systeem beschermt de T-90 met een infraroodsysteem tegen inkomende raketten en kan automatisch rookgranaten afvuren zodat de vijand de tank moeilijker ziet.

Rusland beschikt over zo’n 13.000 tanks, ze worden primair ingezet om te vechten tegen andere tanks, of als steun voor grondtroepen. 

Russische howitser
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De Koalitsija-SV houwitser ziet er door de rupsbanden en het lange kanon een beetje uit als een tank, maar is eigenlijk een groot mobiel kanon. De houwitser heeft een bereik van zo’n 500 kilometer en kan tot 60 kilometer per uur rijden. Het is een flexibel wapen dat kan worden ingezet om vijandelijke doelwitten aanhoudend te bombarderen, bijvoorbeeld bij een grondoffensief.

De Koalitsija-SV beschikt over een 155 mm kanon en kan tot zestien schoten per minuut afvuren. Het kan geladen worden met precisiemunitie, maar evengoed met clustermunitie. Afhankelijk van de munitie kan de houwitser 40 tot 80 kilometer ver vuren. 

Van de iets oudere Msta-S houwitser, die een kleiner bereik heeft tot 25 kilometer, heeft Rusland meer dan 700 bruikbare exemplaren. De houwitser staat op een chassis van de voorloper van de T-90 tank en kan snel over alle terrein manoeuvreren. 

Rakushka ambifi-voertuig (r),  linksachter een howitser
Alexander - Imaginechina

Een centrale rol zal er ook zijn voor de lichtere gepantserde voertuigen zoals het BTR-MDM Rakoesjka amfibievoertuig. Het amfibievoertuig ziet er een beetje uit als een tank zonder kanon, maar wordt eigenlijk gebruikt voor troepentransport. Bij een grondoffensief is een van de grote uitdagingen namelijk om grote hoeveelheden militairen veilig te vervoeren, over elk terrein. 

Het standaardmodel kan dertien militairen transporteren en beschikt over een uiterst efficiënte 7.62 mm machinegeweer. Het heeft een bereik van 500 kilometer en haalt snelheden tot 60 kilometer per uur over land en tot 10 kilometer per uur over water. Sommige versies kunnen worden gedropt en ingezet tegen tanks.

De Rakoesjka beschikt over een lichte bepantsering. Rusland beschikt over meer dan 200 van deze voertuigen. 

Rusland heeft grote hoeveelheden zwaar militair materieel bij de grens met Oekraïne

Raketsystemen doorslaggevend tijdens eerste uren oorlog

Bij elke recente grote oorlog spelen raketten een doorslaggevende rol in de eerste uren en dagen van het conflict. De Russische raketsystemen schakelen vijandige radars, controleposten en commandocentra uit, zonder risico’s op eigen slachtoffers. Ze dienen ook als ondersteuning bij een grondoffensief. Raketten zijn vaak wel duur en de voorraad is niet onbeperkt. 

Iskander raketsysteem

Het Oeragan 1M raketsysteem is een mobiel raketsysteem met korte afstandsraketten. Het beschikt over twee batterijen met elk zes raketten die snel kunnen worden afgevuurd. Elk van de raketten kan tot 617 explosieven bevatten. De munitie kan variëren naargelang het geselecteerde doelwit.

Het systeem heeft een bereik van zo’n 1.000 kilometer en de raketten hebben een bereik tot 90 kilometer ver. Bij de Oeragan hoort een tweede voertuig dat gebouwd is op hetzelfde robuuste MZKT-7930 8x8 chassis, en dat reserve-raketten bij heeft en een kraan om die te laden.

De Oeragan kan ook worden uitgerust met kleinere raketten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het Iskander-M korteraketsysteem is al vaker ingezet als raketsysteem waarbij één korteafstandsraket kan worden afgevuurd. De raket kan ondergrondse bunkers binnendringen en, indien gewenst, zelfs een kernkop dragen. De Iskander kan raketten afvuren die een zeer sterke elektro-magnetische puls kunnen opwekken om zo vijandelijke radar- of computersystemen onklaar te maken. 

Russische S-400 antiraketsysteem
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved

Met het S-400 luchtafweerraketsysteem heeft Rusland een van de beste raketafweersystemen ter wereld. De verschillende radars van het wapen kunnen verschillende vliegtuigen en drones waarnemen en er raketten op afsturen. Het systeem heeft een bereik van zo’n 400 kilometer. Als Rusland één of meerdere S-400 systemen bij de grens van Oekraïne zou ontplooien is geen enkel Oekraïens vliegtuig veilig. 

Iskander raketsysteem

Russische luchtmacht kan ongelimiteerd bombarderen

De Russische luchtmacht zal een centrale rol spelen. Wie de lucht controleert heeft een strategisch voordeel. Rusland beschikt niet over voldoende vijfde generatie stealth-vliegtuigen, maar dat is in een conflict tegen het zwakkere Oekraïne ook helemaal niet nodig. Het voordeel voor Moskou ligt ook in de grote hoeveelheid beschikbare vliegtuigen en helikopters die Rusland kan inzetten.  

De SU-34 jachtbommenwerper

De Su-34 is uitermate geschikt voor het bombarderen van doelwitten op de grond. De Su-34 is een vrije recente jachtbommenwerper. Het toestel werd vaak in Syrië ingezet in de strijd tegen rebellen. Maar ook de veel oudere Su-24 werd in Syrië erg vaak ingezet.

Mocht het tot luchtgevechten komen (dogfights) dan kan Rusland de Su-27 of Su-35 inzetten. 

Rusland kan ook gebruik maken van de bijzonder effectieve Tu-160 supersonische bommenwerper. Dat is de snelste bommenwerper ter wereld, hij vliegt zo hoog (tot 15,5 km) en zo snel dat hij nauwelijks kan worden onderschept.

Tu-60 bommenwerper

De Mi-35 is de laatste versie van de gevreesde Russische gevechtshelikopters. De recentere Mi-35 heeft sensoren aan boord die hem minder kwetsbaar moeten maken voor raketten. De Mi-35 kan onder meer worden ingezet om steun te bieden aan grondtroepen.  

Rusland heeft de voorbije jaren de drone-trein wat gemist. Het land kocht Israëlische drones aan en ontwikkelt nu in sneltreinvaart eigen aanvalsdrones. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Russische marine kan beslissende tweede front openen en ondersteunen

De Russische marine is in paraatheid gebracht. Marineschepen zijn flexibel en kunnen zowel zorgen voor troepentransport als steun via het afvuren van raketten. Rusland heeft extra schepen richting de Zwarte Zee gestuurd. In het conflict in Syrië vuurde Rusland raketten af vanop schepen die honderden kilometers verwijderd waren.

Russisch landingsschip

Rusland stuurt maar liefst zes landingsschepen van de Ropoetsja klasse naar Oekraïne. Het gaat over schepen die specifiek gebouwd zijn voor landingen op het strand en ze kunnen tot 450 ton aan militairen en materieel vervoeren. De Zwarte Zee vloot beschikt over meer dan vijftien inzetbare schepen waaronder fregatten, onderzeeërs, en nieuwe patrouilleschepen

Schepen van de Zwarte Zee vloot

Rusland heeft ogen en oren in cyberspace

Rusland beschikt over een uitgebreid netwerk aan Cosmos-satellieten. Die leveren het Russische leger een schat aan informatie die het Russische leger kan gebruiken voor het plannen van operaties. 

Alhoewel het moeilijk te bewijzen valt, wordt ervan uitgegaan dat Rusland over een grote offensieve cybercapaciteit beschikt. Daarmee kan het niet alleen militaire, maar vooral civiele netwerken platleggen. Het kan ook gebruikt worden om de bevolking te intimideren en de communicatie van de tegenstander uit te schakelen. 

Meest gelezen