Zelfs de Romeinen renoveerden hun huizen al zo blijkt uit mozaïek dat in Londen is gevonden

In het centrum van Londen, op 200 meter van de London Bridge, hebben archeologen een Romeinse mozaïek ontdekt. Precies op de plaats waar ooit de Romeinse stad Londinium stond. Het gaat om een unieke vondst.

De ontdekking door archeologen van het Museum of London Archaeology (MOLA) vond plaats tijdens opgravingen op de plaats waar een nieuwbouw komt.

De twee panelen waaruit het mozaïek bestaat zijn sterk versierd en voorzien van grote, kleurrijke bloemen omgeven door banden van met elkaar verweven draden, een patroon dat bekend staat als guilloché. Er zijn ook lotusbloemen en verschillende geometrische elementen, waaronder een motief dat bekend staat als de Salomonsknoop, die bestaat uit twee in elkaar verstrengelde ringen..

Archeologen denken dat de kamer met het mozaïek een triclinium was, een kamer waar in de huizen van de oude Romeinen de lunch werd geserveerd, en waar banken stonden waarop mensen konden gaan liggen om te eten en te drinken, en dat het mozaïek wellicht deel uitmaakte van een Romeinse mansio, een soort luxe ‘hotel’ uit die tijd.

Hoewel het grootste mozaïekpaneel dateert van het einde van de 2e tot het begin van de 3e eeuw na Christus, zijn er sporen gevonden van een eerder mozaïek onder het nu zichtbare mozaïek, waaruit blijkt dat de kamer in de loop der jaren is opgeknapt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer