De leidingstraat zou tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied lopen. © Kristof Vadino

Tracé leidingstraat wordt aangepast en krijgt nieuwe inspraakronde: “Fundamentele aanpassingen nodig”

De aanleg van de leidingstraat tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied loopt vertraging op. Het plan wordt aangepast. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu, Zuhal Demir (NV-A) beslist. Op basis van dat plan komt er ook een nieuwe inspraakronde, waardoor een aanleg in 2023-2024 in het gedrang komt.

Tess Jacobs

Eind 2020 kwam er een goedkeuring voor een GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan, red.) voor de aanleg van een leidingstraat tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied, een zone waarin pijpleidingen gebundeld worden aangelegd. De drie voorgelegde tracés hebben een impact op zo’n 45 gemeenten. Voor de provincie Antwerpen gaat dat om Antwerpen, Balen, Beerse, Brecht, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Lille, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Ranst, Rijkevorsel, Schoten, Stabroek, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zandhoven.

In het voorjaar van 2021 kwamen heel wat mensen in opstand tegen de plannen voor de aanleg van een brede reservatiestrook waarin meerdere pijpleidingen voor de chemische industrie gebundeld worden. Zo kwamen er 55 (vooral negatieve) adviezen van besturen, administraties en Vlaamse adviesraden uit de bus. Een digitale petitie verzamelde zo’n 6.000 handtekeningen en daarnaast kwamen er nog 4.300 individuele bezwaren binnen. Op basis van die reacties zou een scopingnota opgemaakt worden met mogelijke alternatieven op de voorgestelde tracés. “Minister Demir heeft de deadline van die scopingnota meermaals voor zich uitgeschoven”, zegt Kempens Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. “Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir liet in de commissie weten dat haar administratie een grondige aanpassing van de tracés voorstelt. Op basis van dat plan komt er ook een nieuwe inspraakronde.”

Hertekening en inspraakronde

Anaf zegt hoopvol te zijn. “We zijn blij dat de betrokkenen in dit dossier opnieuw inspraak zullen krijgen, maar hopen toch ook dat dit hele proces voor hen niet van vooraf aan moet beginnen. Belangrijk hierbij is dat ze ook aangeeft dat er fundamentele aanpassingen aan de doelstelling bijhoren”, vervolgt Anaf. “De minister noemt het oorspronkelijke plan, ingediend door de sector, ‘minder realistisch’. Het is dus nog niet duidelijk welke aanpassingen er precies gebeuren en wat het tracé dan precies wordt.”

Demir gaf wel aan dat ze van plan is om dit dossier na het krokusverlof te bespreken in de schoot van de regering. Waarna de hertekening van de tracés en doelstellingen leiden tot een nieuwe startnota en inspraakronde voor alle betrokkenen, zowel lokale besturen als burgers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER