Duizenden eeuwenoude boeken van KU Leuven en KBR binnenkort online raadpleegbaar

Binnenkort zullen duizenden historische documenten en boeken online bekeken kunnen worden. Het gaat onder meer over eeuwenoude boeken van de KU Leuven die al gedigitaliseerd zijn en om documenten van de wetenschappelijke bibliotheek KBR.

De nationale wetenschappelijke bibliotheek KBR, de KU Leuven Bibliotheken en Google tekenden een overeenkomst om oude boeken en documenten die al gedigitaliseerd zijn, online te zetten. Op die manier wordt een stuk historisch erfgoed toegankelijk voor iedereen. Het zal te raadplegen zijn via de bibliotheken en via Google Books. 

Zeldzame boeken

Het gaat om duizenden werken waarvan sommige dateren uit de 15e eeuw. Een van de blikvangers is een document van KU Leuven-professoren dat vóór de afschaffing van de Oude Universiteit in 1797 werd gepubliceerd. 

Er zit ook een unieke collectie bij van 25.000 zeldzame boeken die gedrukt werden in Brussel in de 17e en 18e eeuw. En ook de meest volledige collectie ter wereld van pamfletten en brochures uit de tijd van de Brabantse Omwenteling die leidde tot de onafhankelijke Verenigde Nederlandse Staten (1789-1790). 

In de loop van dit jaar zullen al die waardevolle boeken online gezet worden. Een deel van de gescande werken is nu al te bekijken op Google Books, zoals een verzameling biografieën van mythologische en historische vrouwen. Die werden vóór 1540 gedrukt in Leuven en zijn versierd met houtsneden.

Meest gelezen