AFP or licensors

Russische ministerie van Defensie kondigt "offensief op alle fronten" aan: de situatie op het terrein op dag 3

Na een woelige nacht in Kiev is een grootschalige Russische aanval op de Oekraïense hoofdstad voorlopig uitgebleven. In het noorden, zuiden en oosten van het land hebben de Russen wel al aanzienlijke delen grondgebied ingepalmd. Het Russische ministerie van Defensie laat weten dat Rusland weldra een offensief op alle fronten zal lanceren. In dit artikel geven we een overzicht van de situatie op het terrein, op dag 3 van de oorlog in Oekraïne. 

Hoofdstad Kiev

Vanmorgen was het opvallend rustig in de hoofdstad, maar in de loop van de dag vonden naar verluidt wel intense straatgevechten plaats. Er kwamen meldingen van geweerschoten en explosies. 

Tot een grootschalige aanval op Kiev is het voorlopig niet gekomen. De weerstand van het Oekraïense leger lijkt er voorlopig ook groot te zijn. Op beelden op Twitter is wel te zien hoe er 's avonds opnieuw zware artillerie gebruikt wordt in de hoofdstad. Maar wie die precies afvuurt, is niet duidelijk. 

Op beelden van @COUPSURE is te zien hoe opnieuw zware artillerie gebruikt wordt in Kiev:

Videospeler inladen...

De Russen hebben naar verluidt geprobeerd om de stad via een westelijke hoofdweg binnen te vallen, maar die aanval zou gepareerd zijn. De Russen hebben ook geprobeerd om een elektriciteitscentrale in de buurt van Kiev aan te vallen, maar die zou nog altijd in handen zijn van Oekraïne.

Mogelijk worden er de komende uren en dagen nog meer Russische troepen vanuit Wit-Rusland ingezet. Aan de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne, ter hoogte van de regio Kiev, zou de troepenopbouw momenteel verder opgedreven worden.

VRT NWS-journalist Bram Vandeputte geeft een stand van zaken van de gevechten op het terrein (situatie omstreeks 19 uur):

Videospeler inladen...

Afgelopen nacht vonden er al hevige gevechten plaats in en rond Kiev. Ten zuiden, oosten en westen van de stad zou er zwaar gevochten zijn. In de stad zijn 's nachts ook een aantal explosies gehoord, onder meer op het Maidanplein (zie video onder). In de buurt van het centrum van de hoofdstad, in de omgeving van de dierentuin, zouden er vuurgevechten geweest zijn. Er zouden ook explosies gehoord zijn niet ver van het presidentieel paleis. 

Nachtelijke explosies bij het Maidan-plein in Kiev:

Videospeler inladen...

Russische troepen zouden ook de luchthaven bij Vasylkiv, zo'n 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, proberen te veroveren. Ook een Oekraïense legerbasis in de buurt van Kiev zou aangevallen zijn,  maar die aanval zou het Oekraïense leger naar eigen zeggen afgeslagen hebben.   

De beweringen van het Russische en het Oekraïense leger zijn moeilijk te controleren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski had gisteravond nog gewaarschuwd voor een "zware, heel zware nacht" voor Kiev, maar die vrees zou volgens sommige correspondenten ter plekke geen werkelijkheid geworden zijn. Er is gevochten, maar van een overrompelende aanval was geen sprake.

In Kiev heeft een raket een groot appartementsgebouw geraakt:

Videospeler inladen...

Oosten van het land

In het noordoosten van het land blijven de steden Soemy en Charkov een doelwit. In de gelijknamige provincie Soemy is een kleinere stad onder vuur genomen door de Russen. De burgemeester spreekt er over doden en gewonden. Ook de elektriciteitscentrale in de buurt zou elk moment kunnen uitvallen, waarschuwt hij.

Ook in de buitenwijken van Charkov zijn hevige gevechten gemeld. 

Ook in de Donbas, de regio die deels in handen is van pro-Russische separatisten, wordt naar verluidt nog altijd hevig gevochten. Rusland zegt dat het daar grote vooruitgang heeft geboekt, maar dat is nog niet bevestigd door andere bronnen.

Hoe komt het dat de Russische troepen minder snel oprukken dan verwacht? Bekijk hier de analyse van Oost-Europakenner Jan Balliauw:

Videospeler inladen...

Zuiden

Ook in het zuiden van het land zouden intussen nog verschillende steden aangevallen zijn, onder meer met kruisraketten die afgeschoten worden vanuit de Zwarte Zee. Russische troepen willen daar oprukken naar steden als Odessa, Marioepol en Mikolajev, nabij het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland. Momenteel zouden de Russen de oostelijke havenstad Marioepol aan het omsingelen zijn. 

Russische troepen naderen ook de kerncentrale van Zaporizje, ten noorden van Melitopol. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, dat zegt dat Russische raketten op de site gericht zijn. Verderop naar het zuidoosten is de luchthaven van Berdjansk, aan de Zee van Azov, in Russische handen gevallen. De stad zou ook omsingeld zijn. Op satellietbeelen is ook te zien hoe Russische troepen zich verzamelen in Nova Kakhovka, in de buurt van de waterkrachtcentrale daar. 

Een gebied ten noorden van de Krim tot aan de Dnjepr-rivier zou al in handen zijn van de Russen. Ook de stad Melitopol zou sinds gisteren in Russische handen zijn, maar daar zou opnieuw hevig gevochten worden. Cherson zou dan weer opnieuw heroverd zijn door Oekraïne, nadat eerder was gemeld dat de Russen de zeer strategische stad in handen hadden genomen.

In de buurt van Cherson hebben Russische troepen ook een betonnen dam opgeblazen, gebouwd door Oekraïne om de watertoevoer van de Dnjepr naar de Krim af te sluiten. Door de dam op te blazen, zou er binnenkort weer water door het kanaal naar de Krim kunnen stromen.

Volgens Oekraïne heeft Rusland ook het noordwesten van de Zwarte Zee afgesloten voor het scheepvaartverkeer, ten westen dus van de Krim.

Het Kremlin, het kantoor van de Russische president Poetin, liet vandaag weten dat Russische troepen vandaag opnieuw de grens zijn overgestoken, na een pauze vrijdag (volgens het Kremlin, Oekraïne ontkent). Die pauze zou bedoeld zijn geweest om onderhandelingen een kans te geven, aldus het Kremlin. Maar daar is nog geen sprake van.

Op welke plaatsen Russische troepen de grens aan het oversteken zijn en met hoeveel, is niet meteen duidelijk. Volgens de Oekraïense president Zelenski zouden al meer dan 100.000 Russische militairen zijn land zijn binnengedrongen. Het Russische ministerie van Defensie liet dan weer verstaan dat Rusland weldra een offensief op alle fronten zal lanceren. 

Slachtoffers en vluchtelingen

Het is op dit moment heel onduidelijk hoeveel slachtoffers er aan beide kanten al gevallen zijn. 

Langs Oekraïense kant zouden er volgens de minister van Volksgezondheid minstens 198 burgerslachtoffers gevallen zijn, onder wie 3 kinderen. De Verenigde Naties spraken recent nog over 35 burgerdoden. 

Het Oekraïense leger zegt dat het 3.500 Russische militairen gedood heeft, maar dat aantal kan onmogelijk geverifieerd of bevestigd worden. Rusland heeft tot nog toe geen informatie gegeven over het aantal omgekomen militairen.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de start van de oorlog al meer dan 120.000 Oekraïners hun land ontvlucht.

Bekijk hier een overzicht van de afgelopen dag (en nacht):

Videospeler inladen...

Meest gelezen