©  BELGAIMAGE

Kazachstan - een van de trouwste bondgenoten- weigert met Russen mee te vechten in Oekraïne

Kazachstan, een van de trouwste bondgenoten van Rusland, heeft een verzoek geweigerd om met troepen deel te nemen aan het Russische offensief in Oekraïne, melden functionarissen. Bovendien heeft de voormalige Sovjetstaat laten weten de separatistische staatjes in Oost-Oekraïne niet te erkennen.

jvh
Bron: BELGA, NBC News

Maandag liet Rusland weten dat het de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk (LPR) en Donetsk (DPR) erkent als onafhankelijke staten. “We verwelkomen de aankondiging van Kazachstan dat ze de LPR en DPR niet zullen erkennen”, zei de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad in een verklaring. “We verwelkomen ook de weigering van Kazachstan om zijn troepen te sturen om zich bij de oorlog van Poetin in Oekraïne aan te sluiten.”

De weigering van Kazachstan is opmerkelijk. Begin dit jaar stuurde het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO nog ruim 2.000 “vredestroepen” om het Centraal-Aziatische land te helpen bij het neerslaan van protesten waarbij ruim 200 doden vielen. Ongeveer 10.000 mensen werden gearresteerd. De CSTO-troepen werden eind vorige maand teruggetrokken nadat de rust was teruggekeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer