Direct naar artikelinhoud
OverzichtConflict in Oekraïne

Dit is wat we nu weten over de invasie van Oekraïne

Dit is wat we nu weten over de invasie van Oekraïne
Beeld AFP

Rusland is donderdag een grootschalige aanval op Oekraïne begonnen, en die gaat vrijdag even hard door. Tal van landen veroordelen de militaire operatie. Veel Oekraïense steden berichten over explosies. Dit is wat we wel en niet weten.

• Volg alle ontwikkelingen in Oekraïne  in onze liveblog.

• Oekraïne wordt aangevallen door Rusland vanuit het noorden, het oosten en het zuiden. De aanval begon woensdagnacht (rond 4 uur donderdagochtend Belgische tijd). De gevechten gingen de hele dag door.

• Het Russische leger viel vanuit buurland Wit-Rusland aan met tanks en legervoertuigen, ondersteund door helikopters. De Russische opmars richting Oekraïense hoofdstad Kiev gaat sindsdien erg snel. Bewoners van Kiev proberen de stad te ontvluchten. 

• Uit tal van steden, van Kiev en steden in Oost-Oekraïne tot in Lviv aan de Poolse grens, kwamen vanmorgen vroeg meldingen over explosies. Rusland zei dat vooral artillerie- en raketaanvallen werden uitgevoerd op militaire bases en commandocentra om onder andere de Oekraïense luchtverdediging uit te schakelen. 

• Vrijdagochtend ligt vooral hoofdstad Kiev onder vuur. De Oekraïense overheid meldt raketaanvallen. Daarbij zou onder meer een appartementsgebouw zijn geraakt. Ook zou het luchtalarm klinken in de stad. 

• Ook pro-Russische separatisten in onder andere het oostelijke Donetsk gingen over tot de aanval. De rebellen verklaarden eerder dat de gehele Donbass-regio, waarvan een flink deel nu in handen is van het Oekraïense leger, aan hen toebehoort.

• De Krim, Odessa en Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne worden eveneens aangevallen. In het zuiden zouden de Russische troepen al tot aan de strategisch belangrijke rivier Dnjepr zijn doorgestoten en grote delen van Oekraïne onder controle hebben.

• De Oekraïense president Zelenski zegt dat op de eerste dag van de Russische invasie er al 137 Oekraïense burgers en militairen zijn gesneuveld. Ook zouden al zeker 316 Oekraïners gewond zijn geraakt.

• Russisch president Poetin ontkende in een tv-toespraak dat hij uit is op bezetting van Oekraïne. Hij zei dat het ‘constante gevaar’ uit Oekraïne moet worden uitgeschakeld door een ‘denazificering en demilitarisering’ van het land. Waarnemers zien in die woorden bewijs dat hij een nieuw, aan Rusland getrouw, regime wil installeren in het land.

• Oekraïners tussen de 18 en 60 jaar oud mogen het land niet meer verlaten, omdat zij beschikbaar moeten zijn voor het leger.

• De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische aanval scherp veroordeeld. De VS kondigen nieuwe, zware sancties aan tegen Rusland en sturen 7.000 extra manschappen naar Duitsland.

• De EU beantwoordt de Russische inval met exportverboden, het bevriezen van Russische financiële tegoeden in Europa en het weren van Russische banken op de EU-markt.

Video - De eerste beelden van de Russische invasie

Video wordt geladen...