Brandstofprijzen gaan stijgen, maar er dreigt geen tekort na inval Oekraïne

 ©  Shutterstock

De Russische inval in Oekraïne zal de brandstofprijzen in België doen stijgen, maar men moet niet vrezen voor brandstoftekorten. Dat zegt Wim De Wulf van sectorfederatie Energia, de vroegere Petroleumfederatie.

lto
Bron: BELGA

“Er is geen probleem van bevoorrading”, aldus De Wulf. “De Russische olievoorraden vertegenwoordigen 30 procent van onze totale consumptie, maar slechts 0,2 procent van de wereldwijde vraag”, die zo’n 90 à 95 miljoen vaten per dag bedraagt. Rusland exporteert dagelijks ongeveer 10 miljoen vaten ruwe olie, waarvan er bijna 180.000 in België terechtkomen. “We beschikken over voldoende flexibiliteit om elders olie aan te kopen, want we worden bevoorraad via schepen in de havens van Antwerpen en Rotterdam”. De Wulf wijst erop dat Duitsland daarentegen zijn olie rechtstreeks via pijpleidingen vanuit Rusland krijgt en dus nog meer afhankelijk is.

Daarnaast beschikt ons land ook over strategische voorraden. “Maar ik zie ons die niet gebruiken; dat is het laatste vangnet. Er zijn genoeg bronnen om aan de vraag te voldoen.”

LEES OOK. Prijzen elektriciteit en aardgas opnieuw door plafond in Europa: stijging met 50 procent

Stijging met vertraging

De Belg dreigt het conflict dan weer wel te voelen in zijn portemonnee. Energia verwacht dat de brandstofprijzen nog meer gaan stijgen. “Geopolitieke evenementen zoals het conflict in Oekraïne zorgen voor onzekerheid en dat kan aanleiding geven tot speculatie.” De sectorfederatie wijst er wel op dat de prijsstijging op de markten niet meteen doorgerekend wordt in de eindprijs voor de consument. “Er is altijd wat vertraging, want de prijzen worden vastgelegd op basis van gemiddelden over een bepaalde periode”, aldus De Wulf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen