© REUTERS

Poetin roept Oekraïense militairen op om macht te grijpen en noemt machthebbers in Kiev “neonazi’s” en “druggebruikers”

De Russische president Poetin heeft het Oekraïense leger in een toespraak op televisie opgeroepen om zelf de macht te grijpen. De huidige machthebbers in Kiev noemde hij “neonazi’s” en “druggebruikers”.

jvo

“Neem het heft in eigen handen. Het lijkt me dat het gemakkelijker zal zijn om met jullie te onderhandelen”, zo klonk zijn oproep aan de Oekraïense strijdkrachten.

“Ik doe nogmaals een beroep op het militair personeel en de strijdkrachten van Oekraïne: sta niet toe dat neonazi’s uw kinderen, echtgenotes en ouderen als menselijk schild gebruiken”, zei Poetin tijdens de televisietoespraak. Hij deed de machthebbers in Kiev – de Oekraïense president Volodimir Zelensky en zijn entourage – ook af als “druggebruikers”.

“Ook wil ik de efficiëntie van de Russische strijdkrachten prijzen. Zij hebben eervol en heldhaftig gehandeld en zij zijn effectief en efficiënt in het beschermen van het Russische volk en hun thuisland”, voegde de Russische president er nog aan toe.

Onderhandelingen

Een tijdje voor de toespraak had Zelensky nog aangegeven dat hij wilde onderhandelen met Poetin. Het Kremlin had positief gereageerd. Ze zouden aan de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gevraagd hebben om onderhandelingen met Oekraïne te organiseren in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Rusland zou dat voorstel ook overgemaakt hebben aan Oekraïne.

Volgens het Kremlin zou Oekraïne in de plaats daarvan onderhandelingen in de Poolse hoofdstad Warschau voorgesteld hebben. Daarna zou er geen contact meer geweest zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER