Tom Boonen krijgt kunstwerk boven op de Taaienberg in Maarkedal: “Een hommage op deze plek, geweldig!”

De gemeente Maarkedal in de Vlaamse Ardennen zoekt een kunstwerk dat geïnspireerd is op de wielercarrière van Tom Boonen. Het kunstwerk komt boven op de Taaienberg, ook wel de Boonenberg genoemd. Tom Boonen mag zelf mee kiezen welk kunstwerk het uiteindelijk zal halen. 

 “Wie Taaienberg zegt denkt aan koers maar de plek biedt ook een fraai uitzicht op de flanken van de helling en op glooiende weiden en akkers”, zegt schepen van Toerisme en Cultuur Isabel Van Quickelberghe (N-VA). “De natuur en het landschap zijn de troeven die wandelaars en fietsers naar Maarkedal brengen. Ook zij komen hier thuis, genieten en beleven. Een kunstwerk als hommage aan Tom Boonen bovenop de Taaienberg is een meerwaarde voor onze Z+ wandelroute."  Op die route zijn unieke rustplaatsen voorzien met een verhaal, om zo van het landschap te kunnen genieten.

“Het plan van onze gemeente om een hommage te brengen aan Tom Boonen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Veel koersliefhebbers buiten onze gemeente weten het misschien niet, maar veel scherprechters in de Vlaamse voorjaarsklassiekers liggen in Maarkedal. Tom Boonen zorgde op de Taaienberg steeds voor koers en spektakel. We willen Tom hiervoor bedanken op zijn plek in Maarkedal die voor altijd zal gelinkt zijn aan een van de grootste Vlaamse coureurs. Tom Boonen zelf was gelukkig even enthousiast toen onze burgemeester hem contacteerde over een standbeeld op de Taaienberg.”

Tom Boonen zorgde op de Taaienberg steeds voor koers en spektakel

Isabel Van Quickelberghe, schepen van Toerisme en Cultuur (N-VA)

Gevecht om het gootje

Tom is blij met de erkenning. “De Taaienberg is altijd bijzonder geweest in mijn carrière. De plaats waar het kunstwerk zal komen, bovenop de Taaienberg, maakt het extra speciaal. Boven op de helling keert de rust terug na het gevecht om het gootje en de snelle rit naar boven. Het moment om de schade op te meten en te kijken wie mee de finale rijdt. Ideaal voor een rustplaats en een hele eer om daar een hommage te krijgen.” 

Jury beslist

Er komt een wedstrijd, die zal uitwijzen welk kunstwerk er uiteindelijk op de Taaienberg komt. De jury bestaat uit Tom Boonen, kunstkenner Carlo Bonte, achterkleinzoon van Valerius De Saedeleer Piet Piron, tentoonstellingsmaker Joost Bourlon, burgemeester Joris Nachtergaele, schepen Isabel Van Quickelberghe en deskundige Vrije Tijd Jasmien Geenens.

Meedoen aan de wedstrijd kan tot 30 april 2022. Het geselecteerde ontwerp wordt gerealiseerd tegen januari 2023.

Meest gelezen