Staatssecretaris Sammy Mahdi wil ruime visumacties: “Voorlopig zijn Russen hier niet welkom”

Sammy Mahdi ©  BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil dat er in het licht van de Russische aanvallen op Oekraïne ruime visumsancties tegen Rusland genomen worden.

jvh
Bron: BELGA

De EU-lidstaten keurden woensdag vooral economische sancties goed. Er werd ook beslist de lijst met inreisverboden en sancties voor individuen die meehielpen Oekraïne te bedreigen en zo zijn onafhankelijkheid als land in gevaar te brengen, uit te breiden. Voor Mahdi moeten ook ruimere visumsancties mogelijk zijn. Dit gaat over de volledige opschorting van de aanvragen tot verblijf ingediend door Russen zolang de bedreiging van Oekraïne en het Oekraïense volk aanhoudt. Daarom vraagt hij de Europese Commissie om een voorstel tot maatregelen uit te werken. De staatssecretaris is voorstander om dit op EU-niveau goed te keuren om samen één blok te vormen tegen deze Russische agressie.

Visumaanvragen vanuit Rusland komen voornamelijk van studenten, arbeiders, toeristen, gezinsherenigers en personen die een visum voor kort en lang verblijf willen. “De roekeloze aanval van Rusland noopt ons tot voorzichtigheid ten aanzien van Russen die naar België wensen te komen. Voorlopig zijn Russen hier niet welkom, een algemene visumstop voor Russen mag geen taboe zijn. Het is nu zaak om de Oekraïense bevolking volledig te steunen”, besluit Sammy Mahdi.

De staatssecretaris wil wel nog een uitzondering maken voor Russische activisten die omwille van hun activiteiten in Rusland gevaar lopen en een humanitair visum zouden aanvragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen