Assisenproces tegen Cédric Vandecasteele over moord op vader: “Hij heeft dat nooit willen doen”

 ©  BELGA

Op het assisenproces tegen Cédric Vandecasteele (33), die terechtstaat voor de moord op zijn vader Ghislain Vandecasteele (55) in juli 2019, hebben zijn voormalige collega’s een positief beeld geschetst van de beschuldigde. De Boezingenaar stond bekend als een harde werker, die ook steeds behulpzaam was. Uit de getuigenissen bleek ook meermaals dat hij een goede band had met zijn vader.

evdg
Bron: BELGA

De partner van Cédric Vandecasteele kon eigenlijk niets slechts vertellen over de beschuldigde. “Hij is wel wat stoer, maar enorm lief, sympathiek en gevoelig. Hij is ook altijd enorm dankbaar geweest, bijvoorbeeld toen hij bleef eten. Hij hielp ook altijd mee opruimen.” Elisa V. ging de Boezingenaar ook meermaals opzoeken in de gevangenis. “Cédric is er echt kapot van. Tot op vandaag kunnen we het nog altijd niet geloven. Hij heeft dat nooit willen doen, daar ben ik 1.000 procent zeker van.” Die laatste uitspraak was koren op de molen van de verdediging. “Dat zal ook mijn stelling zijn, maar het is aan de jury om daarover te oordelen”, reageerde meester Johan Platteau.

Ook de toenmalige schoonmoeder van de beschuldigde had enkel positieve herinneringen. “Cédric was een fantastische jongeman. Vrolijk, altijd welgezind. Tof, leuk en met zin voor humor.” Van ruzies met zijn vader of enig ander agressief gedrag was volgens Carine A. nooit sprake. “Na de dood van mijn zoon heb ik heel veel steun van hem gehad. Hij werd een beetje de zoon die wij verloren hadden.”

Drugsprobleem

Cédric Vandecasteele ging in 2015 als vertegenwoordiger aan de slag bij Würth. Na zijn opname voor zijn drugsprobleem mocht hij bij de firma blijven. “Hij was een zeer goede en zeer toegewijde verkoper. Professioneel had ik een zeer goed band met Cédric”, getuigde zijn toenmalige teamleider. In principe mag de beschuldigde van Pascal G. opnieuw aan de slag als vertegenwoordiger, al zal de definitieve beslissing door de hoofdzetel gemaakt moeten worden. “Hij staat trouwens nog altijd bij ons op de loonlijst.”

“Cédric was toen de beste vertegenwoordiger”, schetste ook een collega. “Naar zijn klanten en naar zijn collega’s toe gaf hij altijd het beste van zichzelf.” Robert R. begon zelfs even te huilen toen voorzitter Joeri Pieters polste naar het karakter van de beschuldigde. “Het is een enorm betrouwbaar mens, een eerlijk mens. En het is een harde werker met een enorm goeie inborst.” Net als heel wat andere vrienden en collega’s ging R. de beschuldigde ook meermaals opzoeken in de gevangenis.

Ghislain Vandecasteele ©  if

LEES OOK. Moeder van Cédric Vandecasteele wil naast haar man ook niet nog haar zoon verliezen: “Ik heb hem vergeven. Ik wil niet dat hij jaren in de cel blijft” (+)

“Harmonieus gezin”

Simon G. zette vooral de behulpzaamheid van Cédric Vandecasteele in de verf. “Hij ging alles doen om een klant te helpen, al moest hij daarvoor naar de andere kant van het land rijden. Het is een fijne collega. Ik heb hem nooit agressief gezien.” De getuige herinnerde zich hoe de beschuldigde vanuit de gevangenis reageerde op zijn relatiebreuk. “Ik voelde aan zijn stem dat hij er wel van aangedaan was, maar dat hij ook eerlijk was met zichzelf. Hij nam er vrede mee.”

“Ik heb Cédric altijd ervaren als een hele spontane kerel, die altijd heel behulpzaam was. Ik mocht hem altijd bellen als ik problemen of technische vragen had”, schetste ook Miguel H. Tijdens opendeurdagen bij Würth in Roeselare ontmoette hij ook Ghislain Vandecasteele enkele keren. “Tuurlijk zat die relatie goed, anders zou zijn vader niet helpen meebouwen aan zijn huis. Ik kon het eerst niet geloven wat er gebeurd was.”

Ten slotte werden de Vandecasteele door hun voormalige huisarts omschreven als een harmonieus gezin. Dokter Jef B. omschreef de beschuldigde als een correcte, charmante jongeman. Sinds 2011 zocht hij wel regelmatig hulp voor zijn cannabisverslaving. In 2015 werd hij door zijn cocaïnegebruik even opgenomen in het ziekenhuis. “Dan had hij al wat paranoïde wanen, zoals achtervolgingswaanzin.” Volgens de huisdokter leek Cédric Vandecasteele toen dus al te kampen met psychoses.

Band opgebouwd

Een van de opvallendste getuigen was een medegedetineerde die binnenkort zelf voor het hof van assisen zal moeten verschijnen voor de gifmoord op zijn vrouw. Volgens Pieter Platteeuw voelt Vandecasteele zich schuldig en heeft hij sinds de feiten de drugs definitief afgezworen. De twee zaten een hele tijd samen in de cel in de gevangenis van Ieper. “Ik ken hem als zeer gedreven, zowel in het werk als in sport. Het is ook iemand die heel veel respect heeft voor zijn ouders en zijn familie.” Platteeuw verklaarde ook dat Vandecasteele zich schaamt voor zijn daden. “Hij kan niet begrijpen hoe het gebeurd is. Hij voelt zich schuldig tegenover zijn moeder en zijn zus.”

Van agressie en druggebruik was in de gevangenis geen sprake volgens de getuige. “Ik ben er 100 procent zeker van dat hij niet meer gebruikt. De feiten waren door de drugs, dat was voor hem de beste motivatie om er volledig mee te stoppen.” Tijdens hun lange gesprekken op cel vertelde Vandecasteele ook vaak over hoe zijn vader hem hielp tijdens zijn verbouwingen. “Cédric is iemand die ik graag terug zou horen als hij buiten is. Ik denk dat we toch een band hebben opgebouwd.”

In de werkplaats van de Ieperse gevangenis kreeg de beschuldigde snel een vertrouwensfunctie. “Je kon op hem rekenen. Het was zeker geen luiaard, je zag dat die man gewend was om te werken.” Hendrik D. was verrast toen hij hoorde voor welke feiten Vandecasteele in de cel zat. “Ik dacht niet dat die jongen zulke zware feiten zou kunnen plegen. Als het allemaal gedetineerden zouden zijn zoals Cédric, dan zou er niet veel werk meer zijn. Dan hadden we zeker de mooiste job.”

Rechten studeren

In april 2021 werd de beschuldigde overgeplaatst naar de gevangenis van Brugge. Cédric Vandecasteele maakte er een goede, rustige indruk op directrice Lies T. Tijdens zijn verblijf op de drugsvrije afdeling liep hij wel tegen een tuchtrapport op. “Door dat incident van fysieke agressie met een medegetineerde is hij dan wel van de drugsvrije afdeling verwijderd, want daar is geen tolerantie op dat vlak.” De beschuldigde legde zelf uit dat hij tijdens een partijtje zaalvoetbal tegen de muur was gegooid door een medegedetineerde. Die zou hem eerder al bespuwd en voor vadermoordenaar uitgescholden hebben. “Ik heb me gedraaid en een slag gegeven in het gezicht, op de kin.”

Meester Johan Platteau, advocaat van de verdediging, polste bij meerdere getuigen naar de studies van zijn cliënt. Vanuit de gevangenis zou Vandecasteele met grote onderscheiding geslaagd zijn voor zijn eerste jaar rechten. “Ik weet niet van elke gedetineerde wat ze doen, maar we hebben er inderdaad geen tien die rechten studeren”, bevestigde de directrice die opmerkelijke studiekeuze.

De pleidooien starten om 14.00 uur. De uitspraak over de schuldvraag wordt donderdagavond verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen