Direct naar artikelinhoud
NieuwsConflict in Oekraïne

Russische ruimtebaas dreigt: ‘ISS kan neerstorten op Amerika of Europa’ als VS sancties doorzetten

Dmitry Rogozin, het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, is niet blij met de Amerikaanse sancties.Beeld AP/Reuters

De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland door de oorlog in Oekraïne hebben inmiddels ook de ruimte bereikt. Zo impliceerde het hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos dat ruimtestation ISS best eens zou kunnen neerstorten op de VS of Europa. 

Dmitry Rogozin, het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, de tegenhanger van het Amerikaanse NASA, is niet blij met de sanctie die donderdagavond werden aangekondigd door Joe Biden. De Amerikaanse president sprak in zijn televisietoespraak onder meer de verwachting uit dat de nieuwe sancties “de Russische lucht- en ruimtevaartindustrie zullen verslechteren, inclusief hun ruimteprogramma”. 

De reactie van Rogozin liet weinig aan de verbeelding over, en illustreert de toch al verslechterde relatie tussen beide ruimtegrootmachten. “Wil je alle landen verbieden om hun ruimtevaartuigen te lanceren met Russische raketten, de meest betrouwbare ter wereld? Dat doen jullie al. En zijn jullie van plan de wereldwijde concurrentie op de ruimtemarkt volledig te vernietigen met jullie sancties? Dat weten we. Dat is niet nieuw voor ons. We zijn klaar om te handelen”, schreef Rogozin op Twitter, over de Amerikaanse sancties.