Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Wat als je in de menopauze toch nog plots menstrueert? Gynaecoloog verklaart ‘flash period’

Het was een opvallende scène in ‘And Just Like That’, de opvolger van ‘Sex and the City’. De immer voorbereide Charlotte (57) krijgt in haar menopauze toch nog een ‘flash period’: een onverwachte, nogal heftige menstruatie. Gynaecoloog Wilfried Gyselaers legt uit waarom je als vrouw zo’n ‘flash period’ kan krijgen en of je dan ook weer vruchtbaar bent. “Aan de menopauze gaan twee fases vooraf.”

  1. Een strakkere vagina voor 13 euro? Nieuwe gevaarlijke hype verovert het internet, gynaecoloog licht toe
    PREMIUM

    Een strakkere vagina voor 13 euro? Nieuwe gevaarlij­ke hype verovert het internet, gynaeco­loog licht toe

    Met welke gênante kwaal of verzwegen complex je ook worstelt, het wereldwijde web heeft er steeds een (niet altijd even betrouwbaar) antwoord op. Nieuw in het rijtje is de vaginale vernauwingsstaaf, die belooft dat seks na gebruik weer voelt als ‘de eerste keer’ en je op de koop toe van nare geurtjes of vervelende jeuk verlost. Dat het product populair is, blijkt uit het enorme online aanbod eraan. Toch is het gebruik ervan niet zonder gevaar: een Nederlandse vrouw hield er chemische brandwonden aan over. Hoe werkt zo’n staaf, en heeft je vagina überhaupt een verjongingskuur nodig? Gynaecologe Karolien Stevens geeft tekst en uitleg.
  2. 
Zo ontstaan en verzorg je littekens: “Dit heb je altijd geleerd, maar doe je beter niet”
    PREMIUM

    Zo ontstaan en verzorg je littekens: “Dit heb je altijd geleerd, maar doe je beter niet”

    Of ze nu het resultaat zijn van een ongeluk, een operatie of een wonde: bijna iedereen heeft littekens, maar niet ieder litteken is hetzelfde. Welke soorten bestaan er? Wat kan je doen om de vorming van een lelijker litteken te voorkomen? En welke behandelingen bestaan er? “Na anderhalf tot twee jaar drukt een litteken definitief zijn stempel op jouw huid”, onderlijnt dermatoloog Thomas Maselis. Hij zet de do’s en don’ts bij het verzorgen van littekens op een rij.