De Oekraïens orthodoxe kerk roept op om met Oekraïense vlaggen en in traditionele klederdracht de misviering zondag bij te wonen. © Chris Nelis

Oekraïense orthodoxe kerk in Genk herdenkt zondag oorlogsslachtoffers: “We staan er voor ons vaderland”

GENK -

Naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne organiseert de Oekraïense Orthodoxe kerk in Genk zondag om 10.30 uur een misviering voor de oorlogsslachtoffers in Genk. De vereniging Ukra-Bel houdt ook op zondag om 10 uur een bijeenkomst met toespraken en het ondertekenen van een manifest.

De oorlog die gans Oekraïne in zijn greep heeft laat ook haar nazaten in het buitenland niet onberoerd. De bestuurders van de Oekraïens Orthodoxe autocefale kerk in Genk roepen op om samen te komen en tijdens een misviering te bidden voor de slachtoffers en voor een snel einde van de oorlog. “We vragen dat niet alleen aan Oekraïners maar aan alle mensen die Oekraïne een warm hart toedragen”, zegt Nadia Derewianka van de Oekraïens orthodoxe kerk in Genk. “We vragen om zo veel mogelijk met vlaggen en in traditionele klederdracht te komen om op die manier te uiten dat we er staan voor ons thuisland. De mis zal opgedragen worden aan de vele gesneuvelden en gewonden maar ook aan de mensen die met de oorlog geconfronteerd worden en gedwongen worden hun thuisland te verdedigen.” 

Na de mis is er om 12.30 uur een stil moment van protest: “Na de misviering komen we allemaal samen in het parochiezaaltje , om bij te praten , mekaar steun te geven. Met dit signaal willen we zoveel mogelijk aandacht vestigen op deze aanval op Oekraïne en bij uitbreiding het recht op democratie en vrede van een onafhankelijk land.”

LIVE. Bijna 200 Oekraïners gedood sinds Russische invasie

Ukra-Bel

Ukra-Bel, de vereniging die Oekraïens-Belgische belangen behartigt, roept evenzeer op tot een bijeenkomst nu zondag om 10 uur in het lokaal van Sporting Winterslag in de Hortensiastraat in Winterslag. “Onze gedachten gaan naar al de Oekraïners, maar in de eerst plaats naar onze familie, vrienden en mensen van onze vereniging Ukra-Bel die in Oekraïne vele noodlijdende mensen, gehandicapten, weeskinderen helpen”, zegt voorzitter Jos Koniuszenko. “Nu breken zeer moeilijke tijden voor veel Oekraïners aan en we steken ze allemaal een hart onder de riem om hen te laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. De solidariteitsactie zal zondag toegelicht worden. En er zal een manifest ondertekend worden waarin de oorlog veroordeeld wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer