Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Blog - Rusland gebruikt zoals verwacht veto tegen VN-resolutie, president Zelenski verwacht grote aanval op Kiev

De Oekraïense president vreest tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag een grote Russische aanval op hoofdstad Kiev. In de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland zoals verwacht zijn veto gebruikt tegen een VN-resolutie. Het Westen neemt forse sancties die de Russische president Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Lavrov persoonlijk treffen. Volg onze liveblog voor de belangrijkste ontwikkelingen.

WAT WETEN WE TOT NU?

 
  • Russische troepen hebben de buitenwijken van Kiev bereikt. De Oekraïense president vreest een grote aanval tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag.
  • Rusland heeft zoals verwacht hun veto gebruikt tegen VN-resolutie die de Russische invasie veroordeelde.
  • Volgens VS-experts ondervinden de Russen meer weerstand dan ze verwacht hadden en verliezen ze hun momentum.
  • Rusland wordt geweerd van het Eurovisiesongfestival en internationale sportwedstrijden. Daarnaast zijn er zware sancties vanuit het Westen die Poetin en Lavrov persoonlijk treffen.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zelenski verwacht dat Russen deze nacht Kiev bestormen

Vanavond is het lange tijd erg onrustig geweest in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Er waren doorheen de avond luide knallen te horen. Volgens de burgemeester ging het om explosies bij een grote elektriciteitscentrale in een oostelijke buitenwijk van Kiev. Doorheen de avond ging het luchtalarm verschillende keren.

Er bevinden zich Russische troepen in de buitenwijken van de stad. Volgens sommige bronnen zou een groot offensief op til zijn om de stad te veroveren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski verwacht dat het Russische leger in de nacht van vrijdag op zaterdag de Oekraïense hoofdstad Kiev zal bestormen.

Zelenski riep de bevolking in een verklaring op om de hoofdstad met vastberadenheid te verdedigen. "Het lot van het land wordt op dit moment beslist", klonk het. Ook het Witte Huis laat weten dat ze ongerust zijn dat Kiev zou kunnen vallen.

Toch stuiten de Russische troepen op meer verzet dan ze wellicht hadden verwacht. Volgens de Britse inlichtingendienst zijn er al zeker 450 Russische militairen omgekomen.

Rusland gebruikt zoals verwacht veto tegen VN-resolutie

Rusland heeft zoals verwacht zijn vetorecht in de VN-Veiligheidsraad gebruikt tegen de VN-resolutie die de Russische inval in Oekraïne zou veroordelen. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten onthielden zich. De andere 11 leden stemden voor.

De resolutie was een Amerikaans initiatief en riep Rusland op om onmiddellijk te stoppen met de oorlog in zijn buurland. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland een veto, dus de resolutie had nooit een schijn van kans. Rusland is momenteel overigens voorzitter van de VN-veiligheidsraad.

Videospeler inladen...

Waarom toch de moeite doen voor een kansloze resolutie? "Het heeft een moreel karakter", legt VS-correspondent Björn Soenens uit in "Laat" (red. vóór de resolutie werd weggestemd). "De wereld spreekt zich uit over hoe moreel verwerpelijk ze het vinden dat Rusland een soeverein land binnenvalt. Er gaan nu meer stemmen op om te betwisten of Rusland wel een permanent lid zou moeten zijn, maar Rusland eruit zetten kan niet."

Sommige van die pogingen zijn vrij creatief. "Oekraïne probeert ook een procedure te starten in de VN, omdat het vaste zitje volgens hen voor de Sovjet-Unie was en niet voor Rusland. De limieten voor de VN zijn heel duidelijk. Men probeert een morele vuist te maken, maar dat zal geen jota veranderen op het terrein."

Videospeler inladen...

Hongarije wil gastheer zijn voor vredesoverleg Moskou-Kiev

Hongarije wil gastheer zijn voor vredesberaad tussen Rusland en Oekraïne. De regeringen in Moskou en Kiev ontvingen een uitnodiging. Het aanbod wordt door beide partijen bekeken, meldt Boedapest.

Rusland had aanvankelijk Minsk voorgesteld, de hoofdstad van bondgenoot Wit-Rusland. Oekraïne gaf de voorkeur aan onderhandelingen in de Poolse hoofdstad Warschau.

De Russen lieten daarna weten dat Kiev had voorgesteld morgen terug te komen op het Russische aanbod voor overleg. Een woordvoerder van de Oekraïense president Zelenski bevestigde later dat de twee landen praten over plaats en tijd voor overleg.

Opnieuw protest in Rusland, wel kleiner dan gisteren

Volgens burgerrechtenactivisten zijn in verschillende Russische steden ongeveer 90 mensen gearresteerd tijdens manifestaties tegen de inval van Rusland in buurland Oekraïne De protestbeweging lijkt wel kleiner dan gisteren, toen in totaal meer dan 1.700 mensen in meer dan 40 steden werden gearresteerd.

De Russische autoriteiten dringen er bij de mensen op aan niet deel te nemen aan de verboden bijeenkomsten. Demonstraties zijn niet toegestaan in Rusland, onder het voorwendsel van het gevaar om besmet te geraken met corona..

Videospeler inladen...

Wilmès: "Sancties treffen verantwoordelijken inval en isoleren regime in Moskou"

De sancties die de Europese Unie hebben afgekondigd tegen Rusland zijn "een solide pakket dat beantwoordt aan onze doelstellingen, namelijk de verantwoordelijken voor deze ongeprovoceerde, illegale inval in Oekraïne te treffen en het regime in Moskou economisch te isoleren". Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) gezegd na de Europese ministerraad met de ministers van Buitenlandse Zaken.

Eerder raakte bekend dat de buitenlandministers een tweede sanctiepakket hebben aangenomen, gericht tegen financiële instellingen, bepaalde exportproducten in de energiesector, transport en goederen voor tweeërlei gebruik. Ze omvatten ook visumbeperkingen en individuele sancties, aldus Wilmès.

Het punt hier is te wijzen op een volledige verantwoordelijkheid voor de agressie

België had gevraagd om president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op te nemen in de sanctielijst, en dat is ook gebeurd. "Het punt hier is te wijzen op een volledige verantwoordelijkheid voor de agressie", aldus Wilmès, die toevoegt dat België van mening is dat de sancties nog verder versterkt kunnen worden.

De EU-ministers hadden via videoconferentie ook contact met hun Oekraïense collega Dmitro Kuleba. Tijdens de bilaterale ontmoeting die daarop volgde verzekerde Wilmès haar collega van "de steun van België, van onze solidariteit met het lijdende Oekraïense volk, maar ook van onze bereidheid om op elk moment onze capaciteit te evalueren om aan hun noden te voldoen".

De Raad heeft ook bekeken hoe Rusland economisch verder geïsoleerd kan worden op multilateraal niveau. België was mede-indiener van een resolutie in de Verenigde Naties waarin de Raad beslist dat Rusland zich onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet terugtrekken.

"Het is tijd een oproep te doen aan onze partners en vrienden over de hele wereld om in alle denkbare fora maximale druk op Rusland uit te oefenen om de ontoelaatbare agressie te staken en zich terug te trekken. Wat vandaag in Oekraïne gebeurt, kan morgen in een ander deel van de wereld gebeuren", besluit Wilmès.

Oekraïne klopt aan bij IMF voor noodlening

De Oekraïense regering heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om noodfinanciering. Dat meldt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.

"We onderzoeken alle opties voor aanvullende financiële steun", ook in het kader van het hulppakket van 2,2 miljard dollar dat tegen juni zou worden uitgerold, en "de autoriteiten hebben het IMF eveneens om een noodfinanciering gevraagd", aldus Georgieva.

Kiev zegt wél open te staan voor dialoog met Moskou

Rusland zegt open te staan voor vredesbesprekingen met Oekraïne, maar volgens het Kremlin heeft Oekraïne dat geweigerd. Een woordvoerder van de Oekraïense president Zelensky ontkent dat en meldt zelfs dat er overleg is over een datum en locatie voor de besprekingen.

"Oekraïne was en blijft bereid om te praten over een staakt-het-vuren en vrede", schrijft de perschef van president Zelensky op sociale media. "Hoe sneller de onderhandelingen beginnen, hoe groter de kans is om het normale leven te herstellen."

Europese ministers van Energie houden maandag "spoedvergadering"

De Europese ministers van Energie zullen maandag een "spoedvergadering" houden, meldt de woordvoerder van de Europese Raad. Aanleiding in de inval van Rusland in Oekraïne, die de vrees voor stijgende gas- en energieprijzen doet toenemen.

De ministers zullen focussen op de gevolgen van het conflict voor de energiebevoorrading in Europa. De EU is namelijk erg afhankelijk van Rusland voor bijvoorbeeld de aardgasvoorziening.

Europese Unie, Canada, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten plaatsen Poetin en Lavrov op sanctielijst

De Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn door zowel door de Europese Unie, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op hun sanctielijst geplaatst. Ze worden persoonlijk aangepakt voor de Russische inval in Oekraïne.

Het nieuws dat Poetin en Lavrov geviseerd zouden worden, raakte eerder al bekend, maar is nu officieel bevestigd. Hun tegoeden in Europa, het VK en de VS worden vastgezet en in sommige landen komt er ook een inreisverbod.

Het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken noemt de persoonlijke sancties voor Poetin en Lavrov overigens "een teken van de onmacht van het Westen".

PORTRET: Wie is de Oekraïense president Volodimir Zelenski?

Voor hij president werd, was hij komiek en acteur:

Videospeler inladen...

Paus Franciscus trekt naar Russische ambassade om bezorgdheid uit te drukken

Paus Franciscus is vandaag naar de Russische ambassade bij de Heilige Stoel getrokken om zijn bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne over te brengen. Dat is zeer ongewoon. Normaal laat de paus de Russische ambassadeur bij hem langskomen.

Dat de paus zelf naar de ambassadeur trekt moet als sterk signaal richting Rusland gezien worden. Volgens het Vaticaan heeft een andere paus dit nog nooit gedaan. Eerders hadden de leiders van de Russische en Oekraïense orthodoxe kerk al opgeroepen om het geweld te staken.

Archieffoto van de paus met Poetin:

picture alliance / Stefano Spaziani

De paus had zich eerder ook al uitgesproken tegen oorlog en geweld op Twitter. Ongewoon had hij zijn boodschap ook in het Russisch verspreid.

Vlaming Tom Murrath weet Kiev te ontvluchten in bus die spookrijdt: "Tanks rijden de middenberm over"

Heel wat mensen proberen weg te vluchten uit Oekraïne, onder wie ook Vlaming Tom Murrath. Hij woont en werkt in Oekraïne, maar zat tot voor kort vast in hoofdstad Kiev. Nu zit hij op een bus op weg naar de Poolse grens.

Lees hier zijn verhaal:

Oorlogsverslaggever vanuit Kiev: "Mensen vrezen grote aanval vannacht"

Hans Jaap Melissen is oorlogsverslaggever en is in Kiev. "Mensen vrezen een grote aanval vannacht, maar niemand weet echt wat er deze nacht gaat gebeuren", zegt hij in "Terzake". "Mensen zijn uitgeput van al enkele nachten niet te slapen."

Videospeler inladen...

Zelenski: "Met Biden gesproken over sancties en militaire hulp"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden gesproken over sancties tegen Moskou en "concrete hulp" voor de strijdkrachten van Kiev, die een invasie van Rusland het hoofd moeten bieden.

"De verstrenging van de sancties, concrete defensiebijstand en een anti-oorlogscoalitie zijn net besproken met Joe Biden", zo schreef Zelenski op Twitter. Hij voegde eraan toe dat hij dankbaar was voor de Amerikaanse steun voor zijn land.

BEKIJK: Vlaming in Kiev: "Ik overweeg mee te vechten"

Na de verrassing van de snelle en grootschalige aanval begint nu ook het besef te komen dat gewone burgers binnenkort misschien de wapens zullen moeten opnemen. Ook Vlaming Vlad Polyanski overweegt dat: "Wat ga je doen als er iemand komt en zegt uw thuis is nu mijn huis?"

Videospeler inladen...

OESO sluit deur voor Russisch lidmaatschap

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal het Russische toetredingsproces stopzetten en haar kantoor in Moskou sluiten als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Dat meldt de internationale organisatie.

"De OESO blijft solidair met het Oekraïense volk", aldus de organisatie in een verklaring, waarin de grootschalige agressie van Rusland tegen Oekraïne "in de sterkst mogelijke bewoordingen" wordt veroordeeld. 

De OESO had het toetredingsproces van Rusland in 2014 al tijdelijk stopgezet na de Russische bezetting van het schiereiland de Krim, maar het proces is nu definitief opgeschort.

Inge Vrancken: "Oekraïense vluchtelingen zijn ongelofelijk welkom hier in Polen"

VRT-journalist Inge Vrancken staat aan de grens tussen Polen en Oekraïne en merkt dat de Polen vluchtelingen met open armen ontvangen. "Ze voelen zich met elkaar verbonden. Polen is bereid om nog eens een miljoen mensen op te vangen."

Videospeler inladen...

Marijn Trio vanuit Oekraïne: "Heb de angst fel zien toenemen"

VRT-journalist Marijn Trio geeft een stand van zaken vanuit Oekraïne.

Videospeler inladen...

De Croo: "België stuurt militairen naar oostflank NAVO"

Ons land heeft van de NAVO de vraag gekregen om militairen te sturen naar de oostflank van het NAVO-gebied. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in "Het journaal". "We gaan onze verantwoordelijkheid nemen", zegt de premier. "Onze militairen gaan deel uitmaken van de oostflank van de NAVO om duidelijk te maken aan Rusland dat we daar geen millimeter op gaan toegeven."

Eerder vanavond had NAVO-topman Jens Stoltenberg aangekondigd dat de snelle reactiemacht van de NAVO wordt ontplooid. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. De oostgrenzen van het NAVO-gebied worden versterkt met duizenden militairen, er staan honderden jets klaar om uit te rukken op 30 verschillende locaties en er zijn 120 schepen uitgevaren van het hoge noorden tot en met de Middellandse Zee.

Hoeveel militairen ons land gaat sturen is nog niet zeker, zegt De Croo. Volgens de premier is er ook al Belgisch militair beschermingsmaterieel onderweg naar Oekraïne en wordt nu bekeken welk materieel ons land nog kan sturen. "We moeten onderscheid maken tussen materieel dat we zelf nodig hebben voor de verhoogde staat van paraatheid en materieel dat niet dringend nodig is."

Videospeler inladen...

BEKIJK: Russische troepen nemen Kiev in vizier

Het Russische leger neemt de Oekraïense hoofdstad Kiev in het vizier, maar raakt voorlopig niet verder dan de buitenwijken.

Videospeler inladen...

BEKIJK: Ferry brengt vluchtelingen uit Oekraïne naar Roemenië

Een ferry brengt vluchtelingen uit Oekraïne naar Roemenië. Veel meer volk op de boot dan anders, vertelt de kapitein van de ferry.

Videospeler inladen...

Rusland "beperkt" toegang tot Facebook

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft aangekondigd dat de toegang tot Facebook in Rusland "beperkt" wordt. Tegelijkertijd beschuldigt Roskomnadzor het Amerikaanse sociale netwerk ervan Russische media te censureren en de mensenrechten van Russische burgers te schenden.

"Vanaf 25 februari neemt Roskomnadzor maatregelen om de toegang tot Facebook te beperken," zo klinkt het. De aard van de beperkingen wordt niet gespecifieerd.

Impact EU-sancties voor Vlaamse bedrijven kan oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro's

Flanders Investment and Trade (FIT) schat dat de impact van de EU-sancties op de Vlaamse bedrijven kan oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro's. Al sinds de Russische inname van de Krim, in 2014, lopen er Europese sancties op export naar Rusland, maar die werden donderdag nog aangescherpt.

Concreet gaat het dan om verdere beperkingen op de export van zogenaamde "dual use"-producten, die zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden.

NAVO-topman Stoltenberg: "We gaan elke centimeter NAVO-grondgebied verdedigen"

NAVO-topman Jens Stoltenberg vraagt in een persconferentie opnieuw aan Rusland om de vijandigheden tegen Oekraïne te staken. "Stop met de aanvallen, trek alle troepen terug en kies terug voor de dialoog", zegt hij. "Deze oorlog gaat Rusland niet veiliger of meer gerespecteerd maken. Het gaat niet leiden tot  een betere toekomst."

Stoltenberg zegt dat de NAVO hun defensieplan gisteren heeft geactiveerd en daardoor duizenden extra troepen heeft voorzien aan hun oostgrens. "Er staan honderden jets klaar om uit te rukken op 30 verschillende locaties en we hebben 120 schepen van het hoge noorden tot de Middellandse Zee. We gaan doen wat nodig is om elke centimeter van NAVO-grondgebied te verdedigen."

De NAVO-baas benadrukt dat ze Oekraïne gaan blijven ondersteunen. "We voorzien ook meer steun voor Georgië, Moldavië en Bosnië-Herzegovina zodat ze hun geplande democratische hervormingen kunnen uitvoeren."

AFP or licensors

Oekraïense president ontkent dat hij zou gevlucht zijn

De Oekraïense president Volodimir Zelenski laat in een videoboodschap weten dat hij wel degelijk nog steeds in hoofdstad Kiev is en ontkent daarmee geruchten dat hij zou zijn gevlucht. "We zijn nog allemaal hier", zegt hij. "Onze militairen zijn hier. Onze burgers ook. We zijn allemaal hier om onze onafhankelijkheid en onze staat te verdedigen."

Zelenski filmt zichzelf ergens in Kiev en is omringd door zijn premier, zijn stafchef en enkele hooggeplaatste adviseurs.

Rode Kruis Vlaanderen opent rekening voor humanitaire hulp in Oekraïne

Rode Kruis Vlaanderen heeft een rekening geopend voor humanitaire hulp in het door oorlog geteisterde Oekraïne en omliggende landen. Het Rode Kruis zal het geld op de rekening gebruiken voor directe humanitaire hulp aan de slachtoffers van het conflict. "We zullen het geld besteden waar de nood het hoogst is", klinkt het.

Zelf is Rode Kruis Vlaanderen op dit ogenblik niet actief in de regio. Al kan daar verandering in komen als er een vraag om hulp zou komen. Wel staat het in contact met het Internationale Rode Kruis en de lokale Rode Kruis-organisaties. Het Oekraïense Rode Kruis heeft 3.000 vrijwilligers en 550 beroepskrachten. Daarnaast zijn er ook hulpverleners namens het Internationale Rode Kruis in Oekraïne aanwezig om het lokale Rode Kruis te ondersteunen. 

Wie wil helpen, kan een bedrag storten op rekeningnummer 53 0000 0000 5353 met vermelding "Oekraïne". Meer info op www.rodekruis.be.

Verhoogde metingen bij Tsjernobyl: "Geen direct risico"

Er is gisteren gevochten rond de gewezen kerncentrale van Tsjernobyl. Of de centrale beschadigd is, is niet duidelijk. "We zien een verhoging van de metingen", legt Klaas van der Meer radiologisch expert bij het Belgisch nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Voor zover we op dit moment kunnen inschatten, is er voor de volksgezondheid zeker geen direct risico", gaat hij voort. "We volgen dat wel nog verder op." De Oekraïense wetenschappers die normaal ter plaatse de situatie opvolgen, zijn gevlucht. De meetketens bij de centrale zijn wel nog steeds verbonden met het internet, waardoor de waarden opgevolgd kunnen worden.

Meer dan 50.000 mensen zijn uit Oekraïne gevlucht sinds het begin van de invasie

Meer dan 50.000 mensen zijn Oekraïne de laatste 48 uur ontvlucht. Dat zegt Filippo Grandi, hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie. "De meerderheid vluchtte naar Polen en Moldavië, en vele anderen zijn nog op weg naar de grenzen", schreef Grandi in een tweet. 

Ruimtevaartorganisatie NASA: “We blijven samenwerken met Rusland in de ruimte”

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijft voorlopig gewoon samenwerken met al haar internationale partners, inclusief de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos. Dat laat NASA weten in een statement naar aanleiding van de aangekondigde sancties van de Verenigde Staten tegen Rusland.

Dmitry Rogozin, het hoofd van Roscosmos, had gewaarschuwd dat de economische sancties ook de werkzaamheden in het internationaal ruimtestation ISS kunnen treffen. Daar verblijven op dit moment vier Amerikaanse astronauten, twee kosmonauten en één Europese astronaut.

“Willen jullie onze samenwerking in het ISS vernietigen”, vroeg Rogozin zich af. “Wie zal in dat geval vermijden dat het ISS ongecontroleerd van baan begint te veranderen en neerstort op de VS of Europa? (…) De risico’s zijn voor jullie”, waarschuwde Rogozin. 

Maar NASA laat nu weten dat de sancties geen invloed zullen hebben op de samenwerkingen in het ISS. “Er zijn geen wijzigingen gepland in de ondersteuning van lopende missies en operaties.”

Ex-wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko "klaar voor het gevecht van zijn leven"

Voormalig wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko (50) neemt nu de handschoen op tegen Vladimir Poetin. Als burgemeester van oorlogszone Kiev gaat de opperpatriot voorop in de strijd.

“Ik heb geen andere keuze… Ik zal vechten": in een interview met het Engelse ITV liet Vitali Klitsjko er geen twijfel over bestaan. Als het straks onvermijdbaar is, trekt hij samen met broer Wladimir zelf de straten van de hoofdstad in om zijn land te verdedigen.

Lees meer op sporza.be

BEKIJK - Het gebouw van de geheime dienst in Tsjernigov, ten noorden van Kiev, staat in lichterlaaie:

Videospeler inladen...

Rusland mag niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Turijn

Rusland zal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Turijn. Dat laat organisator EBU weten. 

Na de Russische invasie in Oekraïne vroegen de omroepen van negen landen om Rusland uit te sluiten van het komende Eurovisiesongfestival in mei in Turijn. Daarmee volgden ze een oproep van de Oekraïense nationale omroep. Eerder had de European Broadcasting Union EBU nog gezegd dat Rusland welkom bleef, omdat muziek losstaat van politiek. 

Wilmès dringt aan op wapenleveringen aan Oekraïne

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) wil dat Defensie een lijst opmaakt van de wapens die België naar Oekraïne zou kunnen sturen. “We moeten meer doen, ook op het vlak van militair materieel. Dat is mijn overtuiging”, zei Wilmès aan VTM Nieuws. “We onderzoeken dit op het niveau van de kern.

Eergisteren heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist dat ons land militair beschermingsmaterieel naar Oekraïne stuurt, maar geen wapens. Wilmès wil dat de regering dit herbekijkt. “Ik weet nog niet welke wapens”, aldus Wilmès. “We hebben aan Defensie gevraagd wat beschikbaar is. Hopelijk krijgen we zo snel als mogelijk de resultaten van dit onderzoek.”

Taliban roepen op tot vrede en dialoog in Oekraïne: "Bezorgd dat er burgerslachtoffers vallen”

“Het Islamitische Emiraat van Afghanistan volgt de situatie in Oekraïne op de voet en drukt zijn bezorgdheid uit over de mogelijkheid dat er burgerslachtoffers vallen”, dat zegt de woordvoerder van het Afghaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken Abdul Qahar Balkhi. 

“Het Islamitische Emiraat roept beide partijen op tot kalmte. Iedereen moeten afzien van het innemen van standpunten die het geweld nog kunnen doen toenemen”, schrijft hij in een verklaring op Twitter. 

Balkhi roept Rusland en Oekraïne op om het conflict vredevol op te lossen, "in lijn met de buitenlandse politiek van het Islamitische Emiraat van Afghanistan." Hij vraagt hen ook om er voor te zorgen dat Afghaanse studenten en migranten in Oekraïne veilig blijven tijdens het conflict .

Raad van Europa schorst Rusland

De Raad van Europa schorst Rusland als lid van de organisatie. Dat heeft de Raad vanmiddag beslist. De Raad van Europa werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de mensenrechten en de rechtsstaat op het hele continent te beschermen. Het staat los van de Europese Unie.

Op dit moment bekleedt Italië het voorzitterschap van de Raad. "Rusland schorsen als lid is een noodzakelijke maatregel in het licht van de onaanvaardbare militaire agressie tegen Oekraïne" , aldus de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio.

De beslissing heeft geen betrekking op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), de gerechtelijke tak van de Raad van Europa. Het Hof zal  bescherming blijven bieden aan Russische burgers, zegt de internationale organisatie in een persbericht.

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen: "Explosies nemen toe, Russische tanks lijken op verkenning in Kiev"

"De laatste uren nemen het aantal explosies dat we horen in Kiev toe en dat baart de mensen hier zorgen", vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen die op dit moment in Kiev is. "Het is vrij stil op straat, mensen komen enkel buiten voor het broodnodige zoals naar de supermarkt gaan."

"Zelf heb ik enkel nog maar Oekraïense militairen gezien", zegt Melissen, "het Rode Kruis heeft ondertussen wel een post opgericht in een wijk in Kiev waar Russische tanks zouden gezien zijn. Het lijkt erop dat men aan het verkennen is en dat er nog niet heel hard slag geleverd wordt." 

"De geluiden die we nu horen, lijken op die van stevige artillerie die vaste locaties viseren", getuigt Melissen. "Dat wordt vaak gedaan om een groter grondoffensief in te luiden, zodat je bijvoorbeeld makkelijker binnen kan rijden. Het zou dus wel eens een hele spannende nacht kunnen worden hier in Kiev."

Zal Rusland uitgesloten worden van Eurovisiesongfestival in Turijn?

Na de Russische invasie in Oekraïne vragen de omroepen van negen landen om Rusland uit te sluiten van het komende Eurovisiesongfestival in mei in Turijn. Daarmee volgen ze een oproep van de Oekraïense nationale omroep. Eerder had de European Broadcasting Union EBU nog gezegd dat Rusland welkom bleef, omdat muziek losstaat van politiek. De Belgische omroepen VRT en RTBF hebben nog geen standpunt ingenomen. 

Arbeidskaart Oekraïense seizoenarbeiders met 10 dagen verlengd

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) hebben beslist om de arbeidskaarten van Oekraïense seizoensarbeiders te verlengen van 90 naar 100 dagen. Meer kan voorlopig niet. 

Daarom roept Crevits haar federale collega van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) op om het wettelijke plafond van 100 dagen op te trekken. Momenteel verblijven er 458 Oekraïense seizoenarbeiders in Vlaanderen. Seizoenarbeiders die hier komen werken, moeten een arbeidskaart aanvragen. Die is normaal geldig voor de duur van de oogst.

Poetin roept Oekraïense militairen op "om heft in eigen handen te nemen"

De Russische president Vladimir Poetin roept het Oekraïense leger op om zelf de macht in hun land te grijpen. "Ik doe nogmaals een beroep op het militair personeel en de strijdkrachten van Oekraïne: sta niet toe dat neonazi's uw kinderen, echtgenotes en ouderen als menselijk schild gebruiken", zei Poetin tijdens een televisietoespraak.

"Neem het heft in eigen handen, dan kunnen we makkelijker tot een akkoord komen", klonk de oproep van Poetin. Hij voegde eraan toe dat de Russische militairen in Oekraïne "moedig, professioneel en heldhaftig" handelden.

BEKIJK - Paniek in station van Kiev, leger lost schoten om massa uiteen te drijven

Videospeler inladen...

Nog steeds proberen duizenden mensen tegelijk de Oekraïense hoofdstad Kiev te ontvluchten. Een grote massa volk probeerde vanmiddag de trein te nemen naar Lviv. Om de mensen uit elkaar te drijven lossen militairen meerdere keren schoten, er ontstond paniek.

Actievoerders betogen aan Russisch consulaat in Antwerpen

In Antwerpen, aan het Russisch consulaat, betogen op dit moment een tweehonderdtal mensen tegen de Russische inval in Oekraïne. Ze vragen het westen en de Navo om Oekraïne te beschermen. De actievoerders zingen Oekraïense liederen en  roepen anti-Russische slogans. De betoging verloopt vreedzaam, de politie heeft wel de straat afgesloten voor het verkeer.

BEKIJK: Oekraiëns leger vernielt brug in Ivankiv om de doorgang te bemoeilijken voor Russische troepen

Videospeler inladen...

Europese Unie wil tegoeden Poetin en Lavrov bevriezen

In het kader van haar nieuwe sanctiepakket naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne, gaat de Europese Unie ook maatregelen nemen tegen de Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Volgens verschillende media, waaronder The Financial Times en The New York Times, zullen hun Europese tegoeden bevroren worden. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn bevestigt het nieuws.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders kwamen gisterenavond overeen om nieuwe sancties te treffen tegen Rusland. Op een extra vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken worden die sancties vandaag gedetailleerd. In de loop van de avond moeten ze in het Publicatieblad van de EU verschijnen, waarna ze formeel van kracht zullen zijn.

President Poetin en buitenlandminister Lavrov zouden nu dus ook zelf gesanctioneerd worden. Normaal gezien kiest de EU bij zulke maatregelen tegen personen voor de bevriezing van alle tegoeden die zich in Europa bevinden en voor een inreisverbod, maar Poetin en Lavrov zouden nog steeds de EU binnen mogen. Daarmee zou de EU het signaal willen geven dat het de deur voor diplomatie openhoudt, al was het maar symbolisch.

Voor de start van de vergadering van de Europese buitenlandministers bevestigde de Luxemburgse minister Jean Asselborn het nieuws. "We gaan daarover nog een discussie voeren, maar ik denk wel dat we over de "assets" van Poetin, en van Lavrov, een consensus gaan vinden", knikte hij.

Woordvoerder Kremlin: "Rusland bereid om te praten met Oekraïne"

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zegt dat Rusland bereid is om te praten met Oekraïne. Dat meldt het officiële Russische persagentschap RIA Novosti. Eerder vandaag had Oekraïens president Volodimir Zelenski Poetin uitgenodigd om rond de onderhandelingstafel te gaan zitten en de Russische president zou daar positief op gereageerd hebben.

"Ik wil me nogmaals richten tot de president van de Russische Federatie", zei Zelenski vanmiddag in een videotoespraak "Er wordt gevochten op het hele grondgebied van Oekraïne. Laten we aan de onderhandelingstafel gaan zitten om het verlies van levens te stoppen."

Poetin zou volgens Peskov bereid zijn om een delegatie van de Russische ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk te sturen voor gesprekken met Oekraïne.

Wat de voorwaarden zouden zijn voor de gesprekken is nog niet bekend. Eerder vandaag had Russisch buitenlandminister Lavrov wel al laten weten dat Rusland enkel bereid zou zijn om te onderhandelen als Oekraïne de wapens zou neerleggen.

Verhoogde straling in Tsjernobyl

Oekraïne heeft alarmerende stralingsniveaus gemeld in de omgeving van de verwoeste kerncentrale in Tsjernobyl die gisteren in Russische handen viel. "Vannacht stegen de indicatoren tot boven de controleniveaus", zei de Oekraïense adjunct-directeur voor de veiligheid van de kerncentrales, Aleksander Grigoratsj, aan het Franse persagentschap AFP. "Maar we kunnen dat niet verifiëren, aangezien al het personeel geëvacueerd werd."

Geen reden tot ongerustheid
Igor Konasjenkov, woordvoerder Russische ministerie van Defensie

Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, zegt dat er geen enkele reden tot ongerustheid is. In tegenstelling tot wat Oekraïne zegt blijft het personeel van de centrale de faciliteiten gewoon onderhouden, aldus de woordvoerder. Er is volgens hem ook geen sprake van afwijkende stralingsniveaus.

De vroegere kerncentrale wordt beveiligd "om te garanderen dat nationalistische groepen en andere terroristische organisaties de huidige situatie in het land niet kunnen gebruiken voor een nucleaire provocatie", zo klinkt het nog.

Premier De Croo: “Net rond machthebbers in Moskou zo veel mogelijk sluiten”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is niet te spreken over de manier waarop het Russische leger optreedt in Oekraïne. “De beelden die we zien vanuit Oekraïne katapulteren ons terug naar de Tweede Wereldoorlog, naar een moment waar burgers moeten schuilen in bunkers, waar burgers in metrostations schuilen en waar steden worden beschoten.

"Onwaarschijnlijke beelden”, vindt de premier. “Wij maken ons bijzonder veel zorgen over het oorlogsgeweld en over tanks die door woonwijken aan het rijden zijn”:

Videospeler inladen...
Hier worden onschuldige burgerlevens gewoon te grabbel gegooid
Premier Alexander De Croo

“Dit zijn ernstige schendingen van het internationaal recht”, aldus De Croo in een verklaring vanmiddag. “Hier worden onschuldige burgerlevens gewoon te grabbel gegooid.” Hij is tevreden dat de EU gisteren een nieuw sanctiepakket heeft goedgekeurd, maar het mag voor hem gerust wat meer zijn. 

“Het is nodig dat het net rond de machthebbers en de elite in Moskou zo veel mogelijk wordt gesloten. De Oekraïners hebben deze oorlog niet gewild, wij hebben deze oorlog niet gewild.” De Croo vindt dat de Russische president Vladimir Poetin zelf op een sanctielijst moet komen, omdat die volgens hem duidelijk verantwoordelijk is voor wat er gebeurt.

Russische ministerie van Defensie: "Luchthaven nabij Kiev ingenomen, hoofdstad langs het westen geblokkeerd"

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen een belangrijke luchthaven nabij Kiev hebben ingenomen. Dat meldt het Russische persagentschap Interfax. Het zou gaan om de luchthaven van Hostomel, een internationale vrachtluchthaven in de noordwestelijke buitenwijk van Kiev.

Gisteren werd de luchthaven van Hostomel ook al gebombardeerd door Rusland en zouden Russische troepen ze even onder controle gehad hebben, maar nu zou de luchthaven volledig in Russische handen zijn. Althans volgens de Russen zelf. 

Volgens Igor Konashenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, werden tijdens de verovering van de luchthaven meer dan 200 speciale eenheden van het Oekraïense leger gedood. Aan Russische kant zouden geen slachtoffers gevallen zijn, zegt Konashenkov. Dat spreekt een eerder bericht van Oekraïense kant tegen waarbij gemeld werd dat Rusland bij de gevechten om de luchthaven zware verliezen leed. 

De verovering van de luchthaven werd nog niet officieel bevestigd door onafhankelijke bronnen.

Grote Prijs Formule 1 in Rusland gaat niet door

De Grote Prijs Formule 1 in het Russische Sotsji wordt van de WK-kalender gehaald. Dat heeft de F1-organisatie beslist als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. "Het is onmogelijk de Russische GP in de huidige omstandigheden te organiseren", aldus autosportfederatie FIA.

Lees meer op sporza.be

Jan Balliauw: "Dit is nog niet de grote aanval op Kiev"

Op dit moment probeert het Russische leger via verschillende richtingen op te rukken naar de Oekraïense hoofdstad, zowel vanuit het noorden als vanuit het oosten. Niet alles lukt, maar sommige troepen zouden Kiev ondertussen bereikt hebben en er zou ook al gevochten worden. "Vanmorgen was er sprake van gevechten in het regeringsdistrict, dat is écht in het centrum van Kiev", vertelt Jan Balliauw in "Het journaal". 

"In Oekraïne doet een scenario de ronde waarbij men ervan uitgaat dat de Russen de politieke leiding in Kiev wil gevangen nemen en de leiders dan wil verplichten een vredesverdrag te sluiten op Russische voorwaarden", zegt Jan Balliauw in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Volgens Balliauw is dit nog niet de grote aanval op Kiev, maar gaat het om verkennings- en sabotage-eenheden die moeten nagaan hoe sterk de Oekraïense defensielijnen zijn in Kiev. "Maar het feit dat ze zo snel konden oprukken, voorspelt natuurlijk niet veel goeds voor die verdediging mocht er een echte aanval komen."

De Russen proberen wel vanuit verschillende richtingen op te rukken naar Kiev, zowel vanuit het noorden als vanuit het oosten. Maar niet alles lukt. Gisteren hebben ze geprobeerd met een luchtlandingsoperatie de luchthaven van vliegtuigbouwer Antonov in te nemen, maar Oekraïne zegt dat die aanval is afgeslagen. Het was vermoedelijk de bedoeling om die luchthaven te gebruiken voor aanvoer van extra troepen die dan in Kiev ingezet konden worden.

Marijn Trio: "Je voelt de nervositeit in de regio, alle beschikbare manschappen worden opgeroepen, zelfs 60-plussers"

VRT NWS-journalist Marijn Trio is op dit moment in de Oekraïense stad Oeman, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Kiev. "Het is is hier relatief veilig, maar gisteren viel hier nog een raket neer in het centrum van de stad, waarbij iemand om het leven kwam. Op dit moment heerst er een schijnbare rust en die staat in fel contrast met de opmars van het Russische leger."

"Je voelt de nervositeit wel in de regio", vertelt Trio. "We zien veel bussen met Oekraïense militairen en dat wijst erop dat er nu algemeen gemobiliseerd wordt. Alle beschikbare manschappen worden opgeroepen en uitgestuurd naar waar het nodig is. Ook de leeftijdsgrens om in het leger toe te treden werd versoepeld zodat ook 60-plussers de wapens kunnen opnemen, als ze dat willen."

"De angst neemt toe, meer en meer mensen slaan op de vlucht", vertelt Marijn Trio vanuit Oekraïne.

Videospeler inladen...

Oekraïense president Zelenski: "Europa treedt onvoldoende hard op"

De president van Oekraïne verwijt de Europese leiders dat ze niet voldoende hard optreden tegen de Russische aanval in Oekraïne. "Europa reageert veel te traag, en dat terwijl  Russische tanks onze burgers aanvallen", zegt hij tijdens een persconferentie. 

"Na Wereldoorlog 2 zeiden jullie "nooit opnieuw," maar hier staan we nu en jullie doen niet genoeg om het geweld te stoppen", aldus Zelenski. Europa kan het geweld volgens de president nog stoppen, maar dan moet het "snel en kordaat handelen".

Zelenski roept de Europese burgers dan ook om te protesteren en hun leiders aan te zetten om krachtdadiger op te treden. Aan Poetin vraagt hij dan weer om samen met hem rond de onderhandelingstafel te komen zitten.

Ongeïdentificeerd vliegtuig stort neer in residentiële wijk van Kiev

Videospeler inladen...

Volgens een medewerker van het Russische ministerie van Defensie zou het gaan om een Oekraïens gevechtsvliegtuig. Dat meldt hij aan het Russische staatspersbureau Tass. Volgens de medewerker werd het Oekraïense toestel geraakt door "eigen vuur" van het Oekraïense leger.

De mederwerker ontkent ook dat het Russische leger raketten heeft afgevuurd op de Oekraïense hoofdstad Kiev. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba had eerder op Twitter melding gemaakt van "vreselijke Russische raketaanvallen op Kiev". "De laatste keer dat onze hoofdstad zoiets heeft meegemaakt was in 1941, toen ze door Nazi-Duitsland werd aangevallen."  

Verenigde naties meldt "minstens 25 burgerslachtoffers en meer dan 100 gewonden in Oekraïne"

Volgens Ravina Shamdasani, de woordvoerder van het departement mensenrechten van de Verenigde Naties, vielen in Oekraïne ondertussen al minstens 25 burgerslachtoffers. Meer dan 100 andere burgers zouden gewond geraakt zijn, door onder andere luchtaanvallen. "Maar waarschijnlijk onderschatten we de situatie nog", voegt ze eraan toe.

Nog volgens de Verenigde Naties zouden op dit moment meer dan 100.000 Oekraïners hun woningen hebben achtergelaten en op de vlucht zijn. Duizenden onder hen zouden ondertussen de grens overgestoken hebben in onder andere Polen, Roemenië en Moldavië. Het aantal vluchtelingen zou volgens de VN kunnen oplopen tot vijf miljoen mensen.

Russische buitenlandminister Lavrov: "Wij willen praten als het Oekraïense leger de wapens neerlegt"

Rusland is bereid om onderhandelingen met Kiev aan te gaan, op voorwaarde dat Oekraïne "de wapens neerlegt". Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op een persconferentie gezegd. 

"We zijn bereid om te onderhandelen, op gelijk welk moment, van zodra de Oekraïense strijdkrachten gehoor geven aan onze oproep om de wapens neer te leggen", aldus Lavrov, één dag nadat het Russische leger Oekraïne was binnengevallen.

Daarnaast maakte Lavrov ook duidelijk dat hij af wil van de huidige regering in Kiev. "Wij zien geen mogelijkheid om een regering als democratisch te erkennen die haar eigen volk onderdrukt en genocidale methoden gebruikt", zo wordt hij geciteerd door het Russische nieuwsagentschap Interfax. "Wij willen dat het Oekraïense volk onafhankelijk is en een regering heeft die de volledige diversiteit vertegenwoordigt." 

Lavrov stelde ook dat het niet de bedoeling is om Oekraïne te bezetten. "Het doel van de operatie is duidelijk: demilitarisering en denazificering", zo herhaalde hij een eerdere verklaring van president Vladimir Poetin.

Vlaming in Kiev: "Worden wij nu echt aangevallen door Rusland en staat de wereld daar gewoon naar te kijken?"

Vlad Polyanskiy, een Vlaming die in Kiev woont, spreekt in VRT NWS Live van een "afschuwelijke nacht". "Ik heb amper geslapen, de helft van de nacht heb ik doorgebracht in een schuilkelder. Er waren gevechten, er is een raket neergehaald. Het is stressy."

Hij spreekt over ongeloof bij veel mensen. "Een week geleden dachten we gewoon dat [Poetin] een geschikte gek was, die nooit zo'n stap zou zetten. Vandaag is dat realiteit. Dat wij in centrum Europa in 2022 zoiets meemaken. Dit is te gek voor woorden. Wij worden in een hoofdstad met 7 miljoen inwoners omsingeld, aangevallen, bommen, raketten. Er is hier net een tank over een auto gereden, waar nog iemand in zat. "

Herbekijk hier het hele gesprek met Vlad Polyanskiy in VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

Polyanskiy ziet ook vertwijfeling bij de Oekraïners over de reactie van de rest van de wereld. "Worden wij nu echt aangevallen door Rusland en staat de wereld daar gewoon naar te kijken? 'Wij zijn bekommerd en bezorgd', hoor je dan. Stuur leger, stuur wapens, help ons, doe iets! De ergste sancties zijn niet toegepast. Help ons of geef Rusland de ergste sancties, zodat Rusland bloedt."

Hij klinkt ook nog strijdvaardig. "Iedereen zal zich hier verdedigen, man of vrouw, jong of oud. Niemand zal buigen voor de Russische agressie. Rusland gaat eruit. Ze kunnen misschien binnenkomen, ze kunnen misschien Kiev overnemen, maar hier blijft nadien nooit een Russische invloed over."

Het is echt belangrijk dat we maximaal onze tanden laten zien met sancties. En ik vind dat we er maar moeten bij nemen dat we er ook zelf last van hebben
Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Intussen aan de Oekraïense grens met Polen...

Britse minister van Defensie schat dat "het Russisch leger zowat 450 mensen is verloren"

De Britse minister van Defensie Ben Wallace durft de stelling van Rusland te betwijfelen dat het Russische leger "zijn doelstellingen heeft bereikt op dag één". Dat zegt hij op BBC Radio 4 op basis van inschattingen van de Britse inlichtingendienst.

"Het [Russische leger] heeft gefaald omdat Oekraïeners terugvochten. Het heeft gefaald door Poetins ego, die dacht dat hij een bevrijder was. Het heeft gefaald door de dodelijke hulp die Oekraïne gekregen heeft om Russische tanks en vliegtuigen aan te pakken."

Volgens Wallace is Rusland al zowat 450 strijdkrachten verloren en zijn ook de elite-eenheden er nog niet in geslaagd de luchthaven ten noorden van Kiev in handen te krijgen. Naar verluidt zijn daar nu wel nieuwe gevechten aan de gang.

Gevechten aan de gang in het noorden van Kiev

In Obolon, een wijk in het noorden van Kiev, zijn momenteel gevechten aan de gang tussen het Oekraïense en het Russische leger. De Oekraïense minister van Defensie vraagt mensen in hun huizen te blijven en Molotov-cocktails te maken om te kunnen terugvechten wanneer dat nodig zou zijn.

Op beelden uit Obolon is te zien hoe pantservoertuigen door de straten rijden.

Ook in de noordelijke wijk Bucha lijken Russische elitetroepen op te rukken, zo leren amateurbeelden:

Russische militairen proberen met Oekraïense uniformen Kiev binnen te rijden

Volgens Hanna Malyar, de Oekraïense vice-minister van Defensie, zouden Russische militairen in de buurt van Kiev twee voertuigen van het Oekraïense leger hebben bemachtigd, Oekraïense uniformen hebben aangetrokken en vervolgens geprobeerd hebben om het centrum van Kiev binnen te rijden. Ze werden gevolgd door een colonne Russische militaire trucks. "Ze worden geneutraliseerd", klinkt het fors.

Oekraïense studenten krijgen psychologische steun

De Gentse Arteveldehogeschool geeft bijstand aan Oekraïense uitwisseling-studenten die in Gent verblijven. Er studeren ook een viertal Oekraïense studenten aan Artevelde. En ook zij maken zich zorgen over het conflict in hun land. Voor mentale steun kunnen ze terecht bij een psycholoog van de hogeschool.

Lees hier meer:

Russen arresteren bijna 1.800 mensen bij demonstraties in eigen land

Zeker 1.798 mensen zijn volgens de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info in Rusland opgepakt bij demonstraties tegen de invasie in buurland Oekraïne. Het gaat om arrestaties in 58 steden, meldt de organisatie vanochtend. De organisatie, die protesten en arrestaties bijhoudt, meldt dat 988 van de aanhoudingen plaatsvonden in de Russische hoofdstad Moskou.

In meerdere steden zijn Russen de straat opgegaan om te demonstreren. Op sociale media circuleerden gisteren beelden van betogingen in onder meer Jekaterinenburg en Novosibirsk. Op beelden was ook te zien hoe in steden een enorme politiemacht op de been was.

De Russische autoriteiten hebben mensen gewaarschuwd om niet te gaan demonstreren. Doen ze dat toch dan kunnen ze rekenen op zware sancties.

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Kiev: "Als er weerstand wordt geboden, neem je deze stad niet zomaar in"

Het was al de tweede onrustige nacht, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Kiev. Hij bracht de nacht door in de metro. Hij vindt het moeilijk om zicht te krijgen op de situatie. "De stad loopt leeg, je ziet een enorm stroom auto's. Sommige winkels of hotels gaan niet meer open, waardoor er tekorten komen."

Hij blijft er al bij al rustig bij. "De Russen staan met een paar duizend troepen hier buiten Kiev. Als het op een gevecht moet aankomen, is dat een best wel klein aantal. Maar als de troepen zich hier overgeven, heb je een ander verhaal. Het is een heel grote stad. Als er weerstand wordt geboden, kan je die niet zomaar innemen. Het is nu de vraag wat het plan van Poetin is en wat de reactie van de Oekraïeners zal zijn."

