Duizenden Tsjetsjenen rukken op naar Oekraïne om mee te vechten, Kazachstan weigert

Kazachstan, een van de trouwste bondgenoten van Rusland, heeft een verzoek geweigerd om met troepen deel te nemen aan het Russische offensief in Oekraïne. Rusland krijgt dan weer wel versterking vanuit Tsjetsjenië. Duizenden Tsjetsjenen rukken op naar de Oekraïense grens om er het Russische leger te steunen.

Bron: Belga, NBC news

De weigering van Kazachstan is opmerkelijk. Begin dit jaar stuurde het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO nog ruim 2.000 “vredestroepen” om het Centraal-Aziatische land te helpen bij het neerslaan van protesten waarbij ruim 200 doden vielen. Ongeveer 10.000 mensen werden gearresteerd. De CSTO-troepen werden eind vorige maand teruggetrokken nadat de rust was teruggekeerd.

De Tsjetsjenen scharen zich wel achter Rusland. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland, waar momenteel een pro-Russisch bestuur heerst. Opvallend, want een van Poetins eerste oorlogen als machtshebber in Rusland was die in Tsjetsjenië. Daar verklaarde hij in 1999 het regime als “onwettig” en viel hij Grozny binnen. Die stad werd op dat moment “de meest verwoeste stad op aarde”.

LEES OOK. Zelfs België kan doelwit worden van Poetin: dit zijn de zes mogelijke scenario’s

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER