Premier Alexander De Croo ©  BELGA

België levert 2.000 machinegeweren en grote hoeveelheden brandstof aan Oekraïens leger, 300 militairen naar Roemenië

Ons land gaat 2.000 machinegeweren leveren aan het Oekraïense leger. Verder zal ons land ook 3.800 liter brandstof sturen ter bevoorrading van de Oekraïense troepen. Volgende week worden 300 militairen naar Roemenië gestuurd, in het kader van de snelle reactiemacht (Nato Response Force, NRF) die de NAVO ontplooit aan haar oostflank. Dat hebben premier Alexander De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zaterdag aangekondigd.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. Zelfs België kan doelwit worden van Poetin: dit zijn de zes mogelijke scenario’s

“Oekraïne heeft België gevraagd grote hoeveelheid brandstof te leveren voor bevoorrading Oekraïense troepen”, dixit De Croo. “Ons land gaat op die vraag in. Het gaat in totaal om 3.800 ton brandstof.” Omgerekend is dat zowat 3 miljoen liter, die uit de Belgische nationale reserves komen.

“België zal Oekraïense leger ook bevoorraden met 2.000 machinegeweren. Verdere analyse loopt”, aldus de premier. Het gaat machinegeweren van het type FNC, het bekende zwarte machinegeweer dat Defensie momenteel uitfaseert. De levering zal zo snel mogelijk gebeuren.

Eerder werd al toegezegd om beschermingsmateriaal zoals kogelvrije vesten, helmen, en materieel voor verkenning zoals verrekijkers te sturen. Een konvooi met dat materiaal is zaterdag vertrokken.

België bekijkt verder nog welke actieve middelen er naar Oekraïne kunnen worden gestuurd. De analyse over de inzet van Belgische grondtroepen onder het commando van de Supreme Allied Commander Europe van de NAVO loopt, verduidelijkt het kabinet van de premier.

LEES OOK. Dagboek van onze oorlogsjournalisten in Oekraïne: avondklok, molotovcocktails en twee flessen Merlot

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

België stuurt volgende week ook 300 militairen naar Roemenië, als onderdeel van een Frans-Belgisch bataljon. Dat meldt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Het gaat voornamelijk om 1/3 lansiers, zo verduidelijkte minister van Defensie Dedonder, van het infanteriebataljon uit Marche-en-Famenne. De Belgische soldaten zullen “een beschermings- en ontradingsmissie uitvoeren”, aldus de minister. “Ik wil hen bedanken voor hun toewijding.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nederland stuurt luchtdoelraketten, ook Frankrijk en Italië leveren wapens

De Nederlandse regering bevestigde zaterdag ook dat het tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne zal sturen. Die kunnen vliegtuigen en helikopters raken tot een afstand van ongeveer 5 kilometer. Wanneer de raketten geleverd worden, is nog niet bekend.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken verklaarde ondertussen dat ook Frankrijk bereid is wapens te leveren. Zaterdagochtend maakte Oekraïens president Zelenski op Twitter al bekend dat hij met Frans president Macron had gebeld en dat “wapens en materieel van onze partners onderweg zijn”. En na een onderhoud met de Italiaanse president Draghi verklaarde Zelenski dat ook dat land “militaire steun” had toegezegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER