North Sea Port volgt crisis Oekraïne op de voet, Rusland is belangrijkste handelspartner van de haven

Omdat er in North Sea Port vooral ingevoerde goederen uit Rusland en Oekraïne worden verhandeld, zouden mogelijke sancties op in- en uitvoer van Russische goederen een invloed kunnen hebben op de goederenoverslag in de haven. Al is er geen ongerustheid: "Uit het verleden zien we dat goederen dan uit andere landen naar North Sea Port worden verscheept." North Sea Port is de fusiehaven Gent, Terneuzen en Vlissingen.

Voor North Sea Port is Rusland de belangrijkste handelspartner. Woordvoerder Johan Bresseleers haalt er de cijfers bij: "10 Procent van de totale 69 miljoen ton goederenoverslag komt van handel met Rusland. Voor Oekraïne is dat 1,5 miljoen ton op 69 miljoen. Rusland is daarmee de nummer 1 voor Nort Sea Port en staat al een aantal jaar in de top 3 van de belangrijkste partners."

We importeren vooral steenkool, meststof, lijnzaad en hout uit Rusland. Uit Oekraïne komen mais en koolzaad
Johan Bresseleers, woordvoerder North Sea Port

Toestand met argusogen volgen

North Sea Port, dus de haven van Gent, Terneuzen en Vlissingen, volgt de ontwikkelingen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland op de voet, net als de internationale reacties en mogelijke sancties die kunnen volgen. Mocht er een invoerverbod komen op Russische goederen dan zal dat een weerslag hebben. "We hebben uit Rusland vooral invoer van steenkool, meststof, lijnzaad en hout. De uitvoer is veel kleiner, amper 100.000 ton gaat naar Rusland." Maar echt zorgen maakt Bresseleers zich niet: "In het verleden bleek bij conflicten dat de goederen wel hun weg vinden. We zien dat bedrijven dan uit andere delen van de wereld hun goederen naar North Sea Port verschepen."

Import uit Oekraïne

Ook bij de goederenoverslag van Oekraïne gaat het vooral om invoer. "1,5 miljoen ton van de totale 69 miljoen ton goederenoverlsag komt uit Oekraïne. Dat is vooral mais en koolzaad. De export is ook naar daar klein."

Meest gelezen