Lange files wagens die Kiev proberen te ontvluchten
EYEPRESS

Vlaming Tom Murrath weet Kiev te ontvluchten in bus die spookrijdt: "Tanks steken de middenberm over"

Heel wat mensen proberen weg te vluchten uit Oekraïne, onder wie ook Vlaming Tom Murrath. Hij woont en werkt in Oekraïne, maar zat tot voor kort vast in hoofdstad Kiev. Nu zit hij op een bus op weg naar de Poolse grens. "Je zit dan op de bus en over de middenberm rijden er tanks die zo de snelweg oversteken."

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) schat dat er momenteel al 100.000 Oekraïners hun huizen hebben verlaten uit vrees voor de oorlog. Enkele duizenden daarvan hebben al de grens overgestoken naar buurlanden Polen en Moldavië in het westen. De VN vreest dat bij verdere escalatie tot 4 miljoen Oekraïners hun land gaan verlaten.

Vlaming Tom Murrath woont en werkt in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne Hij was in hoofdstad Kiev voor een vergadering toen Rusland binnenviel. Hij heeft afgelopen nacht doorgebracht in een metrostation en heeft vanmorgen een bus kunnen nemen die rijdt naar de grens met Polen.

"Laat" sprak gisteren met hem toen hij nog op de bus aan het wachten was:

Videospeler inladen...

Intussen is Murrath dus op de bus geraakt en is die bus uit Kiev geraakt. "Het was niet zo eenvoudig", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Veel mensen in Kiev zijn in paniek en proberen weg te geraken. De straten zijn hierdoor volledig geblokkeerd. Er rijden ook al Russische tanks ten noorden van de stad."

Door te spookrijden op het vrije baanvak aan de overkant is de bus de stad uit geraakt. "Onderweg zijn we veel Oekraïense tanks en legermateriaal tegengekomen", legt hij uit. "Je zit op de bus en op de middenberm rijden dan tanks die zo de snelweg oversteken. Ze reden daarna in de richting van het westen om de Russen daar tegen te houden."

Op deze beelden is te zien hoe de bus aan het spookrijden is en het verkeer aan de overkant van de snelweg helemaal vastzit.

Videospeler inladen...

Murrath trekt richting Polen, omdat de stad Charkov waar hij woont voorlopig ook niet veilig is. "Iedereen zit er in de kelder of de metro tegen de bombardementen", zegt Murrath. "Ik zou daar ook kunnen gaan bij zitten. Ik kan daar dus weinig doen. Het is beter om eventjes naar het rustigere Polen te gaan."

Onderweg zijn we veel Oekraïense tanks en legermateriaal tegengekomen

Op de bus zitten veel andere buitenlanders die het land niet meer uit geraken doordat het luchtruim gesloten is. "Er zijn ook Wit-Russen bij die bang zijn dat ze gaan opgepakt worden", zegt Murrath. "En veel Oekraïense vrouwen en kinderen, want mannen mogen de grens niet meer over (red. alle Oekraïense mannen tussen 16 en 60 jaar zijn opgeroepen om het land te helpen verdedigen)."

Gisteren heb ik nog inkopen gedaan in Kiev, want ik weet niet hoelang we onderweg gaan zijn

Zelf heeft hij zo goed als niets bij, behalve een rugzak met voedsel. "Gisteren heb ik nog inkopen gedaan in Kiev, want ik weet niet hoelang we onderweg gaan zijn", legt hij uit. "We zijn nu even gestopt, maar hier is alles dicht. Alle winkels zijn gesloten. Ik schat dat we over 8 uur aan de grens gaan zijn. Het gaat wellicht een dag duren om over de grens te geraken."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

VRT-journalist Inge Vrancken staat aan de andere kant van de grens in Polen:

Videospeler inladen...

Veel Oekraïeners slaan op de vlucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen