Woensdag werden al vier van de vermoedelijk zes varkens gespot.  © rr

In Achterbos gespotte ‘everzwijnen’ zijn tamme varkens

Mol -

In de omgeving van Zelm en Goorstraat in Mol Achterbos werden woensdag enkele ‘everzwijnen’ opgemerkt. Vermoedelijk gaat het om zes dieren. Volgens nader onderzoek gaat het niet om everzwijnen, maar om tamme Duroc- of Wolvarkens. De gemeente wil de dieren zo snel mogelijk vangen.

Woensdag merkten buurtbewoners in de omgeving van Zelm en Goorstraat een aantal varkens op die veel gelijkenissen vertonen met everzwijnen. Volgens de recentste info gaat het om zes varkens.

Het gemeentebestuur van Mol heeft intussen ondersteuner regionaal everzwijnenbeheer voor de Vlaamse overheid Hans Broeckx hierover gecontacteerd. “Volgens hem gaat het niet om everzwijnen, maar om tamme varkens. Vermoedelijk gaat het om Durocvarkens of Wolvarkens”, zegt schepen voor milieu en natuur Frederik Loy (CD&V). “Zo gedragen de dieren zich volgens hem veel te tam en kunnen ze vrij gemakkelijk benaderd worden, wat bij een echt everzwijn nooit het geval is.”

Het gemeentebestuur van Mol wil zo snel mogelijk de dieren vangen, omdat ze niet in het wild kunnen overleven. “Het is niet de bedoeling om op hen te jagen en hen te doden”, zegt schepen van dierenwelzijn Hans De Groof (N-VA). “Zo schakelen we een dierenopvangcentrum in dat met gespecialiseerde middelen de dieren kan verdoven en vangen. We vragen iedereen om de dieren niet te benaderen, zodat ze zo weinig mogelijk in stressvolle situaties belanden. Wie ze ergens opmerken, kunnen het ons meteen laten weten met de exacte locatie.”

Mogelijk zijn de dieren ontsnapt of moedwillig losgelaten. Het gemeentebestuur en de politie zijn op zoek naar de eigenaars. Wie meer weet, kan dit steeds melden.  (mto )

Melden kan bij de milieudienst van Mol via 014-33 07 35 of milieudienst@gemeentemol.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER