Brandstofprijzen bereiken recordniveaus, en dat zorgt nu al voor files aan tankstations

Themabeeld ©  Tom Palmaers

Vanaf zaterdag mag een liter diesel maximum 1,927 euro kosten. Dat is het hoogste bedrag ooit. Ook de benzineprijzen stijgen. Voor benzine 95 betaal je maximum 1, 869 euro per liter, voor benzine 98 wordt dat maximum 1,977 euro per liter.

Anton Goegebeur en Ward Bosmans

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat zich voelen aan de pomp. Bij diesel komt er vandaag 8 eurocent bij de maximumprijs. Bij benzine gaat het om zo’n 7 eurocent. De maximumprijzen bereiken daarmee recordhoogtes. Of die stijgende trend zich volgende week zal doorzetten is onzeker. Volgens Johan Mattart, directeur van de Belgische petroleumfederatie BRAFCO zijn de markten ietwat gekalmeerd. De prijzen voor grondstoffen daalden. “Als dat maandag ook het geval is dan zullen de prijzen tegen woensdag een beetje dalen.”

Aanschuiven voor de pomp ©  Simon Mouton

Grote leverancier

Rusland is een grote leverancier van gas en olie, en daardoor schoten de marktprijzen voor die producten al de hoogte in. Maar diezelfde markten haalden opgelucht adem na het horen van de sancties die Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland afkondigden. De ‘financiële atoombom’ zat daar niet tussen. Voorlopig wordt Rusland niet uit het internationale betalingssysteem Swift geweerd. Moest dat alsnog gebeuren dan zijn volgens Mattart nieuwe prijsstijgingen niet uitgesloten. Ook Rusland kan de kostprijs van diesel en benzine doen opdrijven, bijvoorbeeld door de gaskraan naar Europa toe te draaien. “Maximumgrenzen voor brandstofprijzen zijn er niet en dus weet niemand waar dat zou kunnen eindigen”, zegt Mattart.

De aangekondigde prijsstijging deed vrijdag files ontstaan aan tankstations, vooral langs de Nederlandse grens. Heel wat mensen wilden duidelijk nog snel de wagen volgooien, sommigen namen jerrycans mee. “Het is hier al de hele dag ongelofelijk druk. Kort na de middag hadden we al de omzet die we op een andere vrijdag pas rond 23 uur ’s avonds halen”, zegt Esther Van Camp, shopmanager van het Esso-tankstation in Heffen (Mechelen).

Mazout

Ook de woning verwarmen met mazout was nog nooit zo duur als vandaag. De maximumprijs bij bestellingen van meer dan 2.000 liter is met 6,77 eurocent gestegen tot 0,9552 euro per liter. Tenslotte blijven ook de prijzen voor CNG de hoogte ingaan. Vandaag betaal je aan de pomp al meer dan 3 euro per kilo. Ter vergelijking: de afgelopen jaren schommelden de gemiddelde jaarprijzen voor CNG tussen de 0,80 en 1 euro.

LEES OOK. De drijfveer van Russische president Poetin? Een gekrenkte trots, en een trauma

LEES OOK. Experts zijn het allemaal eens: “De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn”

LEES OOK. “Hij heeft ons vernederd”: voormalig NAVO-baas ziet relatie met Rusland niet meer goed komen

LEES OOK. Zullen Europese sancties Poetin van gedachte doen veranderen? “Slechts één factor kan hem écht in de problemen brengen”

Aanschuiven voor de pomp ©  carlo coppejans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen