Militaire operatie in Oekraïne was “gedwongen maatregel”, zegt Poetin

De militaire operatie die Rusland in Oekraïne heeft opgestart was een “gedwongen maatregel”, zo heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag op tv verklaard tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Russische bedrijfsleven.

Belga

Volgens Poetin waren de veiligheidsrisico’s voor Rusland zo groot geworden dat er geen andere mogelijkheid meer bestond. “Ze hebben ons simpelweg niet de optie gegeven om anders te handelen.”

De president is naar eigen zeggen verbaasd dat de buitenlandse mogendheden in de gesprekken met Rusland hun standpunt “zelfs geen millimeter” hebben gewijzigd. “Ze hebben geen toegevingen gedaan, op geen enkel punt.”

Rusland is ook voorbereid op sancties, zo beklemtoont de president. “We begrijpen allemaal in wat voor wereld we leven. We hebben ons op de een of andere manier voorbereid op wat er nu gebeurt op het vlak van restricties en sanctiebeleid.”

Hij verzekerde ook dat Moskou geen schade wil toebrengen aan het wereldwijd economisch systeem. “Rusland blijft deelnemen aan de wereldeconomie, we zijn niet van plan die te schaden”, klinkt het. “Ik denk dat onze partners dat moeten begrijpen en zich niet moeten fixeren op het doel om ons uit het systeem te duwen”, zo klinkt het nog in een waarschuwing naar de westerse landen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER