Spilfiguur Gianni B. zit al enkele maanden achter de tralies. ©  RR

“Niets met drugs te maken”, zei hij in 2018, nu is Brechtenaar hoofdverdachte van invoer 11 ton cocaïne

Gianni B. uit Brecht zou een grote groep corrupte havenarbeiders hebben aangestuurd om partijen cocaïne uit te halen. Tonnen coke zou hij ingevoerd hebben. De winsten gingen via vennootschappen naar luxewagens, horloges en juwelen.

Sam Reyntjens

“We trekken ver weg”, zei Gianni B. in januari 2018 in onze krant. Enkele dagen eerder was de gevel van zijn appartement op de Turnhoutsebaan in Schilde beschoten en was er geprobeerd zijn gloednieuwe Mercedes in brand te steken. B. stak zich niet weg, hij gaf interviews waarin hij het over een afrekening had. Terwijl ontkende hij ook maar iets met drugs of de haven te maken te hebben. In Het Laatste Nieuws werd gesuggereerd dat de beschieting te maken had met de liquidatie van de Brasschaatse zakenman Stefan Bogaerts in Nederland. “Wat zou ik daarmee te maken hebben? Ik ken hem van ziens, dat is alles. Ik heb met die man nooit gepraat of een ontmoeting gehad”, reageerde B. daarop.

©  rr

Enkele maanden later noteerde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) dat B. in de Molenstraat in Brecht het slachtoffer was geworden van een ontvoering. Daarna werd het stil rond de vandaag 28 jaar oude B.

10,9 ton cocaïne

“Ver weg”, dat bleek uiteindelijk Zuid-Spanje te worden. Vanuit een villa in Marbella stuurde B. volgens het parket een grote criminele organisatie aan. “Door interne ruzies zou hij daarna gedwongen zijn om zijn uitvalsbasis te verhuizen naar Brecht”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. In de zomer van 2020 startten de FGP en de politiezone Antwerpen een onderzoek naar de handel en wandel van Gianni B. Daaruit bleek dat hij zich had opgewerkt tot een soort nieuwe ‘Frank de Tank’. B. beschikte over een enorm netwerk van corrupte havenarbeiders die hij kon inschakelen om in opdracht van criminele organisaties in België en Nederland uithalingen van partijen cocaïne te organiseren. In het milieu luidt het dat zijn oude werkmakkers exclusief voor hem werkten, vooral op de grote containerterminals aan kaaien 1700 en 1742 aan weerszijden van het Deurganckdok.

Tijdens het onderzoek, dat Hippix gedoopt werd, konden de speurders uiteindelijk 61 verdachten in beeld brengen. Het gaat om havenarbeiders uit de grote Antwerpse regio en Stekene, maar ook om vermoedelijke opdrachtgevers die al een tijd in het buitenland verblijven. “Er zou sprake zijn van een geslaagde invoer van minstens 6,5 ton cocaïne. Er werd ook 4,4 ton cocaïne onderschept waarbij de verdachten duidelijk in beeld kwamen”, zegt Aerts.

©  RR

“In totaal gaat het in dit dossier om de invoer van 10,9 ton cocaïne. We spreken dan over een straatwaarde van 283,4 miljoen euro.” Zoals zowat alle Antwerpse drugscriminelen maakten ook B. en zijn entourage volgens de speurders gebruik van Sky ECC. “In het dossier werd de communicatie van 115 Sky ECC-pin’s geanalyseerd. Dat resulteerde in liefst 82 bijkomende strafbare feiten”, zegt het parket. Gianni B. zou op Sky onder meer gebruik hebben gemaakt van namen als ‘Swa’, ‘Kleine’, ‘Plop’, ‘Master’ of ‘Belg’.

Massa’s geld, luxehorloges en dure wagens

Op zijn eigen naam zette B. de afgelopen jaren verschillende vennootschappen op, één in Spanje en twee in Antwerpen. Met Spotlight biedt hij – althans volgens de website – ‘oplossingen voor marketing en branding’. Samen met de broers Alessio en Vincenzo T. startte hij ook een transportbedrijf. In een ander transportbedrijf van de broers T. werkte Gianni B. nog als bediende.

Alessio, een van de broers T. ©  rr

Volgens het parket dienden die firma’s om het drugsgeld wit te wassen. “In het financiële onderzoek werden 170 bankrekeningen geanalyseerd. Zo kwam een heel witwassysteem in beeld waarbij criminele gelden werden geïnvesteerd in transport-, bouw- .en marketingbedrijven”, zegt Aerts. Het witgewassen geld werd vervolgens gebruikt om vastgoed, voertuigen en luxeproducten te kopen.

Sinds de kraak van Sky werden in dossier Hippix in totaal al 52 huiszoekingen gedaan, die toonden dat geld moest rollen voor de organisatie van Gianni B. Exclusieve voertuigen zoals een Lamborghini Urus – prijskaartje: meer dan 300.000 euro – en een Range Rover V8 supercharged werden in beslag genomen. “Speurders troffen voor 639.940 euro aan exclusieve horloges van onder meer Rolex en Patek Philippe aan, maar ook voor 186.600 euro aan juwelen”, aldus Aerts. Er werd ook een half miljoen euro cash geld in beslag genomen.

“Het is duidelijk dat de leden van de criminele organisatie over zeer ruime financiële middelen lijken te beschikken. Dat staat in schril contrast met hun legale inkomsten, waarbij ze zelfs recht hebben op een uitkering of in schuldbemiddeling zitten.”

“Niets mee te maken”

Afgelopen week werden nog vier havenarbeiders van hun bed gelicht door de speurders. Drie mannen werden vrijgelaten onder voorwaarden. Ze mogen niet in de haven komen of transportactiviteiten doen. De vierde, Stijn V.H. uit Ekeren, werd wel aangehouden door de onderzoeksrechter.

Spilfiguur Gianni B. zit al enkele maanden achter de tralies, hij werd in de zomer van 2021 opgepakt door de FGP. B. blijft halsstarrig volhouden dat hij met drugs niets te maken heeft en betwist dat hij de gebruiker is van de Sky ECC-namen die aan hem gelinkt worden. “Mijn cliënt betwist alle betrokkenheid”, zegt zijn advocate Tanja Smit. “Het transportbedrijf waarvan sprake, is een legale onderneming met echte economische activiteit.”

©  Parket Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER