Chauffeurs in spe willen koste wat het kost het strengere rijexamen vermijden en zorgen daardoor voor grote toeloop op examencentra

© BELGA

Vanaf juni gelden er strengere regels voor het rijexamen en dus vindt er momenteel een grote toeloop op de examencentra plaats. Iedereen die zijn rijbewijs nog kan halen voor juni wil dat koste wat het kost nu doen.

“Iedereen wil zijn rijbewijs halen voor de strengere regels gelden, dat is logisch”, zegt Marie De Backer, woordvoerster van GOCA (de koepel van erkende examencentra) aan VTM NIEUWS. Zij heeft één gouden raad voor chauffeurs in spe: “Begin nu al te bellen naar de examencentra, ook al is het onwaarschijnlijk dat alle examencentra volzet zitten tot juni.”

Theoretische rijexamen

Vanaf 1 juni zal bij het theoretische examen een onderscheid gemaakt worden tussen zware overtredingen en lichte fouten. Zware overtredingen zijn alle overtredingen van de derde graad (negeren van rood verkeerslicht, overschrijden van witte doorlopende streep...) en de vierde graad (bevelen van politieagent niet naleven...).

LEES OOK: Is het nieuwe rijexamen moeilijker? Onze man met 33 jaar rijervaring deed de test ... en kreeg een koude douche

Het examen zal nog steeds bestaan uit 50 vragen, waarbij de kandidaat een minimumscore van 41 moet behalen. Bij een zware overtreding worden 5 punten afgetrokken, bij een lichte fout 1 punt.

Het praktijkexamen

Tot op heden moet de kandidaat twee manoeuvres uitvoeren tijdens het praktijkexamen: parkeren achter een voertuig en keren in een smalle straat. Vanaf 1 juni zijn er zes mogelijke manoeuvres. LEES MEER.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen