Wordt veevoeder binnenkort onbetaalbaar voor Belgische boeren door oorlog in Oekraïne?

De oorlog in Oekraïne is ook slecht nieuws voor Belgische varkensboeren en melkveehouders. Veevoeder dreigt volgens de Boerenbond nu nog duurder te worden. “Oekraïne is de graanschuur van Europa. Mais, tarwe en gerst zijn nodig om het veevoer te produceren en die prijzen gaan stijgen”, zegt Jan Roosens van Maalderij Roosens in Schoten, op Radio 2 Antwerpen.

De prijs van een ton tarwe staat historisch hoog: 280 euro voor 1 ton. Voor corona was dat bijna 100 euro minder, 190 euro voor 1 ton. In de regio rond de Zwarte Zee in Rusland en Oekraïne wordt het meeste graan ter wereld geproduceerd. De prijzen dreigen nu nog te stijgen als het graan uit Oekraïne en Rusland niet verkocht kan worden aan West-Europa.

Lage graanstock in Europa

In het familiebedrijf Maalderij Roosens in Schoten worden granen al 8 generaties lang verwerkt tot veevoer. Eigenaar Jan Roosens vreest alvast voor een stijging van de graanprijzen: “Oekraïne is een heel grote producent van mais, tarwe en gerst. De laatste jaren hebben de graanproducenten in West-Europa slechte oogsten gehad door te natte en droge maanden. Daardoor is er binnen Europa een heel lage graanstock en hebben we Rusland en Oekraïne nodig. Dat gaan we merken in de prijs." 

De prijs van veevoeder zit nu al op een recordhoogte en de oorlog en sancties gaan de prijs nog doen stijgen

Jan Roosens, Maalderij Roosens Schoten

“Prijzen van veevoeders op basis van tarwe zitten nu al op een recordhoogte. De prijzen stroken niet meer met de werkelijkheid”, gaat Roosens verder. "Oekraïne heeft dan wel een goede graanstock, maar de vraag is of het graan nog wel tot in West-Europa gaat geraken. We moeten afwachten welke sancties er komen vanuit het Westen en hoe die de prijs gaan beïnvloeden. Kan de laatste oogst vanuit Oekraïne nog wel tot bij ons geraken? Gaan de havens geblokkeerd worden? Hierdoor gaan de prijzen blijven stijgen", aldus Roosens.

Voor varkensboeren is de situatie niet meer houdbaar

Jan Roosens, Maalderij Roosens Schoten

Door de hoge graanprijzen wordt het steeds moeilijker voor veeboeren om rendabel te blijven, vertelt Roosens. “Het is voor varkensboeren eigenlijk niet meer houdbaar. De hoge grondstofprijzen, het dure veevoer en de lage verkoopprijs van varkens. En dat gaat waarschijnlijk nog wel even duren. Ik vermoed dat het conflict niet snel opgelost gaat zijn”, aldus Roosens.

Meest gelezen