VRT NWS-journalist Marijn Trio: "De focus van de Russen ligt nu op Kiev"

VRT NWS-journalist Marijn Trio probeert momenteel vanuit het oosten van Oekraïne naar het westen te geraken. Hij heeft de nacht doorgebracht in Oleksandrija, in het midden van het land. 

"We merkten gisteren al dat er veel mensen op zoek waren naar slaapplaatsen. Ook in ons hotelletje sliepen mensen in de gang en op stoelen, hele families bij elkaar in een kamertje. Die zijn samen met ons heel vroeg vertrokken. Ook nu merken we weer hoe druk het is richting van het westen, met heel weinig verkeer in de andere richting.

Kiev is zeker geen plek om naartoe te trekken, zegt Trio. "Het is duidelijk dat de focus van de Russen daar nu ligt. Volgens verschillende bronnen zou er een heel plan klaarliggen om de stad eerst te destabiliseren, de elektriciteit uit te schakelen, paniek en chaos te creëren en troepen weg te leiden naar andere offensieven. Dat om vervolgens overheidsgebouwen over te nemen en een machtswissel op poten te zetten in Oekraïne. Dus daar gaat het nog stevig tekeergaan, denk ik."

Oekraïens president Zelenski in toespraak: "We verdedigen ons land alleen"

In een videotoespraak vanochtend bevestigt de Oekraïense president Zelenski dat verschillende plekken in het land vannacht opnieuw getroffen zijn door raketten. Hij zegt dat Rusland daarmee, in tegenstelling tot wat het land zelf beweert, niet alleen militaire sites raakt, maar ook burgerlijke doelen. Beelden en berichten uit Kiev lijken dat te bevestigen.

Zelenski vraagt opnieuw hulp aan het Westen. "Vanochtend verdedigen wij ons land alleen. Net zoals gisteren kijken 's werelds belangrijkste machten van op een afstand toe. Was Rusland onder de indruk van de sancties van gisteren? We horen in onze lucht en zien op het land dat dit niet genoeg was."

De Oekraïense president blijft Rusland oproepen het vuren te staken. "Rusland zal vroeg of laat met ons moeten praten over hoe de vijandelijkheden en deze invasie kunnen stoppen. Hoe sneller die gesprekken beginnen, hoe kleiner de Russische verliezen zullen zijn."

Veel sancties, maar waarom wordt Rusland niet afgesneden van het Swift-systeem?

Er zijn wat nieuwe internationale sancties ingevoerd tegen Rusland, zo bleek gisteren en vannacht. Die moeten vooral de economie en de elite in het land een voelbare klap toedienen. 

Maar de Russen kunnen wel nog gewoon gebruikmaken van het Swift-systeem, dat het internationale financiële verkeer regelt. "Door Russische banken daarvan af te snijden, kan je ook hun economie treffen", legt VRT NWS-journalist Rob Heirbaut uit in "De ochtend".

Waarom gebeurt dat dan nog niet? "In Duitsland, Frankrijk en Italië wordt vooral gevreesd dat ze daardoor in hun eigen vlees snijden. Want als er zo geen energiebetalingen meer kunnen worden uitgevoerd, zullen de Russen ons ook geen energie - Russisch gas, Russische olie - meer leveren. Zeker Duitsland is daar nog niet klaar voor."

Er is ook veel discussie over sancties die Russisch president Poetin en zijn buitenlandminister Lavrov rechtstreeks treffen. "Maar de uiteindelijke details zijn daarover nog niet geregeld."

Belg in oosten van Oekraïne: "Frontlinie houdt hier stand"

Belg Pieter-Jan De Pue werkt momenteel aan een documentaire in de Donbas-regio, in het oosten van Oekraïne. Hij merkt dat daar veel meer escalaties aan de frontlinie met de rebellengebieden zijn - artilleriegeschut, mortieraanvallen - "maar de lijn houdt stand". "De situatie is min of meer onder controle."

Het is chaos alom. Iedereen probeert zo snel mogelijk het centrum van het land te verlaten naar Lviv en Polen

"Marioepol in het zuiden is een ander verhaal. Daar is gisteren zwaar gebombardeerd. Iedereen vermoedt dat daar wel een doorbraak zou kunnen gebeuren, zodat het verbonden wordt met de Krim. Zo zou Poetin een landklok kunnen creëren tussen de Krim en Donbas." Hij merkt dat nu de focus van de aanvallen ook ligt op Kiev en op het zuiden, op Cherson.

De Pue zag gisteren ook dat er heuse uittocht gaande is van oost naar west. "Het is chaos alom. Iedereen probeert zo snel mogelijk het centrum van het land te verlaten naar Lviv en Polen."

Beluister hier het hele gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Japan kondigt nieuwe reeks sancties aan tegen Rusland

Japan gaat extra sancties opleggen tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Dat heeft premier Fumio Kishida aangekondigd tijdens een persconferentie. Het gaat onder meer over exportcontroles op halfgeleiders en andere producten. Daarnaast worden de tegoeden van Russische financiële instellingen bevroren en worden visa van bepaalde Russische individuen en instellingen opgeschort.

De aankondiging kwam er enkele uren nadat de leiders van de G7, waartoe Japan ook behoort, verklaarden dat ze "strenge en gecoördineerde" economische en financiële sancties zouden opleggen voor de "totaal ongerechtvaardigde aanval". 

Eergisteren kondigde Kishida al een eerste reeks sancties aan, nadat Rusland de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkende. Die sancties omvatten onder meer de opschorting van visa van vertegenwoordigers van die twee regio's en een verbod op de uitwisseling van goederen uit de twee gebieden en op de uitgifte van Russische obligaties in Japan.

Australië stuurt medisch en militair materiaal naar Oekraïne

Australië gaat medisch materiaal, financiële hulp en militaire uitrustingen naar Oekraïne sturen. Dat heeft premier Scott Morrison aangekondigd.

Morrison zei dat de regering samen met de NAVO heeft bekeken hoe Australië Oekraïne het beste kan helpen. "We kunnen niet-dodelijk militair materiaal en medische benodigdheden voorzien om het Oekraïense volk te ondersteunen." 

Australië zal ook geen troepen naar Oekraïne sturen. Het land kondigde een reeks nieuwe sancties aan tegen Rusland. Morrison meldde dat er ook Russische parlementsleden staan op de lijst van personen tegen wie sancties worden opgelegd.

 

Ook in de stad Charkov schuilen burgers voor bommen

Een akelig, bevreemdend beeld uit Charkov, een grote stad in het noordoosten van Oekraïne. Daar schuilden veel burgers vannacht in de metro. ITV-journalist Dan Rivers vergelijkt het met de Blitz in Londen tijdens WOII, toen de stad gedurende 57 dagen elke dag door Duitse bommenwerpers werd aangevallen: 

Meest gelezen