Een Zwijndrechtse kip. Omwonenden van de 3M-fabriek kregen de raad geen eieren uit eigen tuin te eten.
www.fotodp.be

37 landbouwbedrijven vragen compensatie van 3M voor schade door PFOS-maatregelen

37 Landbouwers uit de streek rond Zwijndrecht die schade leden door de PFOS-maatregelen die de Vlaamse regering deze zomer afkondigde, hebben daarvoor compensatie aangevraagd bij 3M. De bedoeling is dat 3M uiterlijk begin april de vergoedingen uitbetaalt.

In juni vorig jaar, toen de PFOS-crisis in alle hevigheid losbarstte, vaardigde de Vlaamse regering voorzorgsmaatregelen uit voor de omwonenden van probleemsites. Dat deed ze in afwachting van verdere metingen door OVAM, die zouden moeten uitwijzen hoe groot de vervuiling precies was. Inwoners van Zwijndrecht, waar de fabriek van 3M staat die aan de bron ligt van de vervuiling, kregen bijvoorbeeld het advies om geen eieren, groenten of fruit uit eigen tuin meer te eten.

De landbouwers uit de streek, en dan vooral de bioboeren, voelden die zogenaamde no-regretmaatregelen in hun portefeuille. Veel klanten bleven thuis.

Tussen 27 januari en 18 februari konden die landbouwers een schadevergoeding aanvragen bij 3M. Uiteindelijk hebben 37 landbouwers dat ook effectief gedaan. De meeste van die bedrijven liggen in de directe omgeving van 3M. Dat zegt Karl Vrancken, de PFAS-coördinator die is aangesteld door de Vlaamse regering. Hij treedt op als bemiddelaar tussen de boeren en 3M.

"De 37 landbouwbedrijven rapporteren over omzetverlies, zowel in de afzet naar professionele kanalen als naar de individuele consument, en dat zowel voor vlees, melk, eieren, groenten en fruit", zegt Vrancken. "De landbouwers zagen ook een sterke impact van de herhaaldelijke berichtgeving in de media. Enkelen overwegen zelfs hun activiteiten stop te zetten."

De ingediende dossiers worden nu beoordeeld door een stuurgroep waarin vertegenwoordigers van de landbouworganisaties, het departement Landbouw & Visserij en 3M zelf zetelen. Tegen eind maart zou bepaald worden welke vergoedingen uitgekeerd worden. Uiterlijk begin april zou 3M die moeten uitbetalen.

“3M is verheugd dat 37 landbouwers en bioboeren van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om de voorgestelde ​​tegemoetkoming aan te vragen", zegt Rebecca Teeters van 3M. "Het bevestigt dat dossiers die door de stuurgroep worden goedgekeurd en waarvoor de landbouwers het financiële voorstel aanvaarden, snel uitbetaald zullen worden. We blijven hiervoor intensief samenwerken met de landbouwersorganisaties en opdrachthouder Karl Vrancken."

Meest gelezen