©  rr

Vlamingen in Rusland getuigen: “Dit is de oorlog van Poetin, niet van de Russen”

In Rusland wordt heel gemengd gereageerd op de Russische inval in Oekraïne. Dat blijkt althans uit de verhalen van twee Vlamingen in Rusland. “De Russen appreciëren hoe Poetin het land leidt”, zegt de ene. “Dit is de oorlog van Poetin, niet die van de Russen”, zegt de ander.

jdg

Edwin Derde (49) komt uit Antwerpen en woont al drie jaar in Sint-Petersburg. “Die hele kwestie met Oekraïne, dat lééft hier natuurlijk wel. Maar het is niet dat dit nu alles domineert”, zegt hij. “Gisteren (woensdag, red.) was het hier een feestdag - dag van de verzetshelden - en de mensen hier zijn daarmee bezig. Oekraïne was amper een gespreksonderwerp. Vandaag (donderdag, red.) is het natuurlijk wel anders: veel mensen vragen zich af wat er gaat gebeuren. En zeker mensen die in de business zitten zullen wel problemen ondervinden. De roebel is hier volledig onderuitgegaan, ook de aandelenmarkt is gecrasht.” (Lees verder onder de foto)

Edwin Derde.  ©   RR

Een totaal ander geluid klinkt bij Olga Markina (43), die de Belgisch-Russische nationaliteit heeft, lange tijd in Leuven woonde en nu in Moskou werkt als PR-manager. “Veel Russen zijn geschokt. Dit is de beslissing van Poetin, niet van de Russen. In mijn kring zie ik mensen op sociale media heel veel berichten posten tegen de oorlog, ze veranderen hun avatars naar zwarte schermen omdat ze aanduiden dat ze ertegen zijn.”

LEES OOK. Sleurt Russische inval ook België mee in oorlog? “Onze steun aan de NAVO zal onvoorwaardelijk zijn”

“Kijk, in onze kindertijd wordt aan iedereen uitgelegd hoe slecht oorlog is”, zegt Markina. “En nu ineens gaan wij zelf een oorlog beginnen? We hebben ook het gevoel dat we hier niets aan kunnen doen. Mensen zijn gefrustreerd omdat er geen kans is om de situatie aan te passen en te veranderen. Moeten we nu betogen? Moeten we blijven wachten? Zal de politie ingrijpen op zo’n betoging? Het is ook erg onduidelijk of er daadwerkelijk betogingen zullen doorgaan.” (Lees verder onder de foto)

Olga Markina. ©  RR

Op tv zijn er gespecialiseerde kanalen waar de oorlog en de politiek op de voet gevolgd worden. “Russia24, bijvoorbeeld. Daar zie je meetings tussen Poetin en zijn ministers live”, zegt Derde. “Niet dat iedereen daarnaar kijkt, hoor. Zelf weet ik niet genoeg van de geschiedenis om nu een uitgebreide mening over dit conflict te hebben. Ik denk wel dat Poetin altijd gediaboliseerd is vanuit het Westen. Had men meer de hand uitgestoken en meer met hem samengewerkt, was dit misschien niet gebeurd.”

“Veel Russen zijn heel blij met hoe Poetin het land geleid heeft. Het is hier op veel vlakken zelfs beter dan in ons land. Het openbaar vervoer is fantastisch, bijvoorbeeld. Op het nieuws vertellen ze bijvoorbeeld dat die Russischgezinde inwoners weggepest worden door een neonazistische regering. Of dat klopt, weet ik niet.”

Bang voor toekomst

“Wat de tv zegt en wat de mensen zeggen, dat is iets compleet anders”, zegt Markina. “Op tv hoor je: we proberen onze mensen in Donetsk te steunen. Maar in de realiteit zien we onze soldaten steeds verder oprukken.”

Volgens Markina maken de inwoners van Moskou zich wel zorgen om de toekomst. “Straks komen er sancties, de roebel keldert. Ja, we volgen het nieuws. Daar lezen we dat het leven duurder wordt, we hebben schrik om ons geld te verliezen. En we zijn bang, ja.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer