Controversieel VTM-programma "Ik wil een kind" komt er toch niet

VTM zal het programma "Ik wil een kind" toch niet maken. Het realityprogramma zou wensouders volgen die kiezen voor bewust co-ouderschap, maar op de aankondiging kwamen veel verbolgen reacties. Zowel Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens als heel wat politici reageerden kritisch op het nieuwe concept. Na gesprekken met de wensouders die zich hebben aangemeld voor het programma, besluit de zender het project stop te zetten. 

De opzet van het programma was duidelijk: presentatrice Dina Tersago brengt wensouders samen. Dat zijn koppels of singles die kinderen willen, maar er zelf om een of andere reden niet aan kunnen beginnen in hun huidige gezinssituatie. Zij zouden via het programma - en onder begeleiding - samen kiezen voor bewust co-ouderschap. 

Volgens VTM stuiten mensen die kiezen voor bewust co-ouderschap op een gebrek aan informatie, begeleiding en ondersteuning. Daar zou "Ik wil een kind" hen mee helpen. 

Maar de aankondiging van het programma deed veel stof opwaaien. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens stelde zich vragen bij de aandacht die zou gaan naar het belang van het kind. En verschillende politici reageerden kritisch. Zo tweette N-VA-parlementslid Lorin Parys: "hier draait mijn maag van om". 

VTM ziet nu af van het project, omdat de meeste wensouders het niet zien zitten om hun zoektocht naar de juiste ouderschapsvorm op televisie af te leggen. “We hebben steeds rekening gehouden met de wensen, vragen en bezorgdheden van de wensouders. Het was nooit het uitgangspunt om het programma koste wat het kost te maken", zegt Maarten Janssen, channel manager van VTM in een persbericht.

"Wat we wel wilden doen, is bewust co-ouderschap onder de aandacht te brengen. We blijven het thema dan ook een warm hart toedragen en laten de mensen die zich hebben aangemeld voor het programma niet in de kou staan", gaat hij verder. Alle informatie die de makers bij elkaar konden puzzelen, zal daarom gedeeld worden met de mensen die zich inschreven. 

Meest gelezen